15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAtletismComoara geto-dacica de la Sinaia

Comoara geto-dacica de la Sinaia

La Editura Dacica, in colectia Biblioteca Dacica, a aparut recent volumul “Tezaurul dacic de la Sinaia / Legenda sau adevar ocultat?” de Dumitru Manolache. Primele cercetari ale autorului, cu privire la tablitele de la Sinaia, au aparut acum doi ani in presa, intr-un serial, bucurandu-se de un mare succes la cititori. Dupa doi ani de cercetari, jurnalistul Dumitru Manolache vine acum cu o carte documentata care, cu cat e mai bogata in informatii, cu atat sporeste misterul, ca in celebrul poem “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga.
Este vorba de tablite ce contin inscriptii si ilustratii din lumea geto-dacilor, dar despre care nu se stie precis de unde provin. Se spune, dupa unele legende, ca au fost turnate in a doua jumatate a veacului al XIX-lea, la Sinaia. Este, oricum, evident ca sunt copii dupa altele mai vechi.
Din nefericire, au ajuns la Institutul National de Arheologie, din Bucuresti, unde, considerate “falsuri patriotice”, au fost lasate de izbeliste, neinventariate, si din 200, cate s-ar parea ca au fost, au mai ramas cateva. Noroc ca aproximativ 80 de placute au fost fotografiate prin anii ‘40 ai secolului trecut.
Ancheta lui Dumitru Manolache incepe de la domnia lui Al. I. Cuza, iar cititorul, cu sufletul la gura, afla amanunte senzationale din istoria secreta a Romaniei moderne. In povestea tablitelor geto-dacice sunt implicate tot felul de structuri malefice, ca Securitatea si K.G.B., precum si personaje extrem de suspecte.
Autorul acestor cercetari nu a pornit la drum cu prejudecati, dar nu poate sa nu-si puna unele intrebari delicate. Aceleasi intrebari si le vor pune, desigur, si cititorii.
Talentul de jurnalist al autorului a creat un roman politist, iar seriozitatea aceluiasi autor, probata si de precedentele sale volume, a produs o lucrare, pe care nu o vor putea ignora atat istoricii de buna credinta, cat si cititorii pasionati de istoria si spiritualitatea geto-dacilor.

Cele mai citite

Conferința „ Cultura Calului și Renașterea Hipismului în România după 1989” va încheia reuniunea hipică de excepție de duminică de la Hipodromul Ploiești

A patra reuniune hipică din acest an, de la Hipodromul din Ploiești, va fi una de excepție, în program fiind cinci curse de trap....

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...
Ultima oră
Pe aceeași temă