11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportAntonescu: PSD are aceeaşi concepţie despre reformarea statului: să-i pună pe ai...

Antonescu: PSD are aceeaşi concepţie despre reformarea statului: să-i pună pe ai lor în funcţii

Liderul PNL Crin Antonescu s-a arătat deranjat, într-o emisiune difuzată de B1TV joi seară, de faptul că PSD nu vrea să discute până după moţiune despre premierul guvernului de criză,arătând că dacă opoziţia nu convine asupra acestui lucru, există riscul ca Traian Băsescu “să fie mai iute de mână”, potrivit Newsin.

Antonescu a mărturisit în emisiunea “Naşul” că are o serie de “deranjamente” faţă de atitudinea PSD în ceea ce priveşte conturarea alternativei la actuala guvernare. “În momentul ăsta pe mine mă deranjează mai mult PSD în afacerea asta, decât PD-ul. PD-ul e acolo, trebuie dat jos Guvernul Boc (…) Eu de la 1 septembrie tot bat apa în piuă şi insist: . PSD-ul, pentru că de asta am nişte deranjamente, PSD-ul, care are un calendar al lui, a avut un congres, care a zis … Nu am potenţat aceste dispute, pentru că de unitatea opoziţiei ca să înlocuim un guvern avem nevoie”, a spus liderul PNL.

Totodată, el a afirmat că este “mai puţin optimist” în succesul moţiunii de cenzură, dar pe de altă parte consideră că şeful statului va respecta propunerea de premier a opoziţiei în contextul în care este demis Guvernul Boc. “Foarte recent pentru prima dată m-am arătat foarte optimist în legătură cu atitudinea preşedintelui, am văzut atâţia sceptici care spun . Eu am spus, . (…) Eu nu cred că se va ajunge să se pună problema suspendării, cred că nu e de actualitate. De ce? Pentru că dacă noi constituim o majoritate – ceea ce mi-a cam slăbit speranţa pentru că am văzut că PSD-ul… Noi (liberalii, n.r.) am discutat, ne-am luat nişte propuneri de independenţi pentru prim-ministru să le discut. Răspunde domnul Ponta astăzi că o să discutăm miercuri seară. Poate cu domnul Băsescu o să discute miercuri seară, la consultări, dacă pică Guvernul”, a argumentat Antonescu.

Întrebat câte şanse sunt ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, preşedintele PNL a afirmat că este mai sceptic. “Sunt mai sceptic astăzi decât ieri pentru că am făcut nişte propuneri şi am propus PSD-ului să avansăm cu nişte discuţii pentru conturarea unei alternative şi cum a fost răspunsul domnului Ponta discutăm miercuri seară. S-ar putea, există riscul ca miercuri seară să nu avem ce să discutăm, sau să fie din nou mai iute de mână Traian Băsescu şi dacă noi nu avem o alternativă cu care să ne ducem la Cotroceni, eu nu pot să spun nimic dacă Traian Băsescu numeşte prim-ministru pe cine vrea şi nu cred că rezolvăm situaţia”, a mai spus preşedintele PNL.

De asemenea, în ceea ce priveşte diferenţa dintre PSD şi PNL Antonescu a susţinut că social-democraţii îşi menţin aceeaşi viziune asupra reformării statului doar prin “cosmetizarea” acestuia. “PSD-ul vorbeşte de reformarea statului, dar după părerea mea au despre stat aceeaşi concepţie pe care au avut-o până acuma, tot statul ăsta. Să-l mai reformăm cum îl reformează şi domnul Băsescu, adică îi punem pe ai noştri, nu pe ai lor şi mai facem nişte mişcări cosmetice. Noi vorbim pentru prima dată explicit despre statul liberal care în esenţă nu înseamnă negarea statului social, adică nu înseamnă că statul nu mai are răspunderi sociale sau că nu vine chiar în ajutorul celor care într-o societate omenească trebuie ajutaţi. Numai că statul liberal este un stat a celor care produc, e un stat al celor care plătesc impozite şi taxe”, a spus liderul PNL.

El s-a arătat încrezător că la viitoarele alegeri liberalii vor reprezenta principala forţă politică de dreapta. “PNL la următoarele alegeri nu va mai fi în situaţia în care a fost Antonescu în 2009, adică între doi coloşi de forţă, de influenţă, de forţă electorală pentru care să trebuiască să opteze pentru a înclina balanţa. În următoarele alegeri când vor fi ele PNL va fi jucător şi va fi jucătorul dreptei, va fi partidul de dreapta care se va bate cu PSD-ul (…) Eu pot să fac guvern fie şi cu PSD-ul pentru că actualul guvern e o nenorocire mai mare decât trei PSD-uri la un loc, dar o fac numai până la primăvară”, a mai spus preşedintele PNL.

Pe de altă parte, prezent vineri la ceremonia de aniversare a 20 de ani de existenţă a Universităţii Dimitrie Cantemir, Antonescu a respins din nou varianta ca Victor Ponta să fie premierul guvernului de criză.

Întrebat dacă este de acord ca Victor Ponta să fie premier, Antonescu a subliniat că “răspunsul este nu”. Solicitat să comenteze afirmaţiile liderului PSD, conform căruia liberalii nu prea au “mână bună” la independenţi, cei aleşi în trecut plecând la Traian Băsescu, Antonescu a precizat: “Independenţii respectivi n-au fost desemnaţi de către mine şi, în orice caz, noi vorbim despre premieri independenţi”.

De asemenea, întrebat ce părere are despre Florin Georgescu, vehiculat în PSD ca posibil premier al guvernului de criză, Antonescu a spus: “Bună, bună”.

Victor Ponta declarase joi pentru NewsIn că discuţiile cu liberalii privind propunerile de premier pentru un guvern de criză vor avea loc miercuri seară, după votul asupra moţiunii de cenzură, adăugând că în general PNL nu are “mână bună” la independenţi. “Despre premieri discutăm miercuri seară, până atunci trebuie să ne concentrăm pentru a trece moţiunea de cenzură. Oricum, varianta cu premierii independenţi nu ştiu cât este de viabilă. Dacă stau să mă gândesc liberalii nu au avut <> la independenţi până acum. Toţi independenţii lor: Predoiu, Cioloş şi Vlădescu au plecat la Băsescu după ce au ieşit de la guvernare”, a declarat pesedistul pentru NewsIn.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă