15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportCrin Antonescu:În fond, Traian Băsescu a fost demis, în formă aşteptăm verdictul...

Crin Antonescu:În fond, Traian Băsescu a fost demis, în formă aşteptăm verdictul Curţii Constituţionale

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că în fond, Traian Băsescu a fost demis, în formă aşteptăm verdictul Curţii Constituţionale.

“Cunoaştem în acest moment rezultatele referendumului pentru demiterea preşedintelui României şi putem în aceste condiţii să tragem nişte condiţii ferme pe cifre foarte precise. 8 milioane şi jumătate dintre cetăţenii României s-au prezentat la vot şi şi-au exprimat voinţa la acest referendum şi aproximativ 7 milioane au votat pentru demiterea preşedintelui. În fond, Traian Băsescu a fost demis, în formă, aşteptăm verdictul Curţii Constituţionale. Vom respecta verdictul Curţii Constituţionale.

Importante organisme internaţionale care debitau tot felul de lucruri înainte de acest referendum, în faţa acestui rezultat îşi reconsideră simţitor poziţiile.

Nu ştim care vor fi cifrele pe care CC le va lua în considerare atunci când va da un verdict. Ştim sigur că 8 milioane de oameni există şi şi-au exprimat voinţa. Cei 8 milioane de români înseamnă  respect, democraţie şi viaţă. Restul este birocraţie.

Mulţumesc tuturor instituţiilor statului care şi-au făcut datoria corect în această perioadă. Inclusiv serviciile speciale care nu au influenţat procesul electoral. Este dincolo de prezenţa cetăţenilor la vot, un alt semn că democraţia din România este sănătoasă.

Curtea Constituţională a României are de luat o decizie foarte grea. Sunt un om politic care în mai multe rânduri am criticat decizii ale Curţii Constituţionale. Le-am respectat întotdeauna, le-am aplicat, dar în numeroase rânduri le-am criticat. Nu ştiu dacă în formă sau în fond am greşit sau nu. Nu-mi retrag niciuna din acele critici, dar simt datoria să spun astăzi ca indiferent de decizia CC, nu trebuie să o culpabilizăm. Curtea va trebui sa ţină cont de foarte multe lucruri, dintre care multe nu sunt clare. Sper, aşa cum cred că speră şi cei 8 milioane si jumătate de cetăţeni români, într-o decizie a CC în spiritul legii. Sper că decizia CC va da înaintate unor oameni în faţa unor hârtii.

Curtea are de luat o decizie grea şi nu este vina ei. În faţa acestui rezultat de la referendum, Traian Băsescu ar fi trebuit să demisioneze. Faptul că Traian Băsescu nu ia această decizie, lasă pe Curtea Constituţională o povară foarte grea.

Traian Băsescu nu mai poate fi, indiferent de decizia CC, preşedintele României. Vom respecta decizia Curţii Constituţionale, dar în planul legitimităţii, Traian Băsescu nu este şi nu mai poate fi preşedintele ţării noastre.

Totdeauna merită să crezi în democraţie. Nu poţi stabili orice fel de abuz decât prin participare politică. Sunt optimist în privinţa deciziei Curţii Constituţionale.

Societatea democratică este o societate democratică se bazează pe câteva drepturi, dintre care primul este libertatea de exprimare. În aceste zile, nu a existat nicio încercare de intimidare a CC. Cred că suntem în parametrii normali”, a declarat Crin Antonescu.

Întrebat de jurnalişti dacă se va retrage din viaţa politică după referendum, Crin Antonescu a declarat că a luat deja o decizie, dar o va anunţa la momentul potrivit.

“Eu am proprietatea, înţelesul şi responsabilitatea vorbelor mele. Decizia mea este una fermă şi este luată. Ea va fi anunţată la momentul potrivit”, a spus Crin Antonescu.

Antonescu a mai declarat că are nişte cuvinte pentru a cataloga declaraţiile lui Traian Băsescu din ultimele zile, dar nu îşi permite să le spună de la tribuna prezidenţială.

“Traian Băsescu ameninţă de când îl ştiu şi eu nu mă tem de aceste ameninţări. Ameninţările lui Traian Băsescu nu mă impresionează, mă dezgustă. Cred că sunt nişte aberaţii care ne fac de râs”, a precizat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a declarat că la capătul unei campanii în care nu ai câştigat, rămâne mereu ceva ce puteai să faci mai bine.

“Eu m-am implicat în campanie pentru a-i chema pe români la vot. Răspunsul pe care l-am obţinut în această campanie este impresionant. Dacă 8 milioane de români au răspuns la această chemare, înseamnă că nu există o fractură între politicieni şi societate. Nu jucăm într-o piesă absurdă, ci într-o situaţie reală”.

“Sper ca acest referendum să se termine cu demiterea oficială, nu numai morală a lui Traian Băsescu”, a încheiat Antonescu discursul de la Cotroceni.

Crin Antonescu a organizat o conferinţă de presă astăzi, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni. Unul dintre subiectele declaraţiei de presă ar putea fi retragerea lui Crin Antonescu din politică.

Crin Antonescu a declarat pe 6 iulie că dacă preşedintele Traian Băsescu nu va fi demis prin referendum, atunci se va retrage definitiv din viaţa politică. “Drumurile mele şi ale dvs, domnule preşedinte Băsescu, oriunde v-aţi afla, se cam despart. Veţi fi sau nu suspendat astăzi, veţi fi sau nu demis de verdictul poporului român, ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică. Dacă veţi fi demis la referendum nu ştiu ce vă veţi face”, a spus Antonescu.

Crin Antonescu a explicat, miercuri seară, referindu-se la retragerea sa din politică dacă Traian Băsescu se întorce la Cotroceni, că după anunţarea boicotării referendumului, el nu mai este “legat de niciun angajament”, având în vedere că nu se mai poate vorbi de o “competiţie”.

Cele mai citite

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă