15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportAntonescu le cere lui Ponta şi Băsescu să nu mai vorbească despre...

Antonescu le cere lui Ponta şi Băsescu să nu mai vorbească despre Pact: Terminaţi-o, că suntem de râsul lumii

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le-a cerut marţi seară şefului statului şi premierului Ponta să pună capăt discuţiei despre Pactul de coabitare, pentru că “suntem de râsul lumii”.

“Ce să cercetăm? Nu mai cercetăm nimic, terminaţi-o odată toţi, Băsescu, Ponta, terminaţi-o cu acest pact, că suntem de râsul lumii”, a spus şeful Senatului, într-o emisiune difuzată de Antena 3.

Citeşte şi: Băsescu vrea să rupă Pactul de coabitare. “Nu pot să stau la remorca unui mitoman cum e Ponta”

Crin Antonescu a mai afirmat că USL nu a câştigat “nimic” de pe urma încheierii Pactului de coabitare şi că această înţelegere a devenit “un pretext pentru acest circ zilnic”.

“USL nu a câştigat nimic, aceasta este evaluarea mea, ştiu că ea diferă de a lui Victor Ponta şi de a altor colegi din USL, dar mi-o menţin. USL nu a câştigat nimic, USL a pierdut foarte mult din acest pact”, a spus Antonescu.

După ce moderatorul a remarcat că Antonescu l-ar fi catalogat şi pe Victor Ponta drept clovn, liderul liberal a precizat că “în măsura în care vorbim despre pact, da. E un circ zilnic cu toţi cei care participă la el”.

Totodată, Crin Antonescu a criticat şi implicarea Consiliului Superior al Magistraturii în discuţia privind Pactul de coabitare: “Am văzut un reprezentant al CSM care spunea aşa: «Se aude, textual, se vorbeşte că ar fi fost o înţelegere cu procurorii. Ooh..asta nu e frumos. Aşa încât, ia să facem noi o cercetare, în sensul să punem mâna pe text, pe pactul respectiv». Cum adică? Domnii şi doamnele de la CSM nu ştiu că a fost o înţelegere politică? Cum să nu ştie? Păi în momentul în care cu două luni înainte, domnul actual procuror general Tiberiu Niţu trece pe acolo la examen şi e sever taxat şi trântit şi respins, şi peste două luni magna cum laude trecut, acelaşi om săracu’. Doamnele şi domnii de la CSM n-au auzit că e o înţelegere politică în legătură cu numirea procurorilor? Totuşi, eu înţeleg, respectul faţă de justiţie, teama, dar şi obligaţia de a fi luaţi de tâmpiţi, chiar în fiecare zi?”.

Citeşte şi: Antonescu îi răspunde lui Băsescu: Păstrează restul, mai ia două luni

De asemenea, liderul PNL a criticat declaraţiile publice ale ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, care ar fi spus opiniei publice din România “ca la unii mai jos pe scara evoluţiei umanităţii” că este foarte important pactul de coabitare.

Întrebat când a aflat pentru prima dată de intenţia preşedintelui Traian Băsescu pentru încheierea unui pact de coabitare, Antonescu a răspuns că această idee a fost “vehiculată” din partea consilierilor preşedintelui după momentul referendumului de demitere.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat, marţi, că plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, pentru a se constata dacă declaraţiile din ultima săptămână, inclusiv cele făcut de Băsescu şi Ponta, încalcă sau nu independenţa justiţiei, conform Mediafax.

“Există necesitatea de a apăra sistemul justiţiei cu ce s-a întamplat în ultima săptămână – declaraţia primului ministru, declaraţia preşedintelui, telefonul preşedintelui la procurorul general…Toate acestea trebuie să îşi găsească răspunsul într-un raport al Inspecţiei Judiciare”, a declarat, legat de acest subiect, judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM.

Citeşte şi: Atacurile lui Ponta afectează Justiţia

Potrivit lui Dumbravă, este “inadmisibil” ca magistraţii să devină “prizonierii” unei lupte politice.

“Este inadmisibil să aflăm că a existat un pact de coabitare pe funcţii în parchete. Nici o funcţie din sistemul judecătoresc nu trebuie să facă obiectul unui pact de coabitare. Sper să nu existe un Pact de coabitare pe funcţiile de conducere, sper să fie un zvon al mass media, dar noi trebuie să aflăm şi putem, în urma unei verificări a Inspecţiei Judiciare”, a subliniat Dumbravă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Victor Ponta, prin care îl consideră pe Papici “băsist, morarist şi macovist” şi spune că a instrumentat “dosare politice”.

Înlocuirea procurorului Lucian Papici de la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, prin încetarea delegării, a generat un imens scandal public, în contextul în care s-a produs la câteva zile după ce acesta a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care a fost trimis în judecată, luni, vicepremierul Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut “dosare politice”.

Cele mai citite

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă