11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportANI: Alţi 21 de foşti şi actuali aleşi locali, incompatibili

ANI: Alţi 21 de foşti şi actuali aleşi locali, incompatibili

După lotul celor 32 de senatori şi deputaţi incompatibili, Agenţia Naţională de Integritate dă o nouă lovitură şi administraţiei locale, constatând că 21 de foşti şi actuali primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni nu au respectat legea. 

În afara legii s-au plasat, potrivit ANI, mai mulţi primari de comune (din Gorj, Botoşani, Suceava, Buzău, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Dolj şi Harghita), dar şi viceprimarii Nicolae Fazakas şi Gabriela Daniela Coţa (municipiul Zalău), Ionel Gabriel Necula (municipiul Focşani) şi Gheorghe Şerban (oraşul Plopeni, Prahova). Lor li se adaugă consilieri locali ai unor comune din Botoşani, Dolj şi Vrancea, precum şi câţiva foşti primari şi consilieri locali şi judeţeni. Motivele incompatibilităţii? Fie au făcut parte din AGA al unor societăţi comerciale de interes local, fie au fost şi administratori ai unor firme. De pildă, viceprimarul oraşului prahovean Plopeni, Gheorghe Şerban, a reuşit performanţa de a se ocupa, simultan cu treburile primăriei, şi de contabilitatea şi administrarea a două societăţi. Interesantă este şi situaţia unui consilier local al Comunei Teasc (judeţul Dolj), care din iunie 2008 încoace este şi ales local şi angajat cu contract individual de muncă al aceluiaşi Consiliul Local Teasc. Un fost consilier judeţean din Vaslui, Ioan Nechifor, a fost declarat incompatibil deoarece, în perioada exercitării mandatului, firma pe care o administra derula un contract încheiat cu CJ Vaslui.

Dacă rapoartele de constatare a incompatibilităţii emise de ANI rămân definitive, prin necontestare sau dacă justiţia dă dreptate Agenţiei, aleşii locali îşi pot pierde funcţia.

 

Planurile de salvare ale PSD

 

În condiţiile în care tot mai mulţi primari, viceprimari, şefi de CJ, consilieri locali şi judeţeni sunt declaraţi incompatibili şi-şi pot pierde mandatul, liderii PSD caută cu înfrigurare o soluţie pentru salvarea acestora. Iniţial, aleşii locali au cerut vicepremierului Liviu Dragnea modificarea legii care stabileşte cazurile de incompatibilitate astfel încât să nu mai fie sancţionată participarea lor în societăţile comerciale de interes local, înfiinţate chiar de consiliile judeţene sau locale. La nivelul conducerii USL s-a vorbit chiar, la un moment dat, de emiterea unei ordonanţe de urgenţă, dar proiectul a primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei. Forţat, PSD s-a orientat atunci spre un proiect de lege care să fie dezbătut şi aprobat de Parlament. Iniţiat de senatorul PSD Şerban Valeca şi semnat de alţi 17 parlamentari PSD, proiectul spune că primarii şi şefii consiliilor judeţene sunt reprezentanţi de drept în AGA ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitare. Proiectul se află acum la Senat, după ce a fost aprobat tacit (adică fără nici un fel de dezbatere) de Camera Deputaţilor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă