13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBăsescu susţine că s-ar fi aşteptat ca Sarkozy sau Merkel să-l avertizeze...

Băsescu susţine că s-ar fi aşteptat ca Sarkozy sau Merkel să-l avertizeze privind amânarea aderării la Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi seară, la postul naţional de televiziune, că s-ar fi aşteptat la un avertisment din partea omologului său francez Nicolas Sarkozy sau a cancelarului german Angela Merkel privind amânarea aderării României la spaţiul Schengen, informează Agerpres.

“Eu sunt convins că pe 14 ianuarie, ultimul raport de inspecţie va arăta că suntem tehnic gata (n.r. – pentru a adera la spaţiul Schengen). Peste noapte şi fără avertisment, măcar mă aşteptam la unul din colegii mei din Consiliu (n.r. – European) – ori domnul preşedinte Sarkozy ori doamna cancelar Merkel – să spună ‘uite, domnul preşedinte, noi vom fi împotrivă’. Nici măcar n-au făcut-o (n.r- avertizat) şi să ştiţi că în Consiliu se vorbeşte despre solidaritate, de regulă. Cred că acest lucru a lipsit din portofoliul de reacţie a celor două ţări”, a spus Băsescu.

Şeful statului a mai explicat că propria asumare a responsabilităţii politice în ceea ce priveşte amânarea aderării la spaţiul Schengen a survenit pentru că CSM sau Parlamentul nu au avut astfel de reacţii.
“Eşecul, o dată asumat, vreau ca şi cei direct responsabili să facă ce trebuie făcut. Nu ne trebuie o declaraţie publică a lor dacă nu au avut curajul să o facă de la bun început văzând motivaţia din scrisoarea celor doi miniştri (n.r. – francez şi german de interne). Dar măcar judecătorii să judece dosarele pe care le au, Parlamentul să dea drumul la cele trei dosare spre a fi tratate de justiţie. (…) La Ridzi şi Năstase s-au dat voturi de respingere. Mai este un al treilea dosar. Nu ştiu ce vor face parlamentarii şi nu le pot impune nimic, dar nu pot spune că nu i-am atenţionat”, a mai afirmat Băsescu.

În acest sens, şeful statului a amintit scrisorile repetate trimise Parlamentului şi intervenţiile în CSM privind eficienţa justiţiei.

“Atunci săreau şi ziarişti, şi judecători, şi sindicalişti să vină să mă înfiereze cu mânie proletară că mă amestec în justiţie. Eu nu le spuneam să rezolve un caz sau altul, ci spuneam ‘judecaţi dosarele şi daţi orice soluţie, numai daţi o soluţie’. Acum văd că stau pitiţi în tranşee şi nu spun ‘ştiţi o să judecăm mai repede, nu o să mai tergiversăm dosarele importante de corupţie'”, a declarat preşedintele.

Cele mai citite

VIDEO. Madeira, insula “la modă” în 2024. În martie s-a atins un nou număr maxim de pasageri

Madeira este un arhipelag portughez din Atlanticul de Nord, aflat la vest de Maroc. În ultimii doi ani, insula este "asaltată" de turiști, dat...

Reporteri fără Frontiere: Peisajul mediatic din România, lipsa transparenței și trusturi media care propagă dezinformări

România se mândrește cu un peisaj mediatic divers și relativ pluralist, oferind un teren fertil pentru investigații de interes public puternice. Cu toate acestea,...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă