19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportCe afaceri fac consilierii judeţeni

Ce afaceri fac consilierii judeţeni

Majoritatea consilierilor judeţeni sunt asociaţi sau acţionari la diferite firme, iar o mare parte desfăşoară contracte cu statul. Ei furnizează de la consultanţă juridică şi servicii de salubritate la deja celebrul pachet „Corn şi lapte”, după cum rezultă dintr-o sinteză a Mediafax.

Agenţia Naţională de Integritate a iden­tificat 747 de consilieri judeţeni care sunt titulari în 1.200 de firme, iar 10% dintre aceste societăţi derulează contracte pe bani publici. În multe cazuri, licitaţiile câştigate de firme au fost organizate tocmai de consiliul judeţean pe care asociatul sau acţionarul îl conduce sau din care face parte, ori de primăriile din judeţ conduse de „apropiaţi”. A nu se înţelege că apartenenţa politică ar fi neapărat un criteriu de câştigare sau, dimpotrivă, de pierdere a licitaţiilor, pentru că sunt multe cazuri în care consilieri judeţeni ai PDL fac afaceri cu autorităţi locale conduse de PSD şi PNL. Şi invers.

De pildă, în judeţul Alba, unde Consiliul Judeţean este condus de democrat-liberalul Ion Dumitrel, licitaţia pentru Programul „cornul şi laptele” 2011-2012 a fost câştigată de SC Albalact SA, al cărei consiliu de administraţie îl are pe post de vicepreşedinte tocmai pe consilierul judeţean Ioan Dârzu (PSD). Valoarea contractului? 3,9 milioane lei fără TVA.

Într-un top al activităţilor prestate pe bani publici găsim: asis­tenţă juridică, servicii de salubrizare, construcţii, asigurarea de produse de panificaţie şi lactate, dar şi organizarea de spectacole.

La capitolul „asistenţă juridi­că”, merită o menţiune aparte consilierul judeţean Adrian Gheor­ghiţă (PDL Constanţa), asociat la Societatea Civilă de Avocaţi Lişcanu şi Gheorghiţă. Firma men­ţionată a încheiat peste 60 de contracte de asistenţă juridică şi reprezentare litigii cu primării din judeţ şi cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral.

Apoi, mai sunt destui consili­eri judeţeni care câştigă bani fru­moşi din participarea în diferite con­silii de administraţie. Printre aceştia, consilierul Adrian Dumitru Bendea, preşedinte al PDL Abrud, care a câştigat în 2010 ca membru al CA al SC RMGC SA Ro­şia Montană suma de 49.200 lei.

Până la 13 firme/consilier

Recordul în materie de număr de firme pare să aparţină consilierului constănţean Ion Dumitrache (PSD). Acesta se mai poate lăuda cu o avere consistentă: mai multe terenuri în judeţele Constanţa, Dolj, Tulcea şi Caraş-Severin. Consilierul constănţean este secondat în top de social-democratul Ioniţă Toma (CJ Prahova), acţionar la 12 firme.

Printre consilierii care derulează afaceri cu statul îl găsim şi pe consilierul judeţean Alin Simota (PNL, Hunedoara), finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani. Două dintre firmele acestuia au câştigat licitaţiile pentru reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva şi, res­pectiv, pentru reabilitarea bazei sportive „Michael Klein” din municipiul Hunedoara.

La rândul său, consilierul jude­ţean Mora Akos Daniel (PNL, Mu­reş) este acţionar şi director la o firmă care a beneficiat de con­tracte de peste 13,3 milioane lei, cu autorităţile publice. Trebuie menţionat şi preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc (PDL), investigat de ANI pe motiv de conflict de interese, deoarece o firmă, ale cărei acţiuni sunt deţinute în proporţie de 75% de soţia şi fiica acestuia, a avut mai multe contracte cu Muzeul de Artă Timişoara, instituţie publică aflată sub autoritatea CJ Timiş.

Tot din Timiş atrage aten­ţia situa­ţia consilierului ju­de­ţean Nicolae Florin Bîtea (PDL), care a încasat în timpul mandatului 28.300 lei de la Parlamentul European, pentru serviciile de consultanţă acordate Elenei Băsescu.

„GIP Miţubişi”  şi averi peste ocean

O privire aruncată pe declaraţiile de avere ale consilierilor judeţeni dezvăluie că mulţi dintre aceştia nu au prea simţit criza, numărând în continuare zeci de hectare de teren, imobile, maşini de lux şi sume consistente în bănci. La capitolul „autovehicule”, de interes este declaraţia consilierului arădean Ionel Giurgelea (PDL), din care aflăm că acesta deţine un „GIP Miţubişi”.

Într-un top al şefilor de CJ cu averi considerabile figurează Gheor­ghe Seculici (PDL, Arad) şi Nicuşor Constantinescu (PSD, Constanţa). Dacă primul arată că soţia sa are zeci de hectare şi două imobile în Arad, dar şi o proprietate în SUA, al doilea deţine, singur sau împreună cu soţia, terenuri în judeţele Constanţa, Tulcea, Neamţ şi Ilfov şi trei imobile, în Con­stanţa, Bucureşti şi Piatra Neamţ.

Cele mai citite

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...

Gov-Smart:Prima platformă din lume care oferă administrație publică ca serviciu, digitalizează instituțiile publice din România

Gov-Smart anunță lansarea unei soluții inovatoare care promite să transforme administrația publică din România prin digitalizare completă și automatizare avansată. Prin implementarea modulelor interconectate specifice...

RL a pus din nou ALPAB la tuns iarba

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), instituție subordonată Primăriei Capitalei, susține că a demarat lucrări de cosire a ierbii din zona Piața Unirii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă