26.9 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSportAnaliza Rl: Geoana, cu gandul la victorie

Analiza Rl: Geoana, cu gandul la victorie

Campania lui Mircea Geoana s-a remarcat prin atacurile de la distanta la adresa lui Traian Basescu si a apropiatilor sai, prin baile de multime din provincie si lipsa de curaj in a intra in disputa directa cu principalii adversari intr-un combat electoral real.

Scoaterea PSD de la guvernare cu doar o luna inaintea inceperii campaniei electorale, decizia de a sustine propunerea PNL pentru postul de prim-ministru si sagetile aruncate inspre Cotroceni si Modrogan au fost cateva dintre miscarile politice cu care Mircea Geoana a reusit sa puncteze in debutul cursei pentru cea mai inalta demnitate din stat. A facut mai apoi turul tarii, scaldandu-se in bai de multime si strangand maini in diverse vizite electorale, incercand sa schimbe imaginea de politician-marioneta, creata cu sarg de propriii colegi de partid. La final, s-a eschivat pe cat de mult posibil de la confruntarile fata in fata cu adversarii de la alte partide. Pe scurt, a pasit cu dreptul in campanie, dar iese cu stangul.

Precizare: Romania libera continua astazi prezentarea principalilor candidati la presedintie. Ziarul nostru a publicat in aceasta ultima saptamana de campanie doua interviuri din seria proiectata, cele cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si cu presedintele PNL, Crin Antonescu. Din pacate, nu putem publica interviuri similare cu Traian Basescu si Mircea Geoana deoarece solicitarile Romaniei libere in aceasta privinta au fost refuzate. Regretam ca tensiunea campaniei electorale ne-a impiedicat sa reeditam demersul din 2008, cand am putut publica interviuri cu liderii principalelor partide in ultimele zile dinaintea alegerilor parlamentare.

Geoana, numarul doi in "afacerea" Iohannis
Alaturarea PSD la demersul PNL de a-l impune pe Klaus Iohannis ca premier si sustinerea acestuia fara echivoc, chiar cu riscul prelungirii crizei politice, s-au dovedit a fi, initial, mutari intelepte pentru candidatul Mircea Geoana. Totusi, Mircea Geoana nu a reusit decat sa pozeze in locotenentul lui Crin Antonescu, mereu cu un pas in urma acestuia si incoerent in privinta sustinerii dupa alegeri a aceleiasi formule guvernamentale. "Nu garantez ca Iohannis va fi in continuare propunerea de premier", afirma Geoana, explicand ca dupa alegeri ar prefera o alianta PSD-PNL, o majoritate cu PDL fiind inacceptabila, in opinia sa. In plus, dupa desemnarea lui Liviu Negoita pe postul de premier, Mircea Geoana a intrat in concediu la Senat, incercand sa blocheze in Parlament audierea echipei guvernamentale si acordarea votului cabinetului, fapt speculat de adversarii politici de la PDL.

Basescu, adversarul nr. 1
Mircea Geoana a incercat sa se pozitioneze ca principal contracandidat al lui Traian Basescu, in timp ce fata de Crin Antonescu a afisat mai degraba o atitudine de noncombat, menita sa-i conserve imaginea de finalist conturata in sondajele de opinie. Pe Sorin Oprescu l-a ignorat complet, aruncandu-l intr-un con de umbra. In schimb, Geoana si purtatorii secunzi de mesaje din partid l-au atacat constant pe Traian Basescu. Referendumul pentru Parlamentul unicameral a fost una dintre temele preferate ale PSD. "Domnul Basescu incearca sa devieze atentia opiniei publice. Eu am vorbit de sistem unicameral inca din 2005 si sunt in favoarea lui", declara Mircea Geoana.

Ofensiva candidatului PSD s-a axat si pe prestatia ministrilor Cabinetului Boc: "Dupa 6 decembrie, adevaratul plan al lui Traian Basescu este sa o puna pe cea mai apropiata colaboratoare, doamna Elena Udrea, drept prim-ministru al Romaniei. si va spun ca acest lucru nu se va intampla. Nu putem sa permitem ca blestemul celor trei Elene din istoria Romaniei sa devina realitate. Elena Lupescu, Elena Ceausescu si acum Elena Udrea".
Scandalul Omar Hayssam a fost un alt subiect devorat de pesedisti in campanie, Mircea Geoana fiind chiar acuzat de seful statului ca se foloseste de apropiati pentru a stoarce potentialul electoral al temei. Presedintele PSD a negat acuzatiile si s-a ferit sa comenteze pe marginea scandalului, lasandu-si colegii de partid sa faca asta, pentru a nu i se pune in carca dezgroparea dosarului de terorism.

Fuga de intrebari
Mircea Geoana si-a explicat absenta de la confruntarea candidatilor de saptamana trecuta de la Cluj atacand: "S-au intalnit doi oameni disperati: unul ca nu intra in turul doi, altul ca pierde in turul doi". Daca pentru confruntarea de la Cluj a invocat distanta si agenda prea incarcata, pentru cea de saptamana aceasta Geoana nu a dat alte argumente in afara de acela ca Traian Basescu si Crin Antonescu s-ar teme de el. Totusi, prin solicitarea staff-ului de campanie de a organiza dezbaterea de la TVR in formula de sapte candidati (cu Gigi Becali si Vadim Tudor inclusiv), nu de cinci, Geoana a creat impresia ca nu s-ar simti confortabil intr-un combat electoral serios si in direct.  
Pe perioada campaniei, vizibilitatea in mass-media i-a fost insa asigurata, posturile comerciale de stiri transmitand live cele mai multe dintre evenimentele la care a fost prezent, insa nici unul dintre principalele sale mesaje din plat-forma nu a reusit sa provoace o dezba-tere reala sau sa se faca remarcat.

Geoana, probleme cu averea
Presedinte al PSD din 2005, candidatul PSD la alegerile prezidentiale afiseaza imaginea unui politician cu alura occidentala. Nu a reusit insa sa se fereasca de scandaluri. Cele mai sensibile teme sunt legate de avere, iar mai recent, de cele doua vizite private facute la Moscova. Mircea Geoana a pierdut puncte multe in ultimele doua saptamani de campanie, din cauza vizitei de taina la Moscova, intreprinsa in aprilie. El nu a reusit sa clarifice in ce calitate s-a aflat in capitala rusa; desi a calificat vizita ca fiind una privata, a declarat ca ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a fost informat despre calatorie si ca MAE i-a pus la dispozitie un dosar cu informatii legate de starea relatiilor dintre cele doua tari. Ulterior, Mircea Geoana a precizat ca a mers la Moscova insotit de SPP (este presedinte al Senatului) si a spus ca a mai facut un drum la Moscova si in iunie.

 

In replica la sugestiile ca ar fi primit bani pentru campania electorala pentru a sprijini interese economice rusesti, Mircea Geoana a raspuns: "Cineva din anturajul lui Basescu sugereaza ca as fi vandut interesul national roman. Sa fim seriosi!". Pe de alta parte, in primavara acestui an, Agentia Nationala de Integritate (ANI)  a inceput cercetarile in cazul lui Mircea Geoana pentru neclaritatile din declaratia de avere a acestuia. Concret, cercetarile vizau banii platiti pentru contractarea unei case in valoare totala de 780.453 euro. Locuinta respectiva nu a mai fost finalizata de constructor, dar Geoana a declarat ca a apucat sa plateasca avansul si primele trei rate. Paradoxal este insa faptul ca banii respectivi nu au fost evidentiati corect in declaratia de avere a presedintelui Senatului, asa cum prevede legea.

 

Un alt detaliu interesant este acela ca Geoana a contractat apartamentul de la firma unui italian, care e partenerul de afaceri al fostului ministru al Sanatatii Ion Bazac, pe care presedintele Senatului l-a propus pentru aceasta functie. Ancheta ANI referitoare la sumele de bani pe care Geoana i le-ar fi platit constructorului nu s-a finalizat nici in ziua de astazi. Legat de situatia locativa a lui Geoana mai trebuie spus ca, in 2008, acesta a stat noua luni intr-o casa RA-APPS, in conditiile in care la data respectiva nu mai avea dreptul la o asemenea locuinta de protocol. Pentru ca nu au vrut sa o paraseasca, RA-APPS le-a perceput ulterior sotilor Geoana o chirie lunara de 3.153 euro. In acea perioada, acestia aveau un venit lunar de 1.600 euro. In prezent, familia Geoana locuieste tot intr-o vila RA-APPS.

De numele candidatului PSD la prezidentiale s-a legat si scandalul din jurul lui Ionut Costea, cumnatul sau. Acesta este presedintele Eximbank, functie din care este remunerat lunar cu 89.062 de lei, adica 20.760 de euro fara alte stimulente. Cumnatul presedintelui PSD are contract de mandat pe trei ani. Daca Ionut Costea ar fi concediat inainte de aceasta perioada, statul roman ar trebui sa-i plateasca leafa anticipat, care se ridica la suma de 747.369 de euro. Numirea lui Ionut Costea la Eximbank ar fi fost negociata politic chiar de catre Mircea Geoana. Contractul cumnatului presedintelui PSD a fost semnat in aprilie 2009 de catre fostul presedinte al AVAS Mircea Ursache, care e membru PSD.

Impozit de 20% pentru cei care castiga lunar peste 3.000 de lei
in programul sau politic, candidatul Mircea Geoana a alocat un spatiu semnificativ trecerii in revista a efectelor crizei economice: "Din octombrie 2008 si pana astazi, in fiecare zi, 800 de oameni au ramas fara slujbe", "Numai in 2008, peste 2,4 milioane de gospodarii nu au reusit sa isi plateasca la timp cheltuielile de zi cu zi" etc. Trecand cu vederea ca, in calitate de presedinte al unui partid aflat la guvernare, a avut partea sa de responsabilitate, Mircea Geoana a folosit in multe dintre discursurile sale electorale tema somajului si a saraciei.

 

Mircea Geoana si-a insusit programul anticriza in 24 de puncte al PSD, in care se regasesc crearea unui fond national de locuinte care sa permita construirea a 50.000 de locuinte complet echipate si destinate inchirierii, extinderea Programului "Rabla" pentru tractoare si alte utilaje agricole, reducerea TVA pentru paine, carne de pui neprelucrata si lapte, reducerea pretului la energia electrica pentru irigatii si reducerea cu o treime a facturii la energie a consumatorilor casnici. Candidatul la presedintie nu spune insa care sunt resursele bugetare care ar putea permite adoptarea acestor masuri. Totusi, pe parcursul campaniei, Geoana a vorbit de eliminarea cotei unice si de introducerea unui impozit de 20% pentru cei care castiga mai mult de 3.000 lei pe luna.

Tot in programul oficial al liderului PSD mai gasim plata TVA la incasarea facturii catre companii, desi chiar pe randul urmator se admite ca o astfel de masura ar putea duce la "unele sincope in ceea ce priveste incasarile bugetare". Pe de alta parte, Geoana a vorbit de promovarea unui management privat in societatile, companiile si regiile statului, fara a preciza insa dupa ce criterii ar putea fi alesi managerii fara a cadea in capcana clientelismului politic.

Mai mult:

Analiza Rl: Basescu, inca un mandat?

Interviu Rl – Crin Antonescu: Basescu si Geoana apartin aceleiasi lumi

Interviu Rl – Oprescu: Nu sunt lipsit de bun-simt sa fac recomandari pentru turul II

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...

Brațul lung al legii are cătușe în Alba

Mita a deschis ușa ilegală pentru un polițist care se află acum în arest la domiciliu Potrivit surselor ziarulunirea.ro, poliţistul Petrean Nicolae Constantin ar fi...

Atacurile rusești din Ucraina aruncă mesaje RO-Alert și peste Dobrogea. Locuitorii sfătuiți să se adăpostească în beciuri

Este pentru prima dată când un astfel de mesaj este trimis și în județul Constanța. Până acum au fost alertate județele Tulcea, Brăila și...
Ultima oră
Pe aceeași temă