20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportAtletismUn tezaur fabulos a fost descoperit în comuna Goleşti din Vâlcea

Un tezaur fabulos a fost descoperit în comuna Goleşti din Vâlcea

Un localnic din comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane, de la începutul secolului al XV-lea, şi a înştiinţat autorităţile competente, a anunţat ministrul Culturii, Daniel Barbu, citat de Mediafax.

“Ieri, în Goleşti, Vâlcea, un cetăţean a descoperit un tezaur de peste 50 kilograme de monede otomane de la începutul secolului al XV-lea şi a anunţat imediat autorităţile culturale şi suntem în proces de recuperare a acestui tezaur”, a anunţat Daniel Barbu, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Vestea a dat naştere la o serie de glume din partea premierului Victor Ponta şi a miniştrilor.

“Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi”, a spus Ponta.

În schimb, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus că poate este vorba de “taxe neplătite”.

Acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.

Potrivit MNIR, este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.

Tezaurul a fost descoperit întâmplător duminică, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kilograme. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţă Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.

Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea.

După terminarea inventarierii şi studierea preliminară a monedelor, MNIR va organiza o conferinţă de presă, a cărei dată va fi anunţată ulterior.

Cele mai citite

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă