12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportBasescu a iritat Europa si pe separatisti

Basescu a iritat Europa si pe separatisti

Anuntul presedintelui Basescu privind oferta facuta Moldovei de a adera impreuna cu Romania la UE a starnit mirare printre oficialii europeni. Intrebat daca stia despre acest plan, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat ieri la o conferinta de presa ca “a fost o noutate pentru mine. Nu stiu ca presedintele Basescu sa fi discutat acest lucru cu vreun coleg sau oficial din Comisie sau cu reprezentanti ai statelor membre”. El a subliniat ca in cazul Germaniei reunificarea s-a facut “intr-un context specific, care nu este in mod necesar si automat transpozabil in alta parte”. Desi ideea reunificarii i s-a parut “interesanta”, Scheele a atentionat ca un asemenea proiect nu se poate realiza “peste noapte” si ca trebuie sa fie un “proces de comun acord intre toate partile”.
Autoritatile de la Chisinau nu au facut nici un comentariu cu privire la oferta Bucurestiului. Doar ministrul adjunct de Externe, Valeriu Ostalep, a declarat intr-un interviu pentru BBC ca este posibil ca presedintele Basescu sa se fi referit la contactele extrem de frecvente dintre ministrele de Externe ale celor doua tari. Cat despre ipoteza reunificarii, acest subiect nu a fost deloc discutat, a precizat el.
In schimb, autoritatile separatiste de la Tiraspol au replicat prompt la declaratiile presedintelui roman, amenintand ca vor cere suplimentarea trupelor rusesti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă