11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportANI: Propunerile legislative, prin care se modifică regimul conflictelor de interese şi...

ANI: Propunerile legislative, prin care se modifică regimul conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, contravin unei decizii CCR

Agenția Națională de Integritate (ANI) susţine că propunerile legislative prin care se modifică regimul conflictelor de interese și al incompatibilităților, contravin unei decizii a Curţii Constituţionale, din 2014. Sesizarea vine după ce, miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat tacit cele două propuneri, informează Agerpres.

Astfel, prin modificarea art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, o persoană care încalcă regimul conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor nu va mai putea ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, însă va putea ocupa orice altă funcție aleasă ori numită. 

De asemenea, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.  

ANI mai arată că adoptarea acestor amendamente, în condițiile în care anul viitor urmează să fie organizate alegeri locale și parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate în conflict de interese să ocupe funcții sau demnități publice, cu toate că în cazul acestora operează interdicția de trei ani.

Citeşte şi: Preşedintele-director general al SRR a pierdut procesul cu ANI, pe conflicte de interese

“Menționăm faptul că cele două propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014 — a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb a ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”, mai spune ANI.

Agenția Națională de Integritate solicită instituțiilor abilitate clarificarea elementelor care țin de procedura de adoptare într-o manieră transparentă a celor două propuneri legislative, având în vedere informațiile contradictorii cu privire la termenele constituționale de adoptare tacită.

Cele patru puncte de vedere transmise de ANI instituțiilor relevante cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 pot fi consultate pe pagina de a instituției, la secțiunea “Puncte de Vedere Legislație”.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice a trecut tacit miercuri de Camera Deputaților, ca prim for sesizat, întrucât termenul pentru dezbatere și vot final a fost depășit.

Propunerea legislativă pentru modificarea alin. (2) al art. 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative va fi dezbătută în Senat, Cameră decizională în acest caz.

Potrivit expunerii de motive din proiectul inițiat de senatorul Cristiana Anghel, “(…) având în vedere considerentele reținute de Curtea Constituțională, precum și cele reținute de instanțele judecătorești în materie, se propune modificarea art. 25 (alin. 2), în sensul precizării că dispoziția privind interdicția se referă la funcția care a generat starea de incompatibilitate”.

Citeşte şi: Patru funcționari publici, găsiți incompatibili de ANI

Art. 25 alin. (2) prevede: “Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă