12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSportCe ţinteşte partidul OTV

Ce ţinteşte partidul OTV

Dan Diaconescu află astăzi, la mai bine de un an de la demararea procedurilor, dacă magistraţii aprobă sau nu înfiinţarea Partidului Poporului. În cazul unui răspuns negativ, are pregătită o cale ocolitoare şi năucitoare din punct de vedere doctrinar: „înghiţirea” a opt partide.

Până la aflarea unui verdict de la Curtea de Apel, Dan Diaconescu se fereşte să precizeze care sunt toate cele opt formaţiuni care s-ar fi „anunţat alături” de el. Spune doar că numărul ar putea fi chiar mai mare şi că protocolul semnat pe 12 august cu preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN), Lavinia Şandru, este doar unul dintr-o lungă serie, pregătită în eventualitatea în care Curtea de Apel nu aprobă înfiinţarea Partidului Poporului.

„Mergem pe cont propriu şi absorbim aceste formaţiuni care s-au anunţat alături de noi. Dacă suntem respinşi (la Curtea de Apel – n.r.), vom apela la una din aceste formaţiuni sau la mai multe, vom încerca să le schimbăm denumirea în Partidul Poporului”, a declarat Diaconescu. În protocolul cu PIN este specificat şi un termen, 30 septembrie, până la care viitorul partid (în a cărui denumire va prima „Partidul Poporului – Dan Diaconescu”) trebuie să-şi definitiveze programul politic şi statutul şi să-şi aleagă, într-un congres, conducerea.

Câteva indicii despre orientarea viitoarei formaţiuni au venit tot de la Dan Diaconescu: „Încercăm să-i coalizăm pe toţi cei de stânga, oameni amărâţi, nevoiaşi (…). E momentul să ne unim şi să ne încercăm şi noi şansa, să venim şi noi, prostimea, cum se zice, la putere”. La rândul său, Lavinia Şandru a arătat că va fi vorba de o formaţiune „capabilă să dea o gură de oxigen pentru cei care la ora actuală se simt oarecum daţi la o parte de construcţia care ocupă zona de stânga, USL”.

Struţocămila doctrinară

Care vasăzică, viitoarea construcţie Dan Diaconescu – PIN se vrea a fi una de stânga şi-şi propune să se lupte pe electorat cu Uniunea Social-Liberală. În acelaşi timp, îşi va păstra adversitatea, cel puţin teoretic, faţă de Traian Băsescu, PDL şi UNPR. Totuşi, din martie 2009, PIN are o componentă ecologistă în doctrina sa, căpătată prin fuziunea cu Partidul Alternativa Ecologistă. Componenta ecologistă ar putea rezista şi în viitorul partid al lui Dan Diaconescu în condiţiile în care vizat pentru absorbţie este şi Partidul Verde, condus de fostul component al trupei umoristice „Vacanţa Mare” Mugur Mihăescu. Partid Verde care anunţa, în urmă cu mai puţin de trei săptămâni, că va fuziona cu Partidul Ecologist Român, condus de Dănuţ Pop. Acelaşi Dănuţ Pop a negat însă vreo comasare cu partidul lui Dan Diaconescu şi a catalogat înscrierea partidului său pe lista de „achiziţii” a patronului OTV drept „obrăznicie”. „Pentru ca lucrurile să fie clare, anunţăm şi că Dan Diaconescu nu are ce căuta în PER (…). Este exclus să primim printre noi un om care face promisiuni aberante, de genul «o să dăm fiecărui român câte 20.000 de euro sau se vor îngheţa datoriile la bănci timp de un an»”, se arată într-un comunicat al PER.

Sa trecem la alt partid enumerat de Dan Diaconescu: Partidului României Europene. Cu sediul într-un apartament din Drumul Taberei şi pagină de internet suspendată, PRE se declară „partid de unitate naţională, cu doctrină na-ţio-nală şi concepţie europeană, de centru-dreapta”.

Ce urmăreşte patronul OTV

Prin „culegerea” a aproape tot ce există ca partide mici şi foarte mici, Dan Diaconescu poate spera cel mult la înjghebarea unei structuri în teritoriu, pentru că numărul de voturi pe care i l-ar putea aduce aceste partide este nesemnificativ. Spre exemplificare, Partidul României Europene a strâns la alegerile parlamentare din 2008 doar 87 de voturi din cele 6,858 milioane valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor. În plus, potrivit sondajelor de opinie din ultima vreme, for-ma-ţiu-nea lui Dan Diaconescu ar strânge singură 7-8%. Prin urmare, comasarea celor opt partide sau câte or fi ele în final îl poate ajuta pe patronul OTV să „facă rost” de un partid (dacă magistraţii îi resping iar cererea) şi să-şi creioneze structura în teritoriu.

Odată rezolvate aceste probleme „administrative”, Dan Diaconescu poate ataca, prin intermediar, funcţia ocupată acum de Sorin Oprescu şi poate spera să fie reprezentat în Parlament, după alegerile din decembrie 2012. Nu de alta, dar el vizează, după cum a declarat în repetate rânduri, cea mai înaltă funcţie în stat. 

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă