19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAtletismGuvernul Austriei renunță să demoleze casa lui Hitler. I se caută o...

Guvernul Austriei renunță să demoleze casa lui Hitler. I se caută o utilitate publică

Austria va lansa un concurs pentru arhitecți privind destinația viitoare a casei natale a lui Adolf Hitler, a indicat marți ministrul austriac de Interne, relatează AFP citată de Agerpres.

Anterior, Guvernul anunțase că locuința va fi demolată, iar această idee a provocat reacții nefavorabile din partea mai multor experți.

Important este ca acea clădire, situată în centrul orașului Braunau-am-Inn, la frontiera cu Germania, să nu mai fie recunoscută în forma sa exterioară, a declarat ministrul Wolfgang Sobotka presei de la Viena.

Guvernul vrea să evite ca această casă, goală de mai mulți ani, să devină loc de pelerinaj neonazist.

Ca urmare a avizului dat în acest sens de o parte a clasei politice, inclusiv partidele de opoziție Verzii și FPR (extrema dreaptă), ministrul Sobotka a anunțat luni în presă că fosta casă natală a lui Hitler va fi dărâmată și construită în loc o nouă clădire.

Ministrul austriac a precizat marți că locul respectiv va găzdui în viitor o instituție administrativă sau o instituție socială, fără a fi necesară dărâmarea sa completă.

Anunțul demolării clădirii a suscitat indignare din partea membrilor unei comisii de expertiză constituită în această vară, potrivit căreia distrugerea acestei clădiri din secolul al XVII-lea nu este necesară pentru a face să se piardă carcaterul său scandalos.

Opțiunea unei demolări a fost explicit propusă de guvern și noi nu am aprobat-o, au indicat, într-un comunicat, înaltul magistrat Clemens Jabloner și istoricul Oliver Rathkolb.

În raportul său, comisia de experți a explicat că utilizarea clădirii potrivit unor valori ”contrare crimelor comise de Hitler” ar fi suficientă pentru a îndepărta simbolismul atașat de acest loc, fără să fie nevoie să se dărâme clădirea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă