13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCe vor să-şi mai cumpere în 2014 parlamentarii

Ce vor să-şi mai cumpere în 2014 parlamentarii

Senatorii şi deputaţii şi-au votat ieri bugetele pentru 2014, în creştere faţă de sumele primite în 2013. Majorarea este justificată prin mărirea numărului de parlamentari, dar, în fapt, aleşii vor să facă anul viitor şi unele cumpărături. Achiziţii vor fi făcute şi pe ultima sută de metri a acestui an: plug pentru zăpadă, laptop-uri, echipament de jantare, maşină de echilibrat roţi, staţie de încărcat acumulatori şi altele.

În 2014, bugetul Camerei va fi de 235 milioane lei, cu 13% mai mare decât în 2013, dar deputaţii se plâng că sunt departe de omologii din alte ţări europene. „Bugetul Parlamentului este de 0,03% din bugetul naţional, în condiţiile în care media europeană este de 0,05%. Deci, suntem la aproximativ jumătate din media europeană cu cheltuielile“, a susţinut ieri secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici.

În 2014, deputaţii au în plan să investească în maşini, echipamente şi mijloace de transport (500.000 lei), în mobilier şi aparatură birotică (599.000 lei), dar mai ales în reparaţii capitale (5 milioane lei). Trebuie amintit că şi în 2013 deputaţii şi-au cumpărat maşini în valoare de 3,935 milioane lei.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat ieri că majorarea bugetului se datorează celor 78 de aleşi „care au intrat pe uşa din dos a Parlamentului“. „Astăzi suntem 412 pentru că o lege strâmbă, acceptată de Curtea Constituţională, v-a băgat pe uşa din dos a Parlamentului“, le-a spus acesta colegilor cu prilejul dezbaterii proiectului de buget al instituţiei. Preşedintele Camerei pare să fi uitat însă că introducerea actualului sistem de vot, parţial uninominal, parţial pe listă, a fost făcută în timpul Guvernului Tăriceanu cu susţinea în Parlament a social-democraţilor.

La rândul lor, senatorii şi-au votat pentru anul viitor un buget de 100,8 milioane lei, mai mult decât vroia Ministerul de Finanţe să acorde. Asemenea colegilor deputaţi, senatorii intenţionează să investească în maşini, echipamente şi mijloace de transport (690.000 lei). Pentru protocol şi reprezentare, Camera Superioară şi-a pus deoparte 450.000 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă