21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportBasescu pentru FAZ: Clasa politica face rau Romaniei

Basescu pentru FAZ: Clasa politica face rau Romaniei

Clasa politica "face rau Romaniei", fiind "cea mai mare piedica in calea modernizarii", a declarat presedintele roman Traian Basescu intr-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), relateaza Deutsche Welle in pagina electronica, monitorizata de Mediafax.

"Clasa politica din Romania reprezinta cea mai mare piedica in calea modernizarii Romaniei. Din cauza refuzului Parlamentului de a se adapta realitatii romanesti, organizez referendumul", a explicat Basescu.

Promitand ca va continua lupta impotriva practicilor si structurilor nedemocratice, Traian Basescu a afirmat ca romanii au de ales "intre coruptie si lupta pentru o Romanie moderna si europeana". "Nu doresc sa obtin un al doilea mandat de presedinte intr-o tara care respinge modernizarea. Daca nu as avea niciun tel, nici nu ar trebui sa ma prezint la alegeri. Pentru ce? Pentru masina de serviciu sau pentru onoruri? Nu, chiar nu", a spus el.

Basescu a recunoscut ca este considerat un presedinte conflictual, dar a subliniat ca il succede in functie, pe de o parte, pe Ion Iliescu, ale carui mandate au fost "foarte linistite", motiv pentru care in acea perioada s-a intensificat fenomenul coruptiei, si, pe de alta parte, pe Emil Constantinescu, un presedinte care s-a recunoscut invins de structuri.

Referindu-se la persoanele care au acaparat puterea abuziv, presedintele roman a amintit despre cei "care in timpul regimului Iliescu s-au imbogatit de pe urma privatizarilor si care au cumparat trusturi de presa prin intermediul carora incearca sa influenteze decizii politice si economice, fara a avea insa legitimitate politica".

El recunoaste ca presedintele Romaniei nu dispune de foarte multe mijloace pentru a combate acest tip de practici nedemocratice. "Lucrurile se pot face numai prin intermediul cuvintelor. Sistemul creat de Iliescu nu accepta aceste lucruri si face tot posibilul sa scape de un presedinte care nu se arata dispus sa pactizeze cu acest sistem", a afirmat Basescu.

Cotidianul austriac Wirtschaftsblatt comenteaza, la randul sau, ca sloganul electoral al lui Traian Basescu "de ce le e frica, nu scapa" are putina legatura cu alegerile prezidentiale in sine.

"Spre cine se indreapta sagetile lui Basescu este clar. Actualul presedinte se foloseste in campania electorala de imaginea proasta a Parlamentului roman", subliniaza cotidianul austriac.

Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă