15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSport2012: Goana candidaţilor după imunitate parlamentară

2012: Goana candidaţilor după imunitate parlamentară

Două candidaturi anunţate ieri, cea sigură la Senat a lui Dan Voiculescu şi cea foarte probabilă a secretarului general PSD/USL Liviu Dragnea – ambii având probleme cu Justiţia -, întăresc impresia lăsată de candidaturile unui Dan Diaconescu sau George Becali că alegerile parlamentare de anul acesta reprezintă o cursă al cărei premiu este imunitatea parlamentară.

 

Dan Voiculescu a demisionat din Senat în luna iunie, cu câteva zile înainte de suspendarea lui Traian Băsescu, motivându-şi gestul prin faptul că nu a găsit sprijin pentru o iniţiativă legislativă obscură. Ulterior, a ieşit la iveală faptul că prin demisie Voiculescu a dorit să evite „efectul Năstase”. În calitate de parlamentar, dosarul de corupţie în care a fost condamnat Adrian Năstase a fost judecat direct la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, situaţie în care se afla şi Voiculescu, care este judecat pentru corupţie în dosarul privatizării fostului Institut de Cercetări Alimentare Băneasa în care a cumpărat 3,6 hectare de teren la un preţ de 75 de ori mai mic decât preţul pieţei. Voiculescu pierzându-şi calitatea de senator, dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti, oligarhul Antenelor câştigând drept bonus şi posibilitatea de a apela la Curtea de Apel, în condiţiile în care fapta se prescrie anul viitor. Acum, Voiculescu pare mai încrezător în protecţia pe care crede că i-o va oferi statutul de senator în mandatul viitor.

Încă şi mai surprinzătoare este intenţia abia mascată, a lui Liviu Dragnea de a candida pentru un mandat de deputat, în condiţiile în care abia câştigase zdrobitor în iunie un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean Teleorman, judeţ în care baronul PSD face legea, necontestat de nimeni, şi pe care îl domină de peste un deceniu. Singura diferenţă înregistrată în destinul lui Dragnea între iunie şi octombrie este, că între, timp a fost pus sub învinuire de DNA pentru fraudarea referendumului pentru demiterea preşe-dintelui Traian Băsescu. Or, singurul câştig imaginabil pe care l-ar avea Dragnea candidând la Cameră ar fi tocmai… imunitatea.

PPDD, „Partidul-Puşcărie”

Din închisoare şi-a anunţat Dan Diaconescu că îşi face partid şi că va candida la prezidenţiale, în închisoare au şansa să sfârşească o bună parte din candidaţii PPDD, în frunte cu Dan Diaconescu, judecat pentru şantaj. Alături de el se află fostul primar PSD-PDL de Craiova, Antonie Solomon, judecat pentru luare de mită în dosarul PIC, care a efectuat deja şase luni de închisoare, fosta PDL-istă Monica Iacob Ridzi, cercetată pentru corupţie în dosarul„ 2 mai”, dar şi fostul pesedist Viorel Matei de la Timiş, al cărui fiu a fost arestat în cazul vameşilor reţinuţi la Moraviţa. Şi PPDD nu şi-a anunţat încă toţi candidaţii.

La USL, numele lor e legiune

Printre candidaţii USL care par să ţintească în primul rând imunitatea parlamentară se numără George Becali, judecat pentru sechestrare de persoane, care va candida din partea PNL, dar şi Sebastian Ghiţă, patronul RTV, cercetat de DNA pentru spălare de bani. Numărul pesediştilor şi peneliştilor cercetaţi, judecaţi sau chiar condamnaţi în diverse dosare şi care urmăresc să obţină un mandat de parlamentar este însă remarcabil. Îi amintim numai pe Miron Mitrea, trimis în judecată pentru luare de mită, pe fostul ministru liberal Tudor Chiuariu – dosarul Poşta Română -, fostul ministru Teodor Atanasiu, cercetat de DNA pentru fraudarea referendumului, ca şi pe colegul său fost adjunct al ministrului de Interne, Victor Paul Dobre, Relu Fenechiu, dar şi pe pesediştii Alexandru Mazăre, judecat pentru asociere în dosarul Cătălin Voicu, şi, desigur, Cătălin Voicu însuşi, condamnat deja în dosarul ce-i poartă numele. Li se alătură fostul pedelist Mircea Banias, poreclit „senatorul şpagă-n port”, trecut între timp la conservatori, care şi-a găsit un colegiu în Constanţa baronului Mazăre, sau Şerban Mihăilescu, zis Micki Şpagă, care va candida la Botoşani. Pentru culoare, în acelaşi judeţ Botoşani candidează din partea USL Verginel Gireadă, fost primar al comunei Mihai Eminescu, condamnat în aprilie cu suspendare pentru abuz în serviciu şi fals în acte publice.

La ARD, în aşteptarea ghilotinei Macovei

În pofida codului de conduită etică ale cărui condiţii nu lasă prea mult spaţiu de manevră, există suficiente motive pentru a suspecta că vor exista candidaţi ARD care vor reuşi să scape de ghilotina Monicăi Macovei fie pentru că sunt prea „grei”, fie pentru că sunt susţinuţi de grei. Cel mai greu dintre pedeliştii care s-ar simţi mai bine cu imunitate decât fără este Ioan Oltean, suspectat de legături cu cazul de mită de 1,8 milioane de euro în cazul fostului secretar de stat Ioan Andreica, urmat îndeaproape de protejatul său de la Bistriţa, fostul ministru al Muncii Ioan Nelu Botiş, cercetat pentru conflict de interese pentru fonduri europene acordate soţiei. Mai sunt de urmărit Cristian Boureanu, cercetat de DNA încă din 2008, anunţat drept candidat la un colegiu din Vaslui, Florian Anghel de la Prahova, a cărui soţie a fost trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri, sau primarul oraşului Deta, Petru Roman, ai cărui fii au fost implicaţi într-un scandal în care trei persoane au fost înjunghiate.

La UDMR, cel mai cunoscut caz candidat cu probleme, este cel al fostului ministru Borbely Laszlo, cercetat pentru corupţie, dar nici Verstoy Atilla, „drujba lui Dumnezeu”, nu ar zice nu imunităţii.

Şi nici măcar nu am apucat să-i numărăm pe cei declaraţi deja incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate sau cercetaţi pentru incompatibilitate.  

Cele mai citite

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă