1.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSportCare sunt motivele invocate de PNL în cererea trimisă la CCR

Care sunt motivele invocate de PNL în cererea trimisă la CCR

Partidul Naţional Liberal, în solicitarea pe care a adresat-o Curţii Constituţionale, cere să constate neconstituţionalitatea prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului. Se asemenea, liberalii solicită Curţii să constate încălcarea dispoziţiilor articolului 1, alineatul 5 din legea fundamentală, care prevede că “respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie“, de către conducerea Senatului, ca urmare a refuzului de a constata, în cuprinsul procesului verbal alcătuit după votul asupra cererii Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea măsurii reţinerii şi arestării lui Dan Şova, îndeplinirea condiţiilor din articolul 76 alineatul 2 din Constituţie.

Solicitam Curţii Constituţionale să supuna controlului de constituţionalitate prevederile art. 173 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, potrivit cărora în procedura reţinerii, arestării şi percheziţiei membrilor acestei Camere, «Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi », pe care le apreciem ca fiind în total dezacord cu prevederile art. 76 alin. (2) din legea fundamentala, potrivit cărora «Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Camer㻓, a scris PNL în sesizare.

Senatul nu a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă a lui Dan Şova, deoarece nu a fost întrunit votul majorităţii. Din cele 151 de vorturi exprimate, 79 au fost “pentru“, 67 “contra“, iar cinci voturi au fost anulate. După votul în cazul lui Dan Şova, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului,  a declaratcă plenul Senatului s-a raportat la Legea 96/2006, precizând că acest lucru s-a menţionat de două ori în plen şi “nu a existat niciun comentariu“.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova în dosarul în care este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma “Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei, mai scrie Mediafax.

CCR va discuta, tot pe 8 aprilie, şi cererea preşedintelui Klaus Iohannis de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament, şeful statului arătând că atitudinea legislativului în cazuri precum cel al lui Dan Şova a condus la un blocaj instituţional.

Cele mai citite

Macron este „ extrem de fericit” de eliberarea a trei minori franco-israelieni

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat luni seara că este "extrem de fericit" de eliberarea a trei minori franco-israelieni deţinuţi de Hamas, adăugând că...

Cătălin Drulă: Dosarul privind achiziția de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut...

Câteva sute de câini pentru comerțul cu carne din China au fost salvați de o asociație caritabilă

Peste 400 de câini care urmau să fie sacrificați pentru comerțul cu carne din China au fost salvați de o organizație caritabilă britanică în...
Ultima oră
Pe aceeași temă