14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportConflictul diplomatic dintre București și Budapesta. Meleșcanu a discutat cu omologul său...

Conflictul diplomatic dintre București și Budapesta. Meleșcanu a discutat cu omologul său ungar despre aderarea României la OCDE

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, a afirmat, joi seara, că s-a întâlnit cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, despre blocarea activității Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş. În acest context, ministrul de Externe al Ungariei a afirmat că speră ca partea maghiară va continua să ofere sprijin pentru aderarea României la OCDE.

„Azi am avut o întâlnire pe îndelete cu ministrul de Externe al Ungariei. Au apreciat eleganţa şi argumentele noastre. Am ajuns şi la un punct care ni se părea foarte important, era referirea din demersul diplomatic făcut de partea maghiară că nu va sprijini aderarea României la OCDE. Aderarea României la OCDE nu e doar în favoarea ţării noastre, ci şi a Ungariei, pentru că stabileşte ritmul şi standarde foarte importante în comerţul internaţional. În finalul discuţiei mi-a zis următoarele: Ungaria a sprijinit întodeauna candidatura României la OCDE, sper din tot sufletul ca în intervalul până se va reuni consiliului OCED, 25 septembrie, nu se va modifica poziţia părţii maghiare", a declarat Teodor Meleşcanu, pentru Antena 3.


 

Aproximativ 2.500 de persoane au ieşit, miercuri seara, în faţa Prefecturii din Târgu-Mureş, pentru a protesta faţă de o decizie a instanţei prin care hotărârea ISJ Mureş privind înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş a fost anulată.

Ca urmare a situaţiei de la Târgu Mureş, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat de oficialii unguri, după care Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).



OECD este o organizație internațională care reunește 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Romania și-a depus candidatura în urma cu câțva ani, iar în această toamnă urma să fie luată o decizie finală.

În plan economic, aderarea la OECD e similară cu aderarea la NATO, în planul securității, și aderarea la UE, în plan politic.

 
Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă