14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSportBăsescu, despre cazul Chiţoiu: Guvernul Ponta este un guvern corupt. În alte...

Băsescu, despre cazul Chiţoiu: Guvernul Ponta este un guvern corupt. În alte cazuri s-a aprobat urmărirea penală

Băsescu susţine că majoritatea parlamentară a refuzat, marţi, să lase justiţia liberă, referindu-se la votul dat în cazul lui Daniel Chiţoiu.

”Am constatat că majoritatea parlamentară a refuzat să lase justiţia liberă în condţiile în care Parlamentul României este acuzat în raportul UE care vizează actele de corupţie şi care se referă la toate cele 28 de state dar la noi e menţionat Parlamentul ca o instituţie care împiedică independenţa justiţiei”.”Noul episod, cel legat de domnul Chiţoiu este o confirmare a ceea ce s-a înscris în raportul MCV dar şi în raportul cu privire la corupţia la nivelul UE. Parlamentul este o instituţie care nu respectă standaredele statului de drept. Acest episod are şi o altă conotaţie pentru că el viza o anchetă cu privire la modul în care o OUG, 94/2013 cu privire la ASF a fost emisă şi manipulată de diverşi politicieni şi confirmă faptul că guverbul Ponta e un guvern corupt”, a spus Băsescu.

Citeşte şi: Băsescu: Guvernul Ponta este corupt. Taxa pe benzină nu este necesară. Cer interzicerea partidului Jobbik pe teritoriul României. Graţierea lui Popescu, o campanie nejustificată

”Dacă s-ar fi dat aviz ca domnul Chiţoiu să fie anchetat cu certitudine ar fi trebuit să spună şi cum a primit aprobarea de la premier. Cu privire la această OUG Chiţoiu a spus câteva minciuni în Parlament care au părut a fi o justificare. Chiţoiu minte. El a avut sesizări nu de la FMI sau alte institutii, care s-au manifestat şi au avut exigenţe de modificare a legislatiei ASF, dar legea initială de functionare a fost retrimisa de mine in Parlament exact din cauza modificarilor care ulterior au venit si din partea FMI: probleme legate de vechime – în sesizarea mea se cereau 10 ani, nu au acceptat, au ramas la 7 ani, şi când au avut nevoie să elimine pe cineva au ramas la 7 ani”.

Citeşte şi: UPDATE. Dăianu: Ruşanu a demisionat de la conducerea ASF. Dan Radu Ruşanu

”În trimiterea înapoi a legii de funcţionare a ASF-ului menţionam lucruri legate de incompatibilităţi. În OUG se face referire la incompatibilităţi dar se emite o categorie: să nu fierude ale parlamentarilor sau parlamentari. Exact tot felul de rude ale parlamentarilor sunt în ASF”.

Citeşte şi: Băsescu cere Guvernului şi Parlamenului interzicerea partidului Jobbik pe teritoriul României

”Majoritatea parlamentară, şi în mod deosebit PSD, partener cu UDMR, au protrejat investigarea unui act de corupţie la nivel parlamentar. Analizând modul de reacţie al Parlamentului, am mai constatat un lucru: Parlamentul a refuzat să constate încetarea mandatului pentru doi parlamentari declaraţi definitiv incompatibili – Daniel Akos Mora şi Ştefan Bucur Stoica, constataţi ca fiind incompatibili, şi nimeni nu a luat notă de aceste hotărâri. Este un număr destul de mare de parlamentari pentru care s-a cerut aprobare pentru începerea urmăririi penale şi a fost refuzată: Varujan Vosganian, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre, Daniel Chiţoiu”.

Citeşte şi: UPDATE. Dosarul ASF. Aviz negativ pentru începerea urmării penale a lui Daniel Chiţoiu

”În cazul parlamentarilor Varujan Vosganian, Borbeli, Dobre şi Chiţoiu nu s-a încuviinţat urmărirea penală. Aceştia sunt parlamentari influenţi”.

”Este o mare diferenţă de tratament. Pentru deputatul ”auto”, parlamentarul Coman, Parlamentul a încuviinţat arestarea. În cazul deputaţilor Stan, Cosma Vlad Alexandu, nu s-a încuviinţat arestarea”.

”Aceşti politicieni sunt parte a sistemului corupt din Parlament. Sunt toţi politicieni cu şatate vechi”.

Citeşte şi:  Băsescu: Ponta o să-l mângâie pe cap pe Tăriceanu şi o să-i spună ”Crinuţ”

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor, conform Mediafax.

Citeşte şi: Ambasada SUA, despre decizia Parlamentului în cazul Chiţoiu: Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege

În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.

Citeşte şi: Mafia ASF. Cererea DNA privind avizul de urmărire penală pentru Chiţoiu, trimisă la Comisia Juridică

“În acelaşi timp, grupul infracţional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obţinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenţa deciziile autorităţii de supraveghere şi control”, potrivit procurorilor.

Cele mai citite

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată", la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din...

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă