11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportAtletismCatacombele din Vatican ar conține fresce care portretizează preotese săvârșind o Sfântă...

Catacombele din Vatican ar conține fresce care portretizează preotese săvârșind o Sfântă Taină

Vaticanul a dezvăluit mai multe fresce restaurate din catacombele din Priscilla, monument supranumit „regina catacombelor” din Roma creştină primitivă, care ar portretiza mai multe preotese, potrivit The Guardian.

Catacombele din Priscilla sunt cunoscute pentru că găzduiesc cele mai vechi imagini cu Fecioara Maria și pruncul Iisus, care datează din 230-240. Un alt vestigiu impresionant din labirintul subteran este Cubiculum lui Lazăr, care datează din secolul al IV-lea era nouă.

Potrivit sursei citate, într-o capelă au fost descoperite picturi cu un grup de femei care se află la un ospăț, considerat a reprezenta Împărtășania. O altă frescă descoperită într-o cameră funerară ilustrează o femeie îmbrăcată într-o robă dalmatică și care ține mâinile îndreptate spre cer, este comparată cu preoții din lăcașele de cult.

Pe de altă parte, reprezentanții Vaticanului susțin că o asemenea interpretare a frescelor reprezintă o „legendă”. Pe de o parte, ghidul oficial care organizează tururi în catacombe susține că frescele ilustează Împărtășana. Pe de altă parte, un reprezentant al Comisiei Arheologice a Vaticanului, Fabrizio Bisconti, susține că e vorba de un ospăț după o înmormântare.

În ceea ce privește femeia cu mâinile ridicate spre cer este doar o femeie care se roagă.

„Aceste interpretări au o doză de senzaționalism, dar nu sunt demne de încredere”, mai zice Fabrizio Bisconti.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă