25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSportAtletismRăscoala saşilor din 1277 şi alte revolte de-a lungul vremurilor

Răscoala saşilor din 1277 şi alte revolte de-a lungul vremurilor

În 1990 am asistat, la Sibiu, la o amplă expoziţie dedicată celor 800 de ani de la colonizarea saşilor în  inima  Transilvaniei, într-o zonă numită „Fundus regius”, considerată pe atunci pământ regal. S-a vorbit mult de „convieţuirea paşnică” şi de spiritul gospodăresc, inovator, pe care saşii l-au  adus cu ei imprimând  localităţilor, treptat, o nouă înfăţişare, cu elemente de urbanism şi plastică decorativă, dar şi ca amenajare interioară a curţilor, crescându-le utilitatea. 

Dar în zbuciumata istorie a Transilvaniei, n-au lipsit nici răscoale ale şaşilor, provocate de diferite  stări economice şi sociale ale vremii de atunci. Una dintre acestea, extrem de violentă  a avut loc în anul  1277, provocată de  dijma episcopală. Conducătorul revoltei era Alard, comite din Ocna Sibiului, ucis curând în lupte, dar în fruntea răsculaţilor trece  fiul său  Gaan (Ioan) şi apoi năvălesc ca o furtună  asupra catedralei din Alba Iulia, chiar în timpul slujbei religioase, încendiind-o fără reţinere, ceea ce a dus la moartea a peste 2.000 de oameni. Concomitent au fost dârâmate şi alte lăcaşuri de cult din oraş şi împrejurimi.

În procesul ţinut la 1309  în prezenţa cardinalului Gentile a rezultat că şaşii  revoltaţi au aruncat în foc pe preoţi şi  pe canonici, au mai ars şi alte biserici, au  răpit şi au dus cu ei veşmintele găsite, potirele, crucile, toate ornamentele bisericeşti,  precum şi tezaurele acestora. Printre victime au fost agricultori meseriaşi,preoţi etc., mulţi locuitori ai oraşului Alba Iulia.

Regele Ladislau Cumanul, a dăruit în 1278,pentru refacerea catedralei din la Alba Iulia,  mai multe moşii, băile de sare de la Turda, toate impozitele strânse de la locuitorii  de pe domeniul, scutire de taxe pentru transportul sării pe Mureş etc.  Să reţinem că  între localităţile care au avut de suferit a fost şi Clujul, atât de crunt lovit încât  fost necesar a fi repopulat, în 1282, cu colonişti  atraşi de numeroase  privilegii acordate de regele Ladislau Cumanul. Iar pentru repopularea localităţilor distruse, Regele Ladislau Cuamanul scoate, tot în  1282, de sub jurisdicţia voievodului transilvan  pe toţi supuşii episcopului  latin.De altfel, saşii, doreu să aibă căpeteniile religioase proprii  la Sibiu, supuse direct  jurisdicţiunii papei.

Dar răscoala din 1277 n-a fost un eveniment singular, în ceea ce-i priveşte pe saşi. Marele istoric care a fost Ştefan Pascu, dedică pagini largi  răscoalelor ţărăneşti din Transilvania medivală, şi, în context, saşii apar şi în alte împrejurări, luptând pentru revendicări economice, sociale şi religioase. Iată-i pe saşi, în aprilie 1456, cu arma în mână, gata să apere posesiunile lui Huniade din Făgăraş, luate de acesta după ce jefuise şi incendiase satele din Ţara Făgăraşului şi Amnaşului, locuite de români care, în martie 1456 dezlănţuie o puternică răscoală, ce cuprinde ambii versanţi ai munţilor.  

Cele mai citite

A murit miliardarul Rakesh Jhunjhunwala, unul dintre bogații Indiei

Investitorul pe bursă Rakesh Jhunjhunwala, supranumit "Warren Buffett al Indiei" şi care avea o avere netă de şase miliarde de dolari, a murit duminică...
00:01:26

VIDEO – Zelenski: „Ucraina îi vizează pe rușii care trag asupra centralei nucleare”

Ucraina îi vizează pe soldații ruși care trag asupra centralei nucleare ocupate în sudul țării sau o folosesc ca bază, a declarat sâmbătă președintele...
00:01:08

VIDEO: Ierusalim – Atac armat asupra unui autobuz plin cu evrei

Un bărbat înarmat a rănit duminică șapte persoane care se aflau la bordul unui autobuz ce transporta evrei în Orașul Vechi din Ierusalim, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă