12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCine este Dacian Cioloș?

Cine este Dacian Cioloș?

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marți, pe europarlamentarul Dacian Cioloș în funcția de noul premier al României.

Inginer agronom și membru al Comisiei Europene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, demnitarul a urrmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994) și a obținut diploma de inginer horticultor. Ulterior, a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea “Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în “Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Citește și: Ce CV are Dacian Cioloș, posibilul premier tehnocrat al României

Dacian Cioloș nu a făcut parte din niciun partid și a ocupat puține funcții politice. Acesta a devenit comisar pentru Agricultură in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până in noiembrie 2014, cand noua Comisie Europeana si-a preluat atributiile.

Dacian Ciolos a devenit comisar pentru Agricultura in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014, când noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile.

Citește și:  Surse Hotnews: Lui Cioloș i s-a promis că își va alege singur miniștrii

De asemenea, Cioloș a fost ministrul Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008 (guvern Tariceanu), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat. 

Anterior funcțiilor din Ministerul Agriculturii, între 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în Romania, pregătind implementarea SAPARD în România. 

Munca lui Cioloş a fost apreciată și de oficialii europeni, astfel că la 1 iulie 2015 a fost numic în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Fostul comisar european, Dacian Cioloș, a beneficiat de susținere, în special din rândul oficialilor UE, pentru a deveni noul premier al României. 

Citește și: Primele declarații ale premierului desemnat Dacian Cioloș

Miercurea trecută, premierul Victor Ponta a demisionat, ca urmare a protestelor de marți seara, când mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisia responsabililor pentru incendiul de la finalul lunii octombrie, din clubul bucureștean Colectiv, soldat cu 48 de morți și peste 150 de răniți.

Președintele Klaus Iohannis l-a numit, joia trecută, în funcția de premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

La finalul săptămânii trecute, președintele a demarat prima rundă de consultări cu partidele parlamentare și societatea civilă, pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Luni și marți a avut loc a doua rundă de consultări, în urma cărora partidele și-au exprimat preferința pentru desemnarea unui premier tehnocrat.

Cele mai citite

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă