-0.8 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSportBasescu si PNL - divergente pe tema serviciilor secrete

Basescu si PNL – divergente pe tema serviciilor secrete

Presedintele Traian Basescu si liberalii par sa vorbeasca limbi diferite atat in privinta ordonantei DNA, cat si in privinta serviciilor secrete.
Calin Popescu Tariceanu si colegii sai din delegatia liberala i-au solicitat presedintelui sa retrimita ordonanta referitoare la DNA la Parlament. Primul-ministru a spus ca trebuie mentinuta forma actuala a ordonantei pentru ca Monica Macovei a dat garantii ca ordonanta este constitutionala si practic isi asuma raspunderea pentru faptul ca ea va trece si de Curtea Constitutionala. Seful statului este de acord cu retrimiterea la Parlament. Insa, potrivit unor surse liberale, presedintele Traian Basescu a precizat ca obiectivul principal trebuie sa fie tocmai certitudinea ca ordonanta nu va fi declarata neconstitutionala si ca din discutiile cu celelalte partide au rezultat si alte puncte de vedere. Presedintele a spus ca ar putea sa apara unele aspecte de neconstitutionalitate prin care sa fie blocata lupta anticoruptie. Ar fi necesar ca din text sa reiasa mai clar ca DNA este subordonat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
De asemenea, va fi studiata posibilitatea ca Departamentul National Anticoruptie sa fie ordonator secundar de credite, si nu ordonator principal. In acest fel, sumele de la buget pentru DNA ar urma sa fie trecute in bugetul Parchetului General.
Liberalii au discutat cu presedintele Traian Basescu si problema serviciilor secrete. Delegatia liberala a cerut ca pachetul de legi referitor la siguranta nationala sa fie supus dezbaterii publice in timpul procesului de elaborare. Insa seful statului a fost de parere ca dezbaterea publica poate sa aiba loc doar dupa finalizarea proiectelor. Dupa ce la sedinta trecuta a CSAT nu s-a reusit obtinerea consensului, s-a decis ca subiectul va fi reluat in CSAT peste o luna de zile. Oricum, potrivit surselor liberale, nici ieri cele doua parti nu au parut capabile sa ajunga la un consens. Liberalii au insistat pe faptul ca ar fi nevoie de o reglementare clara a interceptarilor telefonice. De asemenea, liberalii se opun posibilitatii ca ofiterii serviciilor secrete sa aiba atributii care apartin in prezent procurorilor Ð de exemplu posibilitatea intocmirii de dosare penale sau a trimiterii in judecata. Paradoxal, liberalii i-au transmis sefului statului si faptul ca nu vor ca angajatii serviciilor secrete sa beneficieze de privilegii in privinta salarizarii si a pensionarii. Numai ca pozitia PNL a venit dupa votarea in Parlament a statutului deputatilor si senatorilor. ..
Neintelegerile dintre presedinte si liberali au razbatut si in public. La finalul intrevederii, liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca liberalii au sustinut necesitatea ca legile sigurantei nationale sa nu ofere structurilor informative competente excesive. El a spus ca PNL este „receptiv” la semnalele societatii civile potrivit carora exista posibilitatea ca prin acest pachet legislativ sa fie restranse drepturile individuale ale cetatenilor.
„In aceste conditii, principalul obiectiv din perspectiva sigurantei nationale trebuie sa fie asigurarea protectiei cetateanului si nicidecum acordarea unor competente suplimentare structurilor de informatii. Trebuie sa avem grija ca derapaje in ceea ce priveste competentele si restrangerea drepturilor individuale sa nu apara”, a spus primul-ministru.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă