15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAlte sporturiLegendarul patinator rus Oleg Protopopov a încetat din viață la 91 de...

Legendarul patinator rus Oleg Protopopov a încetat din viață la 91 de ani

Rusul Oleg Protopopov, legendă a patinajului artistic, a încetat din viaţă vineri la vârsta de 91 de ani, informează L’Equipe, potrivit agerpres.ro.

Alături de soţia sa, Liudmila Belousova, Oleg Protopopov a fost dublu campion olimpic, în 1964 şi 1968, în perioada sovietică. Ei au fost de asemenea de patru ori campioni mondiali şi de patru ori campioni europeni.

Ei au revoluţionat disciplina creând numeroase figuri, inclusiv pe cea pe care au numit-o spirala iubirii. În 1979, în timpul unui turneu de gală, cei doi au cerut azil politic în Elveţia, ţară pe care nu aveau s-o mai părăsească.

În 1995, Protopopov şi Belousova, care dobândiseră de puţin timp cetăţenia elveţiană, au declarat că plănuiau, în ciuda vârstei lor, să-şi arate recunoştinţa pentru această ţară încercând să se califice la Jocurile Olimpice. Îndrăgostiţi de sportul lor, ei au continuat să performeze pe patinoarele din întreaga lume până în 2016, când Protopopov avea 84 de ani.

Rămaşi foarte critici faţă de politica ţării în care s-au născut, cei doi s-au întors în Rusia abia în 2003, la invitaţia fostului hocheist Viaceslav Fetisov, apoi din nou pentru Jocurile Olimpice de la Soci în 2014.

Liudmila Belousova a decedat în 2017.

Lacul Lebedelor pe Gheaţă la Sala Palatului pe 18 ianuarie 2014

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg – singurul balet profesionist pe gheaţă, din lume- ajunge la Bucureşti pentru un spectacol feeric, cu reprezentaţia Lacul Lebedelor, pe 18 ianuarie 2014.

Producţia Lacul Lebedelor este pusă în scenă de coregraful artist emerit al Rusiei Konstantin Rassadin, iar în ultimii 5 ani a fost prezentată pe cele mai prestigioase scene din SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda, Serbia, Slovenia, Turcia, Elveţia, Columbia şi Argentina.

Faimosul libret, ce istoriseşte povestea unor prinţese transformate în lebede de către un vrăjitor malefic, al cărui blestem poate fi spulberat doar de iubirea unui prinţ, prinde viaţă pe scena patinoar şi îmbină într-un mod unic muzica simfonică, gingăşia costumelor şi măiestria balerinilor, pentru un spectacol deosebit.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă