11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportBăsescu nu mai vrea să coabiteze cu Ponta

Băsescu nu mai vrea să coabiteze cu Ponta

Preşedintele Traian Băsescu este pe punctul de a rupe pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta, după ce acesta şi-a asumat public schimbarea din funcţie a şeful secţiei I din DNA, Lucian Papici.

“Categoric, cel mai important punct, independenţa justiţiei, s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponrta şi acest lucru mă face să mă îndrept spre denunţarea pactului de coabitare şi informarea tuturor partenerilor în faţa cărora mi-am pus obrazul”, a spus Băsescu, la B1 Tv. Întrebat dacă va denunţa pactul de coabitare, preşedintele Băsescu a răspuns: “Foarte probabil”.

Traian Băsescu a adăugat că nu îl mai “girează” pe premierul Victor Ponta pentru că “a încălcat grav” pactul de coabitare şi “s-a băgat cu bocancii în justiţie de dragul lui Liviu Dragnea”. Şeful statului a explicat că asistăm la o “imixtiune a politicului, care pur şi simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva”.

Traian Băsescu a explicat că a avut o discuţie cu procurorul general, Tiberiu Niţu, miercuri, arătând că a acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă.

“Eu l-am sunat să îi spun că «nu e bine, domnul procuror general»”, a spus şeful statului, menţionând că nu avea cum să nu ştie despre aceste schimbări, pentru că se aflase, din interiorul PSD. “Ei nu au ştiut, la ora la care au luat decizia, că dosarul era finalizat, închis şi pe masa Codruţei Kovesi”, a dezvăluit şeful statului.

Traian Băsescu a reamintit că acum şapte zile, procurorul general îi prelungise delegarea lui Papici. Potrivit lui Băsescu, Tiberiu Niţu “nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta”. “Cineva s-a urcat cu picioruşele pe el, ca şi pe Cazanciuc”, a mai spus el.

Şeful statului a mai spus că a avut o discuţie şi cu ministrul Justiţiei, după şedinţa CSAT de marţi.”Alaltăieri, după CSAT, eu am vorbit cu ministrul de Justiţie, spunându-i: Omule, atenţie la nominalizări pentru DNA”, a spus Traian Băsescu.

 

Declaraţiile lui Ponta

  

După declaraţiile lui Traian Băsescu, Victor Ponta a afirmat că el nu va denunţa parcul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu deşi acesta l-a încălcat de sute de ori până în prezent.El a susţinut că preşedintele are “procurori favoriţi şi procurori nefavoriţi” şi că discuţia avută de acesta cu procurorul general reprezintă o brutală ingerinţă în justiţie.

Premierul a insistat că Papici şi-a terminat mandatele, iar ministrul Justiţiei şi procurorul general au aplicat legea fără ca el, ca prim-ministru, să fie implicat în aceste schimbări şi fără să fi vorbit cu procurorul general.

Victor Ponta s-a întâlnit, ieri, la Guvern, cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru a discuta situaţia creată după revocarea lui Lucian Papici.

Cu o seară înainte, Ponta îşi asumase, practic, decizia de înlocuire a lui Lucian Papici. “Cine, ce victimă e Papici? Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem? Pa, la revedere, dar de ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul” a fost declaraţia lui Victor Ponta. El a susţinut că Daniel Morar, Lucian Papici şi alţii au făcut dosare politice când au pus oamenii să jure pe biblii că au fost la referendum.

 Pactul prevede independenţa Justiţiei

Pactul de coabitare, intitulat “Acord de colaborare instituţională între preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului”, a fost semnat pe 12 decembrie 2012, î la Palatul Cotroceni, de către şeful statului şi premier, asistaţi de Crin Antonescu şi Liviu Dragnea.

Ponta şi Băsescu se angajează, prin acord, că independenţa Justiţiei nu va fi alterată direct sau indirect

Potrivit “Acordului de colaborare instituţională între preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului”, colaborarea instituţională se bazează pe elemente fundamentale acceptate de toate părţile, elemente ce nu vor fi alterate direct sau indirect de nicio iniţiativă a părţilor.

Printre aceste elemente se enumeră şi “independenţa justiţiei, supremaţia legii, statul de drept”.

Acordul prevede, la acest capitol ca părţile să manifeste “respect pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate”.

Părţile semnatare convin, de asemenea, şi asupra consolidării independenţei justiţiei în raport cu influenţa politică.

Printre prevederile Acordului referitoare la Justiţie se mai enumeră respectarea prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale, precum şi introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului general şi a Procurorului şef al DNA care să presupună candidaturi deschise, criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie.

Potrivit Acordului, părţile se angajează să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept.

Acordul mai prevede că formula de luare a deciziilor între cele două componente ale Executivului, Preşedinţia şi Guvernul României, este cu precădere întâlnirea sau discuţia directă Preşedinte-Premier.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă