0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022
AcasăSportCe surprize vor fi la rectificarea bugetară?

Ce surprize vor fi la rectificarea bugetară?

Premierul Victor Ponta și-a programat vineri, exact când are un nou termen în dosarul penal „Turceni-Rovinari“, să aprobe a doua rectificare bugetară pe 2015. Cu două zile înainte de moment, proiectul este un secret, nefiind publicat, spre consultare, de Ministerul de Finanțe. În stilul deja caracteristic, guvernanții ne-au asigurat însă că totul este bine.

Rectificarea bugetară va fi, și de data aceasta, potrivit premierului, una pozitivă, pentru că statul ar fi adunat la vistierie mai mulți bani decât a anticipat atunci când a construit bugetele pe 2015. Cui aparține meritul? Aflăm tot de la Victor Ponta: ANAF și politicilor guvernamentale inspirate.

Dacă în ultima categorie intră reducerea TVA la alimente la 9%, care ar fi adus mai mulți bani la buget decât atunci când taxa era de 24%, în cazul ANAF instituția ar fi avut reale performanțe în combaterea evaziunii fiscale (chiar dacă într-un alt domeniu ­sensibil – recuperarea prejudiciilor din dosarele penale – și-a dovedit incapacitatea). Tot premierul ne-a asigurat că va fi menținută, în urma rectificării, ținta de deficit bugetar de 1,86% din PIB. La prima rectificare, de la finalul lunii iulie, deficitul a fost majorat de la 1,83% la 1,86% din PIB.

Cine primește bani în plus

În absența proiectului Minis­terului de Finanțe, aflăm indicii despre direcțiile în care vor pleca banii excedentari din declarațiile publice ale membrilor Cabinetului Ponta. În primul rând, Executivul va asigura fondurile necesare majorărilor salariale din domeniul sănătății. Este vorba de procentul de 25% acordat personalului din sistemul medical începând cu 1 octombrie (plătibil în noiembrie). Cât despre majorarea cu 15%, de la 1 decembrie, a salariilor angajaților din învățământ, efortul bugetar va fi resimțit de la 1 ianuarie încolo (1,7 miliarde lei pe anul 2016).

Câștigat va fi la rectificarea de vineri și ministerul Agri­culturii condus de Daniel Constantin (ALDE), care va primi peste 1 miliard lei, din care 640 de milioane lei ­pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă și 106 ­milioane lei pentru plata subvenției la motorină pentru trimestrul trei.

Bani în plus vor primi și autoritățile locale (primării și consilii județene), pentru dife­rite proiecte de infrastructură, dar și pentru încălzire.

Opacitate totală

Așa cum s-a întâmplat și cu alte ocazii, publicul ar putea vedea exact unde și câți bani se duc la rectificare doar după publicarea actului în ­Monitorul Oficial. Aceasta ­deoarece Ministerul Finanțelor nu publicase până aseară proiectul rectificării ­bugetare, chiar dacă Legea privind transparența decizională în administrația publică obliga instituția condusă de Eugen Orlando Teodorovici să facă acest lucru, cu cel puțin 30 de zile înaintea discutării și aprobării în ședința de Guvern.

În iulie, la prima rectificare, MFP a publicat proiectul cu patru zile înainte de adoptare. Potrivit unor surse politice, acum s-ar dori să nu se afle înainte ce sume uriașe vor fi puse la dispoziția autorităților locale în prag de an electoral și cu cât va fi suplimentat Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Reamintim că „România liberă“ a arătat, la prima ­rectificare bugetară, cum ­Executivul a modificat, față de proiectul MFP, cifrele și modul de distribuire a unor sume, fără a și anunța acest lucru.  

Cele mai citite

Cronologia nu înseamnă progres 

Astăzi, manierele, cultura, principiile morale au ajuns să formeze o recuzită la fel de ruginită și desuetă, precum armura cavalerului tristei figuri, în ochii celor care au căzut definitiv în gaura neagră a...
Ultima oră
Pe aceeași temă