11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportAntonescu, despre afirmaţiile lui Tăriceanu: Suport cu stoicism câtă vreme e în...

Antonescu, despre afirmaţiile lui Tăriceanu: Suport cu stoicism câtă vreme e în PNL, nu în bigamie

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că suportă “cu stoicism” afirmaţiile critice ale lui Călin Popescu Tăriceanu câtă vreme acesta este în PNL şi nu într-o “bigamie politică” cu Forţa Civică, fie că este vorba de calitatea lui de membru sau de susţinător al Iniţiativei România Liberală,potrivit Mediafax.

Antonescu a fost întrebat cum vede afirmaţia lui Călin Popescu Tăriceanu, care a catalogat drept “deplorabilă” atitudinea preşedintelui PNL faţă de Iniţiativa România Liberală.

“Este dreptul domniei sale la opinie, eu m-am obişnuit cu aceste atacuri şi din partea domnului Tăriceanu şi din partea altora, le suport cu stoicism, n-aş putea spune cu plăcere, dar le suport. Singura chestiune este cea pe care am spus-o mai devereme, ori în PNL, ori în construcţii cu Forţa Civică, cu Ungureanu sau cu alţii. În rest, domnul Tăriceanu, câtă vreme e în PNL şi nu într-o formulă de bigamie politică, poate să spună orice”, a răspuns Antonescu.

Liderul PNL a fost rugat să explice dacă doar cei care sunt membri ai Iniţiativei România Liberală sunt pasibili de excludere sau şi cei care sunt susţinători oficiali ai acestui proiect.

“Nu există o formulă prin care cineva să fie şi membru al PNL şi membru, implicat, susţinător, adică … e ca şi cum ai fi şi membru al PNL şi mare simpatizant al PDL. Nu se poate”, a mai susţinut Antonescu.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că nu face parte din Iniţiativa România Liberală, însă atitudinea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, faţă de acest proiect i se pare “deplorabilă”, deoarece vizează o iniţiativă “esenţialmente democratică”.

Tăriceanu a fost întrebat cum vede perspectiva ca membrii PNL implicaţi în Iniţiativa România Liberală să fie excluşi din partid, dacă se numără între iniţiatorii acestei platforme şi dacă îşi asumă o sancţiune de excludere din PNL.

“Mi se pare deplorabilă atitudinea preşedintelui partidului faţă de o iniţiativă care este esenţialmente democratică şi liberală şi care se referă la generarea unui cerc de discuţii şi de dezbateri în care abordarea să fie principial dintr-o perspectivă liberală, abordare care vizează problemele, bănuiesc, care frământă astăzi societatea românească şi în care PNL ar trebui să dovedească identitatea sa liberală fără niciun fel de echivoc”, a declarat Tăriceanu.

“Eu nu fac parte din această iniţiativă, denumită Iniţiativa România Liberală, aşa încât referirile care s-au făcut cu privire la persoana mea vreau să ţină cont de această atitudine şi de această poziţionare”, a adăugat fostul premier.

Tăriceanu a susţinut că, din punctul său de vedere, “orice partid modern trebuie să accepte existenţa unor curente de gândire care să contribuie la definirea ideologică a programului său politic”.

“De aceea cred că orice iniţiativă de acest gen trebuie salutată şi încurajată şi nicidecum condamnată”, a mai afirmat Tăriceanu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că membrii partidului care sunt implicaţi în Iniţiativa România Liberală nu au de ce să mai fie membri de partid, din moment ce militează împotriva PNL, precizând că nu poate fi acceptată “bigamia politică”, deoarece înseamnă promiscuitate.

Liderul PNL a precizat că, având în vedere că în Iniţiativa România Liberală participă şi alţi politicieni din alte formaţiuni politice în opoziţie cu PNL, “rezultă că este cu totul şi cu totul inacceptabil şi nu va fi tolerat ca vreun membru al PNL să se asocieze cu aşa ceva”.

“Se poate ca în PNL să nu fii de acord, nici măcar cu deciziile unui congres, darămite cu conducerea. Se poate să faci la nesfârşit vocalize publice pe chestia asta, trăieşti bine mersi. Dar acest tip de bigamie politică nu poate fi tolerat, pentru că am intra în promiscuitate şi critica justificată sau nu, publică sau nu e pentru noi de înţeles, promiscuitatea politică nu”, a mai spus Antonescu.

Preşedintele PNL a precizat că “inacceptabil” înseamnă că cei implicaţi în Iniţiativa România Liberală nu vor mai fi membri ai partidului. “Fie printr-o decizie demnă, şi anume plecarea din PNL, din vreme ce mă asociez unei construcţii de la asta pleacă – de la faptul că în conformitate cu manifestul ei PNL este aproape nefrecventabil – dacă membrul respectiv nu are această demnitate este exclus, este simplu, asta înseamnă inacceptabil”, a declarat Antonescu.

Platforma politico-civică Iniţiativa România Liberală a fost lansată luni.

Între membrii semnatari ai manifestului Iniţiativei România Liberală se numără Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu, Iulian Crăciun, Marius Oprea, iar între susţinători Neagu Djuvara, Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Semcu, Ovidiu Drăgănescu.

La evenimentul de lansare a Iniţiativei România Liberală au fost prezenţi, între alţii, Teodor Meleşcanu, Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Aurelian Pavelescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu, Iulian Crăciun.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă