16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Antonescu şi Ponta sacrifică interesele de credibilitate ale României pentru interesele...

Băsescu: Antonescu şi Ponta sacrifică interesele de credibilitate ale României pentru interesele lor interne

Preşedintele Traian Băsescu a felicitat, marţi seară, intervenţia CSM cu privire la solicitarea procurorului Papici de a fi apărat.

”Politicul nu poate face chiar orice vrea şi nu poate spune chiar orice vrea”, a declarat preşedintele.

Băsescu a susţinut că CSM nu ştia prevederile Acordul de colaborare instituţională şi că mulţi se întreabă de ce a fost necesar Pactul de coabitare.

”Vă asigur că nu a venit de nicăieri propunerea acestui pact, ci a fost o idee a consilierilor, care împreună cu mine îşi puneau problema cum facem ca România să rămână cu uşile deschise după instalarea noii puteri”, a spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că România a optat, în urma alegerilor, ca primii oameni în stat să fie Crin Antonescu şi Victor Ponta, ”primii responsabili de lovitura de stat”, iar prevederile Pactului de coabitare se referă la respectarea Constituţiei şi a legilor.

”Ei au demonstrat că nu au înţeles nimic din ce au făcut în 2012. Amândoi sunt ca doi bebeluşi din punct de vedere a înţelegerii funcţionarii instituţiilor unui stat democratic. A fost singura soluţie care l-a facut frecventabil pe cel care a semnat acordul, Crin Antonescu este încă profund nefrecventabil”, a declarat Băsescu.

Citeşte şi Băsescu, atac la premier: Ponta îl ajută pe Ghiţă să cumpere televiziuni si radiouri

Preşedintele statului a mai spus că Acordul de colaborare instituţională reflectă ”o mare îngrijorare” a sa: ”că aceşti oameni nu vor respecta nici Constituţia şi nici legile, la fel ca atunci când au pus în practica lovitura de stat eşuată din 2012”.

Traian Băsescu a adăugat că sunt multe domenii în care preşedinte şi Guvernul au atribuţiuni comune.

”Dacă există rea credinţă, oricare îl poate bloca pe celălalt. Ministerul de Justiţie nu face propuneri, se rămâne pe interimate, cum la fel de bine preşedintele poate să blocheze, nu emiţi decretul. Nu există sancţiuni sau termene pentru aşa ceva. (…) Atunci am convenit un mecanism: acolo unde preeminenţa deciziei e la preşedinte, dacă sunt dispute, prevalează punctul de vedere al preşedintelui. Formularea este: Vor fi respectate de către fiecare atribuţiile şi poziţiile celeilalte părţi în actele de decizie administrativă ce implică ambele părţi. Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că Acordul obligă la consultarea sa la orice deplasare, atât la Consiliul Uniunii Europene, cât şi în deplasările individuale ale premierului, dar Guvernul nu a respectat niciodată această prevedere, de a solicita un mandate pentru miniştrii trimişi la consiliile UE.

”În deplasările externe bilaterale, multe la număr, şi foarte bine că sunt multe, foarte rău că le-a făcut prost. Singura deplasare unde am stabilit mandatul a fost in Germania”, a spus Băsescu, referiundu-se la vizitele premierului în Azerbaidjan şi în Kazahstan.

”Nu mai amintesc de celebrele declaraţii cu Kosovo, cum le dădea el independenţă, când România are o poziţie consecvenţă direct legată de Transnistria. Nu mai vorbim de poziţia pe Siria, unde era cel care condamna şi declara guvernul sirian ilegitim, criminal, iar azi SUA şi Rusia stau la masă cu acel guvern. A dat o lovitură formidabilă şansei noastre de a fi parte a soluţiei, şi nu parte a problemei”, a declarat şeful statului.

”Îngrijorarea mea e majoră în legătură cu nerespectarea acordului. A devenit şi parte a MCV, cancelariile l-au luat foarte în serios, dar vă spun, cu certitudine, că pe punctul de cea mai mare sensibilitate, justiţia şi statul de drept, nu voi face nicio concesie”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că liderii USL, Antonescu şi Ponta, au decredibilizat consistent progresele României, prin fapte, minciuni şi atitudini.

”Limbajul dublu e catastrofal pentru România, şi occidentalii îl sesizează. Oamenii aceştia sacrifică interesele de credibilitate ale României pentru interesele lor interne, mint şi batjocoresc statul de drept”, a subliniat Băsescu.

”Nu pot sta în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta şi să fim amândoi etichetaţi la fel. El zâmbeşte, râde, e un Oprescu de mai proastă calitate, măcar Oprescu are mai mult umor. Nici ăla nu face nimic şi tot cu şmecherii de pe malul Dâmboviţei, numai că el se pare că nu e de pe malul Dâmboviţiei şi mai puţin evoluat la modul cum exersează clovneria la nivel de şef de guvern”, a spus preşedintele.

Băsescu a mai spus că atunci când va denunţa Pactul de coabitare, va anunţa acest lucru, alături de motive, dar a menţionat că nu va ezita să-şi ”retragă semnătura de pe un acord care a rămas gol”.

_ _ _ _ _

Preşedintele Traian Băsescu face declaraţii de presă, marţi, la 18.30, potrivit unui comunicat de presă al Adiministraţiei Prezidenţiale, remis redacţiei.

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă