16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Avizarea privatizării CFR Marfă de CSAT ar fi ilegală, iar eu...

Băsescu: Avizarea privatizării CFR Marfă de CSAT ar fi ilegală, iar eu nu voi încălca Constituţia

Traian Băsescu a declarat, luni, că CSAT nu avea obligaţii cu privire la avizarea privatizării CFR Marfă, deoarece CSAT ”nu se ocupă cu vânzarea pachetelor de acţiuni”. De asemenea, preşedintele ţării a spus că avizarea privatizării CFR Marfă de către CSAT ar fi ilegală, iar el nu va încălca Constituţia.

”CSAT şi-a încheiat misiunea pe 5 februarie, când, prin Hotărârea 23, a avizat strategia de privatizare”, a spus preşedintele în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Cotroceni.

Băsescu a susţinut că Executivul a invocat articolul 4, litera d atunci când a cerut CSAT să avizeze privatizarea CFR Marfă, dar articolul în cauză nu se potriveşte cu solicitarea Guvernului pentru că ”vânzarea de acţiuni nu este un subiect de securitate naţională”.

”Oricât aş căuta în legea CSAT, nu pot găsi, nici măcar forţând interpretările din articol, dreptul CSAT de a aviza contracte de vânzare-cumpărare de companii”, a spus preşedintele.

Citeşte şi Băsescu: GFR poate cere Guvernului daune de milioane de euro

Şeful statului a susţinut că vânzarea CFR Marfă de către CSAT este dincolo de ceea ce el poate accepta şi că nu va face ”un act ilegal” la finalul celui de-al doilea mandat.

”Nu pot încălca o Constituţie care a fost singurul meu scut în cele două mandate. Am respectat Constituţia şi atunci când mi-a plăcut, şi atunci când nu mi-a plăcut”, a mai spus Băsescu.

De asemenea, şeful statului a explicat că a convocat şedinţa de urgenţă a CSAT deoarece Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale să finalizeze procedura de privatizare a CFR Marfă până la finalul lunii septembrie, iar termenul trebuie să fie respectat.

Preşedintele a susţinut că a fost deranjat atât de absenţa premierului Victor Ponta de la şedinţa de vineri a CSAT, cât şi de faptul că documentele privind şedinţa Consiliului au fost trimise de la Guvern la câteva ore după ce premierul plecase în vacanţă.

Cele mai citite

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă