18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportBătălia pentru moțiune: PNL caută voturi, PSD forțează procedurile

Bătălia pentru moțiune: PNL caută voturi, PSD forțează procedurile

Social-democrații au, în acest moment, o majoritate largă în Parlament, iar cheia schimbării situației se află la UNPR. Partidul condus de Gabriel Oprea susține, oficial, Guvernul Ponta, dar nu este exclus ca UNPR să joace la două capete.

Moțiunea de cenzură depusă de PNL este semnată de 183 de parlamentari și ar urma să fie supusă votului plenului reunit de vineri. Moțiunea este semnată de parlamentarii liberali și de cei din PSRO, formațiunea lui Mircea Geoană. Pentru debarcarea Guvernului Ponta, liberalii ar avea nevoie de 278 de voturi. Moțiunea de cenzură are drept teme blocarea de către PSD a legii pentru votul prin corespondență și refuzul guvernului Ponta de a organiza alegeri parțiale parlamentare și locale. PNL speră să își maximizeze  suportul parlamentar, în contextul acuzațiilor procurorilor la adresa lui Victor Ponta.

Liderii PNL s-au arătat încrezători în ceea ce privește eventualitatea obținerii sprijinului UDMR, formațiune care are 25 de parlamentari. Totuși, liberalii au recunoscut că susținerea UDMR nu este o certitudine, mai ales că în ultimele luni, în ciuda faptului că sunt oficial în opoziție, parlamentarii Uniunii au colaborat strâns cu social-democrații în Legislativ. Mai mult, PSD a pus umărul la salvarea lui Laszlo Borbely de urmărirea penală. Oricum, chiar dacă negocierile cu UDMR din zilele următoare ar fi încununate de succes, nu s-ar forma o masă critică pentru schimbarea Executivului.

Împreună cu UDMR, cu deputații din grupul democrat-popular și eventual cu ajutorul independenților, PNL ar avea în jur de 235 de voturi.

Din acest motiv, reușita planurilor liberale depinde de UNPR, partid care are 54 de parlamentari. Gabriel Oprea a participat, ieri, la ședința Comitetului Executiv al PSD și a dat asigurări că senatorii și deputații UNPR vor vota împotriva moțiunii de cenzură. „Îl susțin total  pe Victor Ponta. Vă rog să vă bazați pe mine. Mă simt ca acasă în PSD”, a afirmat Gabriel Oprea, potrivit unor surse din PSD. Însă, la câteva ore după ce a dat aceste asigurări, au apărut informații potrivit cărora Oprea a avut o întâlnire privată cu președintele Iohannis, care a precedat consultările pe Strategia Națională de Apărare.

În cursul zilei de ieri au circulat zvonuri potrivit cărora Gabriel Oprea ar urma să fie numit premier în locul lui Ponta, cu păstrarea actualei majorități parlamentare.

Varianta a fost, însă, infirmată, la nivel oficial,  de toate taberele implicate: coaliția majoritară îl susține în continuare pe Victor Ponta, iar liberalii au propriul candidat în persoana lui Cătălin Predoiu. În aceste condiții, o eventuală contraofertă a PNL pentru UNPR se poate referi, mai degrabă, la posturile din viitorul Guvern.

Pentru liberali, alternativa ar fi să atragă în mod individual parlamentari nemulțumiți din coaliția de guvernare. Social-democrații nu sunt 100% siguri pe majoritatea largă pe care o au în Legislativ și au dovedit acest lucru prin programarea moțiunii de cenzură pentru ziua de vineri, când, de obicei, nu este zi de plen, mizând pe faptul că unii parlamentari nu vor fi prezenți. Absenteismul îi dezavantajează pe cei care depun o moțiune de cenzură, pentru că ei sunt cei care trebuie să strângă voturile pentru demiterea Executivului. Pentru a-și atinge acest obiectiv, majoritatea PSD din conducerea Parlamentului a interpretat în interes propriu o prevedere constituțională, potrivit căreia moțiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Potrivit interpretării PSD, acest termen ar fi unul minimal – adică moțiunea nu ar trebui discutată mai devreme de trei zile. Cu toate că moțiunea de cenzură a fost prezentată ieri, PSD a respins propunerea PNL ca votul să fie programat pentru joi, pentru a se respecta prevederea privind cele trei zile.

„Noi am solicitat, dacă tot se citește astăzi moțiunea, să fie dezbaterea și votul la motiune joi, așa cum a fost procedura. A trecut propunerea majorității. Nu mă nemulțumește. În ceea ce ne privește, noi vom fi mobilizați. Chiar dacă ar fi pus moțiunea de cenzură duminica, tot mobilizați am fi fost”, a comentat liderul de­putaților PNL, Ludovic Orban. 

Prim-vicepre­ședintele PNL Mihai Răzvan Ungureanu a anunțat, ieri, că o delegație a conducerii partidului se va întâlni, astăzi, cu o parte din ambasadorii acreditați la București, pentru a detalia motivele și conținutul moțiunii de cenzură a PNL. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și fastuoasa investire a lui Putin. Simple încondeieri

Două evenimente majore, nemediatizate la aceleași dimensiuni - primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și investirea lui Vladimir Putin cu un nou...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă