Campionatul Mondial din Rusia a fost privit la început, atât de microbiști, cât și de specialiști, și ca o instanță supremă care poate da verdictul în lupta pentru Balonul de Aur din acest an. Ca de obicei, protagoniști: Messi și Ronaldo, primul – campion în La Liga cu Barcelona, iar cel de-al doilea – câștigător al Ligii Campionilor cu Real Madrid. Judecata era simplă: cine ajunge mai sus la CM 2018 va primi Balonul de Aur. Fotbalul are însă talentul de a complica lucrurile când te aștepți mai puțin, așa că i-a eliminat pe cei doi încă din optimi. Totuși, un semn de egalitate între cele două superstaruri nu se poate pune, întrucât Ronaldo a marcat patru goluri, iar Messi doar unu.
În acest context, era nevoie să răsară un alt jucător capabil să-l pună în umbră pe Ronaldo, iar Croația i-a oferit această șansă lui Modric. Roș-albii au ajuns deja în sferturi, iar performanța lor este în strânsă relație cu prestația lui Modric, care orchestrează jocul echipei, așa cum face și la Real Madrid. Fotbalistul în vârstă de 32 de ani a bifat 365 de minute până acum la acest Mondial, reușind să înscrie două goluri și să ofere 240 de pase în total, cu o rată de succes de 85,4%. Parcursul echipei antrenate de Zlatko Dalic și evoluția lui Modric pot fi asociate cu epitete măgulitoare în contextul în care scandalul de corupție din fotbalul croat a divizat țara în două părți, nu neapărat egale.
Ilegalități și condamnări
Vă mai amintiți de scandalul Calciopoli? Cu siguranță! În 2006, naționala Italiei ajungea la Campionatul Mondial din Germania cu statut de paria, după ce ieșise la iveală că mai multe cluburi din Serie A și Serie B – cu Juventus și al său președinte, Luciano Moggi, în frunte – participaseră la trucări de meciuri cu ajutorul arbitrilor.
În Croația, clubul Juventus a fost înlocuit cu Dinamo Zagreb, Moggi s-a metamorfozat în Zdravko Mamic, președintele grupării (infracționale), doar speța este alta. Ce făcea Mamic, pe scurt? Semna contracte de reprezentare cu jucătorii aflați la începutul carierei, prin care le lua o parte importantă din câștiguri, iar ca președinte de club le punea clauze în contract prin care sumele din viitoarele transferuri se împărțeau între ei și club. Mamic, care a devenit între timp „zeul“ fotbalului croat, cu influențe în toate sferele societății, a fost condamnat luna trecută la șase ani și jumătate de închisoare cu executare pentru obținere de profit ilegal, iar printre victimele sale colaterale se află mai mulți jucători de top, printre care și Modric. Faptul că a acceptat să-i facă jocurile financiare lui Mamic a fost trecut oarecum cu vederea de suporterii croați – Modric era doar un copil când a intrat sub aripa protectoare a boss-ului clubului din Zagreb –, însă felul în care starul lui Real Madrid s-a comportat în ultimele luni i-a înfuriat pe mulți dintre aceștia. În timpul anchetei, în care procurorii au dovedit, în cele din urmă, că Mamic antedatase anumite clauze din contractul lui Modric pentru a-i intra în buzunare o sumă imensă din transferul la Tottenham Hotspur, mijlocașul a recunoscut inițial acest lucru, pentru ca în timpul audierilor de la tribunal să spună că nu-și mai amintește exact când au fost stabilite clauzele. A fost de-ajuns pentru ca fanii croați, care îl disprețuiesc pe Mamic, să transfere o parte din furia lor asupra lui Modric, acuzat în cele din urmă de sperjur. Tricouri imprimate cu expresia „Nu-mi amintesc“, ziduri pline de graffiti cu mesaje dure și desene în care Modric și compatriotul său Dejan Lovren, aflat într-o situație similară, sunt asemănați cu șobolani reprezintă tușele groase ale unui tablou naturalist în care Modric ocupă un loc central. Cel mai valoros produs al fotbalului croat din ultimele două decenii a ajuns astfel un paria în propria țară, care l-a transformat, în schimb, în erou pe Andrej Kramaric, cel care a avut curajul să-l înfrunte pe Mamic, chiar dacă asta a însemnat să urmeze un drum plin de obstacole în carieră.
Se repetă povestea din 2006?
Poate Modric să treacă peste aceste obstacole și să devină noul Balon de Aur? Dincolo de voința lui, este nevoie de un efort comun al coechipierilor săi pentru a ajunge cât mai departe în acest turneu. Modric nu are imaginea lui Messi sau a lui Ronaldo, așa că îi trebuie o performanță de excepție pentru a spera la câștigarea celui mai râvnit trofeu individual din lumea fotbalului. La prima vedere, Croația are un culoar favorabil, întrucât a scăpat de „granzii“ Brazilia și Franța, sau de puternica națională a Belgiei. În aceste condiții, există premise bune pentru a ajunge în finală, iar dacă e să recurgem la similarități, să ne amintim că Italia din 2006, cu toate problemele sale, a reușit să aducă trofeul în țară. La 12 ani de la acel triumf puțin anticipat de microbiști, Croația încearcă să scoată la suprafața mlaștinii în care s-a afundat fotbalul din țară un nufăr la care să se raporteze viitoarele generații de fotbaliști. Pentru ei, Modric va rămâne cu siguranță simbolul fotbalistului autentic, ale cărui păcate umane vor fi, probabil, date uitării de timp, în numele nevoii perpetue de idoli ai sportului-rege.