2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSportCe prevede Legea vaccinării, care va intra în vigoare în 2019

Ce prevede Legea vaccinării, care va intra în vigoare în 2019

Proiectul Legii vaccinării, care intră în vigoare în 1 ianuarie 2019, prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei, scrie News.ro.

„În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, stabileşte proiectul de lege, potrivit căruia excepţie de la această prevedere fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor.  

Totodată, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligaţia prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situaţia în care prezintă medicului care are în evidenţa sa minorul o certificare a situaţiei invocate. Certificarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.



 

 

Conform proiectului de act normativ, la data înscrierii copiilor sau a adulţilor într-o unitate de învăţământ sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii. 

În cazul în care vaccinările obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabilă are obligaţia prezentării, până la intrarea în colectivitate, a unuia dintre următoarele documente eliberate de către Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti: calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări. Dacă nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de învăţământ are obligaţia de a sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în colectivitate.



 

 

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Părinţii sau alţi reprezentanţi legali care nu prezintă copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora vot fi convocaţi, în vederea consilierii, la Comisiile judeţene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucureşti. Convocarea se face în baza sesizării furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivităţilor de învăţământ, respectiv sesizări din sistemul de protecţie a drepturilor copilului.

Tot aceste comisii vor avea ca responsabilităţi sesizarea Inspecţiei de Stat din cadrul direcţiilor de sănătate publică privind nerespectarea de către părinţi, sau de către ceilalţi reprezentanţi legali, a obligaţiei de prezentare a copiilor la vaccinare; sesizarea asistentului medical comunitar şi/sau mediatorului sanitar, sau în lipsa acestuia a Serviciului Public de Asistenţă Socială sau, după caz, a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a identifica piedicile întâmpinate în calea vaccinării şi a oferi consiliere în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii, precum şi în cazul copilului înscris într-o colectivitate de învăţământ care nu a încheiat schema de recuperare propusă în termen de un an; sesizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de încălcare a drepturilor copilului de către părinţi sau reprezentanţi legali, în cazul minorului care împlineşte 18 luni de la înscrierea într-o colectivitate de învăţământ şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au obligaţia să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii şi să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau de cea a Municipiului Bucureşti. Nerespectarea de către părinţi a acestor obligaţii se sancţionează cu avertisment la prima constatare a abaterii şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei la următoarele constatări ale abaterii.



 

 

Potrivit proiectului, părinţii sau reprezentanţii legali ai minorului pot fi amendaţi şi cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei în cazul în care nu prezintă copilul la vaccinare nici după ce au fost consiliaţi de comisia judeţeană de vaccinare sau a municipiului Bucureşti şi s-a stabilit un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii.

Părinţii care sunt plecaţi din ţară şi care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membri ai familiei ori a altor persoane, în condiţiile prevăzute de lege, sunt obligaţi să desemneze o persoană responsabilă cu însoţirea copilului la vaccinare. 

Persoanele eligibile pentru vaccinare, care au vârsta de peste 18 ani, au obligaţia prezentării în vederea consilierii pentru vaccinare, în cazul convocării acestora de către furnizorul de servicii medicale de vaccinare.


 Citește și:  Vaccinul anti-prostie | OPINIE

Un stomatolog face campanie împotriva vaccinării copiilor. Un domn nu vrea niciun fel de CARD, pentru că dacă citim invers e DRAC. Mulți plâng încă după Ceaușescu pentru că pe vremea aia se dădea, iar acum trebuie să câștigi. Există o singură explicație: lipsa unui vaccin anti-prostie făcut din sănătoasele tulpini autohtone.


 

Cele mai citite

Ucraina a rămas fără ajutoare de la SUA. Un republican apropiat de Trump a blocat un proiect al lui Biden

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, a respins miercuri cererea administrației Biden de a include 24 de miliarde de dolari pentru ajutoarele legate de Ucraina...

Pompele de căldură: cea mai bună tehnologie pentru locuințe sustenabile

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Propunerea lui Trump pentru pace în Ucraina. Ce se întâmplă cu aderarea la NATO

În public și în privat, consilierii lui Donald Trump fac propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Din afirmațiile lor, reiese că autoritățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă