12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportCalculele care preced înlocuirea lui Fenechiu

Calculele care preced înlocuirea lui Fenechiu

Oficial, liberalii decid astăzi pe cine propun în locul lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor. Neoficial, mai toată lumea îl vede deja ministru pe Ovidiu Silaghi, deşi premierul Victor Ponta are, totuşi, unele ezitări.

Şedinţa conducerii liberale în care se decide cine îi ia locul lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor este programată astăzi, dar balanţa pare să fie definitiv înclinată în favoarea lui Ovidiu Silaghi, care a mai ocupat de altfel această funcţie în primul Cabinet Ponta. Faptul că Silaghi are câştig de cauză în faţa deputatului de Iaşi Mugurel Cozmanciuc şi că şedinţa de astăzi nu va aduce surprize este sugerat şi de absenţa de la întâlnirea Biroului Politic Naţional a preşedintelui PNL, Crin Antonescu. De altfel, Ovidiu Silaghi a şi fost ieri la Palatul Victoria, exact când premierul Victor Ponta prelua ştafeta la Ministerul Transporturilor de la Relu Fenechiu, condamnat vinerea trecută la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Transformatorul“.

Surse liberale acreditează ideea că Silaghi şi-ar dori să stea la Transporturi până la alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor, când se va reorienta spre o funcţie mai comodă şi mai bănoasă de eurodeputat. O nominalizare a acestuia la şefia MT survine pe fondul unor lupte interne în PNL între tabăra Silaghi şi cea a lui Relu Fenechiu, care l-ar fi vrut propulsat la Transporturi pe Mugurel Cozmanciuc, un apropiat al său. Nu trebuie însă omis că, pe fondul bătăliei dintre liberali, dinspre PSD s-au vehiculat cu rapiditate două variante: schimb de ministere între PNL şi PSD sau comasarea Ministerului Transporturilor cu Departamentul Marilor Proiecte, condus de vicepreşedintele social-democrat Dan Şova.

 Acceptul preşedintelui

 Pe de altă parte, potrivit unor surse liberale, Ponta ar avea încă ezitări privind nominalizarea lui Silaghi la Transporturi. Silaghi a făcut parte din primul Guvern Ponta, dar Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a acuzat că nu poate jusitifica 206.798 de lei. Liberalul a avut câştig de cauză la Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, dar ANI a făcut recurs, iar decizia finală va veni abia în aprilie 2014. Chiar dacă, oficial, Ponta a insistat pe victoria lui Silaghi în prima instanţă, premierul se teme de prezenţa în Guvern a încă unui ministru cu probleme a cărui situaţie se va clarifica abia peste nouă luni de zile.

Mai mult, Victor Ponta le-a atras atenţia liberalilor că, pentru a deveni ministru, Ovidiu Silaghi are nevoie şi de acceptul preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit Constituţiei, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, în cazul Norica Nicolai, preşedintele poate respinge o propunere pentru un portofoliu, o singură dată, în mod justificat.

Din acest motiv, după discuţia cu Silaghi, Ponta intenţiona să se consulte cu preşedintele Traian Băsescu, înainte de a face propunerea oficială pentru a evita situaţia în care şeful  respinge o nominalizare.

Situaţia lui Ponta este, însă, delicată, liberalii afirmând, neoficial, că nu vor accepta ca nominalizarea partidului să fie refuzată de Victor Ponta. În plus, Ovidiu Silaghi şi-a asigurat susţinerea unor lideri importanţi ai PNL, printre care vicepremierul Daniel Chiţoiu.

Vicepreşedinte PSD: „PNL partid de doi bani“

 Dincolo de disputa internă iscată pe şefia MT, condamnarea lui Relu Fenechiu naşte noi discuţii şi între PSD şi PNL. Apele şi aşa destul de tulburi din USL au devenit şi mai agitate după ce vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu s-a apucat să-i critice dur pe liberali că nu au dat dovadă de solidaritate cu al lor coleg condamnat la închisoare. „Ce partid de doi bani! Nici preşedintele, nici măcar pupilul care îşi datorează cariera politica lui Fenechiu şi a ajuns, la rândul său, ministru cu ajutorul acestuia, «nu comentează decizia Justiţiei». Aşa vă ia Gaia pe toţi şi voi vă pitiţi! De parcă ar fi Justiţia divină! Cel mai bun ministru la Transporturi, de câţiva ani încoace, care a deblocat fondurile UE, a făcut să se ruşineze fetele mari din PNL!“, i-a muştruluit Vasilescu pe liberali, visând probabil cu ochii deschişi la perioada în care liderii PDSR (actualul PSD) mergeau la Parchet în grup pentru a-l susţine pe Gabriel Bivolaru, condamnat apoi tot la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

 Cum ar putea schimba cazul Fenechiu viitorul apropiat

 Potrivit premierului, ar trebui modificată Legea răspunderii ministeriale astfel încât să se instituie regula plecării din funcţie a unui ministru când este condamnat (chiar şi în cazul unei decizii nedefinitive). Şeful Executivului a refuzat însă ideea ca revocarea unui ministru să se producă şi în cazul începerii urmăririi penale. „De acuzat, putem fi toţi acuzaţi şi, după aia, procuratura face Guvernul, numai prin acuzări“, a declarat premierul.

Apoi, Parlamentul ar putea să se reunească în sesiune extraordinară pentru a dezbate impactul cazului Fenechiu asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Convocarea unei sesiuni extraordinare a fost solicitată de preşedintele PDL, Vasile Blaga, dar democrat-liberalii nu au numărul necesar de semnături pentru a impune acest lucru. Ipoteza convocării unei sesiuni extraordinare a fost respinsă cu vehemenţă chiar de premierul Ponta: „Asta e din seria «Vasile, fă-te că munceşti». (…) Eu nu am auzit până acum de nici o idee bună de la Blaga, nu ştiu ce e cu el, ce i se întâmplă, e într-o perioadă proastă a vieţii, nu am auzit un lucru bun, un lucru deştept, un lucru care să folosească la ceva“.

 

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă