12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportBătălia pentru SIE, testul majorității parlamentare

Bătălia pentru SIE, testul majorității parlamentare

Președintele  Klaus Iohannis l-a nominalizat, ieri, pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe. Propunerea șefului statului scindează coaliția majoritară: UNPR o susține, în timp ce PSD este împotrivă.

Dacă Parlamentul va fi de acord cu propunerea preşedintelui, Ungureanu va reveni la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), pe care l-a condus între 2007 și 2012. Mihai Răzvan Ungureanu este consilier personal al președintelui Klaus Iohannis și prim-vicepreședinte PNL.  Serviciul secret este condus interimar de directorul adjunct Silviu Predoiu, după ce Teodor Meleșcanu a demisionat din fruntea SIE, pe 22 septembrie 2014.

Nominalizarea lui Ungureanu pentru șefia SIE era o intenție mai veche a șefului statului, dar a venit în contextul în care Guvernul este condus interimar de Gabriel Oprea (UNPR), în timp ce premierul Victor Ponta (PSD) se află la un spital în Turcia, după o operație la genunchi.  Marți, Oprea a jucat un rol important în trecerea prin Parlament a Strategiei Naționale de Apărare propusă de președintele Klaus Iohannis, blocând tentativa de boicot a PSD și ALDE. De altfel, Oprea a afirmat, marți seară,  că sprijină propunerea lui Iohannis pentru șefia SIE, indiferent de cine va fi cel nominalizat.

În schimb, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a caracterizat, ieri, propunerea șefului statului drept „ilegală“, invocând prevederile din legea de funcționare a SIE, potrivit cărora șeful serviciului este numit de CSAT la propunerea președintelui.  Socrul premierului a adăugat că a vorbit cu Victor Ponta, care i-a spus că nu este la curent cu propunerea și că la ultima ședință CSAT nu a fost abordat acest subiect. Însă, articolul invocat de Sârbu este în dezacord cu prevederile constituționale potrivit cărora Parlamentul decide „numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii“. La numirile precedente (Claudiu Săftoiu, Mihai Răzvan Ungureanu, Teodor Meleșcanu) s-a mers pe textul constituțional și există mai multe decizii ale CCR care stabilesc prevalența Constituției în fața celorlalte legi, inclusiv cea mai recentă în cazul Șova. Că există tensiuni între PSD și UNPR o dovedește și declarația lui Liviu Dragnea, care a afirmat că  nu îl susține pe Mihai Răzvan Ungureanu și că ar dori ca Victor  Ponta să revină cât mai repede în țară.

Scenarii posibile

Cum era de așteptat, liderii liberali au anunțat că îl vor vota pe Mihai Răzvan Ungureanu, invocând cutuma potrivit căreia șefii serviciilor secrete trebuie să provină din Opoziție. UDMR a anunțat, de asemenea, că va vota în favoarea lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Ce se poate întâmpla mai departe? O variantă este ca propunerea să fie blocată sau amânată la nivelul Birourilor Permanente reunite, unde partidele care se opun numirii lui Ungureanu dețin majoritatea.  PSD ar obține o amânare până la toamnă, având în vedere faptul că sesiunea parlamentară se încheie marțea viitoare. Dacă propunerea ajunge la plen, PSD ar putea încerca să provoace lipsa cvorumului, fiind necesară prezența a 278 de parlamentari. Pe hârtie, partidele care îl sprijină pe Ungureanu – PNL, UNPR, UDMR, PSRO – au 251 de voturi, iar cele care sunt împotrivă, PSD și ALDE – 245. Cvorumul poate fi asigurat de Minorități și de grupul PND, formațiuni care nu și-au anunțat o poziție oficială. Dacă va fi cvorum, pentru instalarea șefului SIE va fi nevoie de votul majorității celor prezenți.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă