12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportCe a promis Ponta în SUA

Ce a promis Ponta în SUA

Guvernul României va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist, a dat asigurări premierul Victor Ponta la finalul întâlnirii avute, în SUA, cu reprezentanţii Chevron. În tot acest timp, protestele la Pungeşti continuă, iar locuitorii nu dau semne că ar urma să părăsească zona destinată amplasării sondei companiei americane.

În ciuda situaţiei extrem de delicate cu care se confruntă în ţară (ample proteste împotriva proiectului Roşia Montană şi a exploatării gazelor de şist), premierul Victor Ponta s-a arătat, pe pământ american, extrem de optimist cu privire la puterea de convingere a autorităţilor române în faţa propriilor cetăţeni. În special în ceea ce priveşte explorarea şi, mai apoi, exploatarea gazelor de şist. „Eu sunt absolut convins – şi ei sunt convinşi – că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească.

Citeşte şi: Ponta după întâlnirea cu Biden: Nu am discutat chestiuni de politică internă

Va rămâne, cum se întâmplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta nici un argument oricât de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional“, a declarat Ponta, după întâlnirea avută la Washington cu reprezentanţii Chevron. Premierul a dat totodată asigurări că toate companiile care investesc în România nu trebuie să se teamă, deoarece legile sunt respectate, iar persoanele care le încalcă şi atentează la integritatea altei persoane sau a proprie­tăţilor sunt sancţionate.

Citeşte şi: Vizita lui Ponta în SUA: Premierul român a fost primit, la Casa Albă, de vicepreşedintele SUA, Joe Biden

Şeful Executivului nu a ratat nici ocazia de a pleda din nou pentru exploatarea gazelor de şist, chiar dacă în urmă cu aproape un an şi jumătate înfiera vehement, alături de alţi reprezentanţi ai USL, acordurile încheiate cu Chevron. „Avantajele economice sunt uriaşe. Mi s-a confirmat încă o dată că Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a câştiga o mare bătălie în economia mondială prin faptul că folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine – gazul Statelor Unite este la o treime faţă de preţul din Europa -, în ultimii ani aproape un milion de noi locuri de muncă au fost create în Statele Unite ale Americii în domeniul exploatării gazelor şi a petrolului de şist“, a explicat Ponta.

Citeşte şi: Trei ponturi pentru americanii cu care se întâlneşte Ponta

Aflat în delegaţia care întreprinde vizita în SUA, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat că o exploatare a gazelor de şist, „peste patru sau cinci ani“, va presupune eliberarea unui nou acord de mediu.

În tot acest timp, locuitorii stau de pază la Pungeşti, 24 de ore din 24, în faţa terenului unde ar trebui instalată sonda Chevron şi, potrivit propriilor declaraţii, nu intenţionează să părăsească prea curând zona. După incidentele de săptămâna trecută, Consiliul Local Pungeşti a adoptat o hotărâre de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună.

Lobby pentru eliminarea vizelor

În afara întâlnirilor cu reprezentanţii unor mari companii americane (Motorola, Hewlett-Packard, ExxonMobil, Chevron, IBM), premierul are programate discuţii şi cu reprezentanţi ai Congresului cu atribuţii în modificarea legislaţiei astfel încât România să poată fi inclusă în programul Visa Waiver de liberalizare a regimului vizelor. În demersul său, premierul Ponta se bazează şi pe lobby-ul pe care l-ar putea face pe lângă Congresul SUA, în beneficiul României, reprezentanţii marilor companii americane.

Citeşte şi: Vizita lui Ponta în SUA – o mişcare extrem de riscantă

În cursul zilei de ieri, şeful Executivului avea programată o întrevedere şi cu vicepreşe­dintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, întrevedere în care urma să fie reafirmat Parteneriatul strategic politic şi militar dintre cele două ţări. Colaborarea româno-americană va funcţiona atât în ceea ce priveşte scutul antirachetă, cât şi pentru modernizarea avioanelor multirol care vor fi achiziţionate din Portugalia.

Reamintim că, pentru vizita în SUA, premierul Victor Ponta nu a solicitat mandat preşedintelui Traian Băsescu, pe motiv că ar fi urmat să discute doar probleme legate de activitatea guvernamentală.

Suntem un guvern pro-business, angajat în creşterea relaţiilor noastre economice şi în asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii pentru toţi investitorii.“

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Iulia Svyrydenko, ministrul Economiei din Ucraina: Investitorii străini au injectat 4,25 miliarde de dolari în economia țării în 2023

Investitorii străini au injectat anul trecut un total de 4,25 miliarde de dolari în economia ucraineană, potrivit Băncii Naționale a Ucrainei. Această cifră este...

Dennis Man şi Valentin Mihăilă vor juca în Serie A! Parma a promovat matematic

Parma, echipa românilor Dennis Man şi Valentin Mihăilă, a promovat matematic în Serie A, după ce a remizat miercuri în deplasare cu Bari, 1-1,...
Ultima oră
Pe aceeași temă