21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Statele interesate de Nabucco trebuie să adopte o poziţie FERMĂ

Băsescu: Statele interesate de Nabucco trebuie să adopte o poziţie FERMĂ

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că speră ca statele interesate de realizarea proiectului Nabucco, precum Bulgaria, România, Ungaria, pe al căror teritoriu va trece gazoductul, dar şi cele beneficiare, cum ar fi Polonia, să semneze o scrisoare prin care să declare proiectul ca fiind prioritar, informează Mediafax.

Băsescu a subliniat că este nevoie de această declaraţie privind prioritatea Nabucco având în vedere concurenţa făcută de proiectul concurent – TAP, care prevede ca gazul azer să ajungă în Europa pe ruta Turcia-Grecia-Italia.

“Sper ca statele interesate – şi aici mă refer în primul rând la Bulgaria, România, Ungaria şi alte state – să fie în măsură să semneze împreună o scrisoare prin care să declare proiectul Nabucco ca fiind un proiect prioritar. Ştiţi probabil că este concurenţa deosebită pentru gazul azer între proiectul Nabucco şi proiectul TAP care merge mai la sud, între Grecia şi Italia”, a declarat Băsescu, miercuri, înainte de plecarea la Summit-ul şefilor de stat din Europa Centrală, la Bratislava, în Slovacia.

Citeşte şi:  Băsescu: Cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului au început să curgă de ieri

Şeful statului a menţionat că este nevoie de o poziţie fermă şi unitară a tuturor statelor membre interesate, atât cele pe teritoriul cărora va trece gazoductul, cât şi cele care vor beneficia de livrările de gaze.

“Va trebui să avem o poziţie fermă, unitară, toate statele membre interesate şi aici nu vizez numai statele pe teritoriul cărora va trece conducta Nabucco, dar vizez şi şi statele beneficiare, cum ar fi de exemplu Polonia, care poate fi un mare beneficiar al gazelor transportate pe conducta Nabucco”, a afirmat Băsescu.

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă