14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportConflict diplomatic București - Budapesta. Ungaria retrage sprijinul pentru aderarea României la...

Conflict diplomatic București – Budapesta. Ungaria retrage sprijinul pentru aderarea României la OECD, după suspendarea activității unui liceu din Mureș. MAE: Conexarea situației este complet inamicală. Reacția premierului Tudose

Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat, miercuri, pe ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, în contextul suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș. Totodată, Ungaria a anunțat că va retrage sprijinul României de aderare la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), informează agenția MTI, citată de Agerpres



UPDATE 23.50: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seara, la Târgu Mureș, că dacă nu mai există Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC), contractul de închiriere dintre municipalitate și Statusul Romano-Catolic cu privire la clădirea în care funcționează acum Colegiul Național Unirea este reziliat de drept, informează Agerpres.

„Dacă dispare această școală (LTRC — n.r.), așa cum în contract era prevăzut legat de Liceul Unirea, semnat de autoritățile locale și de Statusul Roman Catolic, de Biserica Romano-Catolică, acolo scrie că în momentul în care există această școală, contractul este în vigoare, în momentul în care nu mai există această școală, contractul de drept — nu trebuie să faci nimic, numai să trimiți o notificare la Primărie — contractul este reziliat. Acest lucru înseamnă că Biserica Catolică nu are încotro decât să rezilieze contractul. Nu știu, nu vreau să spun ce se va întâmpla, nu iau eu deciziile acolo, dar probabil acest lucru se va întâmpla, fiindcă scrie în contract. Nu ai încotro, nu poți să cauți altă soluție. Și de acolo va pleca un alt scandal, că Biserica Romano-Catolică scoate din școală copiii români. Nu va scoate, bineînțeles, nu acesta este scopul, dar trebuie văzut și din acest punct de vedere care vor fi eventualele consecințe pe termen mediu, nu începând de săptămâna viitoare. Cred că se va găsi o soluție în așa fel încât acest liceu (LTRC — n.r.), în care părinții și comunitatea au încredere, să funcționeze mai departe', a declarat Kelemen Hunor. 

Kelemen Hunor a susținut că nu a discutat problema LTRC cu ministrul actual al educației, însă a vorbit cu premierul și cu vicepremierul, cu fostul ministru al educației, a vorbit cu președintele Klaus Iohannis și foștii prim-miniștri Dacian Cioloș și Sorin Grindeanu și cu alți miniștri, însă toți au spus că nu au ce să facă.

]Am vorbit cu foarte mulți miniștri și toată lumea spune 'aveți dreptate, poate că este o greșeală administrativă pe undeva, dar nu avem ce să facem'. Eu nu înțeleg această atitudine, pentru că noi am încercat prin trei-patru proiecte de hotărâri prin Consiliul Local să corectăm dacă a existat pe undeva o greșeală administrativă, fiindcă aici doar despre acest lucru putem să vorbim, deoarece atunci când a fost înființată școala, intenția legiuitorului, intenția CL a fost de a înființa o școală. De aici trebuie să pornim. De fiecare dată acele hotărâri pe care le-am inițiat în acest an au fost atacate de prefectul județului Mureș. Este clar că există o intenție de a desființa o școală, de a nu lăsa să funcționeze o școală maghiară, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. E o chestiune politică, degeaba intrăm în chichițele administrative și juridice, fiindcă dacă exista voință politică, exista această școală, unde părinții au trimis copiii și au avut încredere”, a mai susținut el

 21.20: Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că nu crede că „statul ungar va juca la un asemenea nivel”.

„Această inflamare s-a produs cu începerea anului școlar. MAE român a ieșit cu un comunicat, cel ungar a ieșit cu altul. Eu nu cred că statul ungar va juca la asemenea nivel, și că, de fapt, e o interpretare eronată. Vom încerca să spunem exact ceea ce se întâmplă. E o problemă în justiție, dar și o problemă a consiliului local. Întotdeauna, înainte de alegerile din Ungaria, încep mici probleme și la noi. Noi nu le facem nimic celor două milioane de cetățeni maghiari din România, au toate drepturile. Noi avem vorba aia cu băgatul bățului prin gard. Ei au spus ceva, noi mai spunem ceva”, a spus premierul Mihai Tudose, la Antena 3, după ce Ungaria a anunţat miercuri că a suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

19.50: 2.000 de persoane au cerut Ministerului Educației ca Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș să nu fie închis

19.10: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, într-un comunicat de presă, că are în atenție situația de la Liceul Romano-Catolic de la Târgu-Mureş, astfel încât să fie găsite soluții.

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță şi buna conviețuire interetnică la nivelul societății române şi care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română”, precizează Ministerul de Externe, într-un comunicat.

Totodată, diplomația română subliniază că „trebuie ţinut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.”.

„Condiţiile înființării şi funcționării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei. Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, mai precizează MAE.

Potrivit diplomației de la București, orice încercare de prezentare a situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale „este contrară realității, existând numeroase exemple de unități de învățământ la toate nivelurile de educație care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educație în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România.”

Aderarea României la OCDE

MAE precizează că, în ceea ce priveşte conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, „aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă.”

„România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală. Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc”, mai precizează MAE.



Potrivit sursei citate, secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea Executivului ungar față de situația în care se află respectivul liceu, precizând că acțiunea autorităților române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România''.

Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunțat, pentru miercuri, un miting de protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, pentru convingerea Ministerului Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

De cealaltă parte, Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive. Șeful ISJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat marți, pentru Agerpres, că LTRC nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanțele de judecată, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș de organizare a rețelei școlare, în care figura și acest liceu, a fost adoptată după 6 luni de la expirarea termenului final.

Potrivit șefului ISJ Mureș, în ciuda hotărârii judecătorești definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a și trei clase de liceu.

„Situația este foarte simplă, noi am acordat clase de început în alte școli: am suplimentat planul de școlarizare cu o clasă la Liceul Bolayi Farkas din Târgu Mureș, clasa a V-a nu am putut acorda fiindcă nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unități școlare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasă de cult romano-catolic pentru că singura unitate școlară acreditată pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas. Am solicitat Liceului Bolyai (cu limbă de predare în limba maghiară, n.r.) să primească o clasă și ne-au spus că nu pot. Cei 112 copii despre care se spune că s-au înscris la LTRC cred că totuși sunt înscriși și la alte școli și toată populația școlară maghiară, după absolvirea clasei a VIII-a se regăsește fie la liceu, fie la școala profesională. Mă întreb de unde au apărut cei 112 copii, dar cu siguranță îi regăsim și altundeva înscriși'', a precizat Ioan Macarie.

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ. Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional după demersul Direcției Naționale Anticorupție.

Retragere sprijin pentru aderarea la OECD

Totodată, Gvernul ungar și-a suspendat sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi OECD, a adăugat secretarul de stat maghiar.

OECD este o organizație internațională care reunește 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Romania și-a depus candidatura în urma cu câțva ani, iar în această toamnă urma să fie luată o decizie finală.

În plan economic, aderarea la OECD e similară cu aderarea la NATO, în planul securității, și aderarea la UE, în plan politic.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă