16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportCorlăţean: România - poziţie strategică avantajoasă pentru firmele energetice interesate de explorare

Corlăţean: România – poziţie strategică avantajoasă pentru firmele energetice interesate de explorare

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit, marţi, la Washington, cu secretarul american al Energiei, Ernest Moniz, căruia i-a prezentat avantajele poziţionării geostrategice a României pentru companiile energetice care doresc să dezvolte activităţi de explorare sau de producţie, relatează Mediafax.

Ministrul de Externe a evidenţiat interesul autorităţilor de la Bucureşti pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA şi pentru amplificarea dimensiunii economice a acestuia, accentuând rolul domeniului energetic, se arată într-un comunicat MAE. În acest context, Titus Corlăţean a discutat cu secretarul american al Energiei, Ernest Moniz, posibilitatea ca SUA să ofere sprijin în vederea actualizării strategiei naţionale a României în domeniul energiei.

Şeful diplomaţiei a reiterat interesul României pentru aprofundarea dialogului UE-SUA în domeniul energetic, pentru o abordare consolidată la nivel euro-atlantic, care să permită inclusiv o gestionare mai eficientă a problemelor regionale emergente de securitate energetică. De asemenea, el a subliniat sprijinul Guvernului României pentru finalizarea cu succes a viitorului Parteneriat Trans-Atlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP) în domeniul energetic, în special în ceea ce priveşte diversificarea resurselor, comerţul cu energie şi liberalizarea pieţei de energie, mai precizează sursa citată.

Referindu-se la securitatea energetică în plan regional, în special în contextul evoluţiilor din imediata vecinătate, ministrul român a reiterat necesitatea creşterii interconectivităţii infrastructurii energetice în Europa Est, în special în ceea ce priveşte Republica Moldova, şi a promovării proiectelor energetice inter-regionale care permit conectarea pieţei europene la resurse alternative de gaz, cum ar fi cele din zona Caspică, Mediterană şi Orientul Mijlociu.

Potrivit MAE, şeful diplomaţiei a subliniat hotărârea Guvernului României de a acţiona pentru consolidarea prezenţei în România a companiilor americane din domeniu şi atragerea de noi investiţii americane în procesul de modernizare a economiei, "cu accent atât pe asigurarea unui mediu de afaceri transparent şi predictibil, cât şi pe avantajele poziţionării geostrategice a României pentru companiile energetice care doresc să dezvolte activităţi de explorare sau de producţie".

La rândul său, secretarul american al Energiei, Ernest Moniz, a salutat demersurile autorităţilor române de a asigura un cadru legislativ şi instituţional optim pentru investiţiile străine şi, implicit, cele americane în domeniul energetic. Moniz a reiterat, de asemenea, interesul american faţă de proiectele destinate creşterii independenţei energetice a statelor din Europa, inclusiv a României, prin diversificarea resurselor şi creşterea numărului de furnizori de gaz.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, face, marţi şi miercuri, o vizită la Washington, unde va participa la conferinţa "Toward a Europe whole and free", organizată de Consiliul Atlantic al SUA, la care vor fi prezenţi oficiali ai Administraţiei americane, UE şi NATO, miniştri din ţări europene.

"Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va efectua o vizită în SUA, la Washington DC, în perioada 29 – 30 aprilie 2014. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române va participa la conferinţa internaţională „Toward a Europe whole and free”, organizată de Consiliul Atlantic al SUA (ACUS), la care vor fi prezenţi oficiali ai Administraţiei americane, înalţi responsabili ai Uniunii Europene, ai Alianţei Nord-Atlantice, precum şi prim-miniştri, miniştri ai afacerilor externe şi miniştri ai apărării din mai multe state europene", informează MAE.

Cele mai citite

Iulia Svyrydenko, ministrul Economiei din Ucraina: Investitorii străini au injectat 4,25 miliarde de dolari în economia țării în 2023

Investitorii străini au injectat anul trecut un total de 4,25 miliarde de dolari în economia ucraineană, potrivit Băncii Naționale a Ucrainei. Această cifră este...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă