Fostul preşedinte Traian Băsescu a trimis Guvernului o plângere administrativă prealabilă în care avertizează că se va adresa instanţei judecătoreşti dacă nu i se acordă o locuinţă ca reşedinţă şi un cabinet de lucru.
În documentul obţinut de Mediafax, "subsemnatul Băsescu Traian, cu domiciliul ales în vederea comunicării actelor în strada Ştefan Mihăileanu" înaintează o plângere administrativă prealabilă împotriva refuzului Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de atribuire a folosinţei gratuite a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, şi a unui cabinet de lucru, arătând că aceste drepturi i se cuvin în calitate de fost preşedinte al României.
În plângere, înregistrată pe 13 ianuarie la cabinetul premierului, Băsescu arată că şi-a încheiat cel de-a doilea mandat prezidenţial la 21 decembrie şi că anterior, la 30 septembrie 2014, a solicitat RA-APPS şi SGG, conform legii, folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru.
Ca urmare a acestei cereri, la 10 octombrie, RA-APPS a trimis SGG o adresă în care concluzionează că imobilul care îndeplineşte criteriile de atribuire a destinaţiei de reşedinţă oficială este Vila 1 A, cu terenul aferent, din Snagov. La 21 noiembrie, RA-APPS, pe baza şi a unei comunicări cu Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), stabileşte că imobilele care îndeplinesc în acest moment condiţiile pentru impuse de actele normative în vigoare pentru a avea destinaţia de reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului sunt Vila 1A, cu o suprafaţă utilă de 324 metri pătraţi şi 9.900 metri ptraţi curte şi Vila 11, cu o suprafaţă utilă de 2.189 metri pătraţi şi 27.412 metri pătraţi curte.
Cele două vile se află în Snagov şi aparţin RA-APPS.
La această concluzie s-a ajuns prin vizionare a 6 imobile de către reprezentanţii RA-APPS şi SPP.
În paralel cu această corespondenţă între instituţiile implicate, la 9 decembrie RA-APPS a comunicat Preşedinţiei demersurile realizate pentru aplicarea legii, anexând şi un tabel cu 7 imobile care puteau fi atribuite ca locuinţă.
În document, Băsescu scrie că, împreună cu reprezentantul RA-APPS şi SPP, a fost realizată o vizionare a celor 7 imobile privind în special aspectele legate de securitatea clădirii şi a demnitarului, dar şi starea tehnică aparentă, stabilindu-se de comun acord că primele cinci imobile din anexă nu corespund criteriilor legale, dar că ultimele două imobile din listă, respectiv Vila 11 şi Vila 1A, ambele situate în Snagov, corespund acestor criterii, urmând ca RA-APPS să evalueze starea tehnică reală şi să decidă.
"În consecinţă, la 10 decembrie 2014 s-a solicitat RA-APPS să precizeze care dintre cele două imobile urmează a fi puse la dispoziţia subsemnatului, în calitate de fost şef al statului român", scrie Băsescu, arătând că RA-APPS este instituţia care trebuie să propună un imobil, cunoscând în detaliu starea tehnică şi eventuale revendicări de proprietate, tot regia fiind cea care poate evalua care dintre cele două clădiri generează costuri rezonabile de întreţinere şi funcţionare, având în vedere că acestea revin în totalitate fostului preşedinte.
În aceeaşi zi de 10 decembrie, a fost reiterată către RA-APPS solicitarea.
"Cu toate acestea, deşi procedura legal părea parcursă, nici până în prezent nu mi s-a atribuit, conform legii, folosinţa gratuită a unei reşedinţă şi a unui cabinet de lucru. În acest sens, subsemnatul a revenit la cererea iniţial din 30 septembrie, solicitând aplicarea întocmai a Legii 406/2001. Această revenire a fost înregistrată la SGG şi RA-APPS la 9 ianuarie. Fac precizarea că, în conformitate cu Legea 406/2001, aveaţi obligaţii legale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu de lucru începând cu 21 decembrie", scrie Băsescu în plângerea către Guvern, arătând că Guvernul, SGG şi RA-APPS nu au respectat legea.
În concluzie, Băsescu reiterează cererea de atribuire a unei locuinţe, în mod rezonabil, având în vedere că toate cheltuielile de întreţinere şi funcţionare vor fi suportate de el, şi avertizează: "În cazul în care această solicitare legală nu se va soluţiona la nivel administrativ-instituţional, mă văd nevoit să mă adresez instanţelor judecătoreşti competente, cu toate consecinţele ce vor decurge din acest demers judiciar, pentru recunoaşterea unor drepturi ce mi se cuvin, în baza legii, similar celorlalţi şefi de stat care beneficiază în prezent de drepturile conferite de Legea 406/2001", încheie Băsescu.