24.5 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSportCe spune Iohannis despre românul răpit în Burkina Faso

Ce spune Iohannis despre românul răpit în Burkina Faso

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că statul român tratează “cu maximă atenţie” problema românului răpit în Burkina Faso.

“Statul român treatează cu maximă atenţie acest caz. Personal, de la început am trimis un delegat în celula de criză, care conform legii se desfăşoară sub tutela MAE. Ştiu foarte exact în ce fază ne aflăm, care sunt acţiunile. Sunt acţiuni conforme cu manualul, dacă pot să mă exprim aşa, dar aceste acţiuni au succes doar dacă nu se face prea multă publicitate”, a spus Iohannis.

Citește și: Ce le-a cerut Iohannis muncitorilor care repară Vila Lac 3

Preşedintele a adăugat că astfel de operaţiuni “necesită un tratament specific”, iar MAE şi autorităţile comunică public de câte ori este posibil.

Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat în 30 august o înregistare video cu ostaticul român Iulian Gherguţ, un agent de securitate răpit la 4 aprilie din nordul Burkina Faso, care face apel la autorităţi să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa.

Înregistrarea video, care durează mai puţin de un minut, este primul semn de viaţă al ostaticului român, de la răpirea sa, la 4 aprilie, în apropierea unei mine de mangan din Tambao, conform Mediafax.

În imagini poate fi văzut Iulian Gherguţ, înconjurat de trei bărbaţi înarmaţi. Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză.

Iulian Gherguţ se prezintă, spune că este deţinut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. El precizează că mesajul a fost înregistrat la 18 august.

El se adresează familiei sale, prezentând numele mamei sale, apoi al tatălui său şi cerându-le să facă totul pentru a facilita eliberarea sa.

El se adresează apoi directorului societăţii Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, apoi Guvernelor din România şi Burkina Faso. Ostaticul imploră să negocieze cu răpitorii pentru a obţine cât mai rapid eliberarea sa.

MAE a transmis în 30 august că Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video publicat şi confirmă că persoana care apare în înregistrare este cetățeanul român Iulian Gherguţ.

Cele mai citite

Nicușor Dan a fost consiliat de oamenii lui Plahotniuc și Băsescu

Nicușor Dan mai vrea un mandat de primar al Capitalei pentru încă patru ani, dar se pare că a uitat cam repede că...

Imediat după alegerile locale se măresc amenzile. Creșterea salariului minim brut implică și creșterea amenzilor

Salariul minim brut crește cu 400 de lei, de la 3300 la 3700 de lei, începând din data de 1 iulie 2024, dar creșterea...

“Bruxelles-ul împușcă Ungaria pe la spate”, susține premierul Orbán. Ungaria ar refuza să participe la o misiune NATO în Ucraina

Șeful guvernului de la Budapesta, premierul Viktor Orbán, este de părere că "Bruxelles-ul împușcă Ungaria pe la spate", referindu-se la atitudinea pe care o...
Ultima oră
Pe aceeași temă