17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialZiua Mondială a Apei, sărbătorită la Stația de Producție a Apei Potabile...

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Stația de Producție a Apei Potabile Arcuda

Peste 400 de specii de plante și animale trăiesc în patrimoniul național conservat la Stația de Tratare și Producție a Apei Potabile Arcuda, conform rezultatelor unui studiu al biodiversității. Studiul a fost prezentat joi, în cadrul unui eveniment de celebrare a Zilei Mondiale a Apei, organizat de Apa Nova Bucureşti.

Diversitatea biologică din perimetrul stației Arcuda a fost inventariat și evaluat, în perioada 2012-2013, de un grup de şase specialişti de la facultățile de Biologie și Grădină Botanică a Universității din Bucureşti și a Universității „Al. I. Cuza“ din Iaşi, dar şi din cadrul Asociaţiei Grădinilor Botanice.

Rezultatele studiului au arătat că flora de la Arcuda este alcătuită din peste 350 de specii, iar fauna este formată din peste 100 de specii, dintre care unele sunt protejate.

Pe o suprafaţă de 136 de hectare, Arcuda adăposteşte galerii de salcie şi de plop, vegetaţie acvatică și higrofilă, pajişti întinse, plantaţii de salcâm, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi, reptile şi amfibieni.

„Cercetările ştiinţifice promovate şi susţinute de Apa Nova București, în calitate de utilizator economic al Staţiei Arcuda, au permis cunoaşterea biodiversităţii remarcabile a perimetrului ecologic al zonei şi au fundamentat activităţile necesare protecţiei şi conservării pe termen lung a patrimoniului natural existent“, a spus coordonatorul studiului, profesorul doctor Anca Sârbu.

Evenimentul a fost susţinut de Biroul Regional al Asociaţiei Internaţionale a Apei pentru Europa Centrală şi de Est.

Alte două stații de tratare și producție a apei potabile din Capitală sunt uzinele Crivina și Roşu. Spre deosebire de uzina Arcuda, care este alimentată cu apă din râul Dâmbovița, celelalte două stații sunt alimentate cu apă din râul Argeș. Uzina Crivina este singura la care apa este tratată și cu ozon.

Cele mai citite

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Obiceiuri și tradiții

Aproximativ două milioane de români își serbează ziua de nume mâine, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Această sărbătoare are o semnificație...

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC. Julian Assange a primit permisiunea de...

Zelenski, îngrijorat de alegerile din SUA. “Unele mesaje ridică semne de întrebare”

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat luni, într-un interviu acordat în exclusivitate la Kiev, pentru Reuters, că aliaților occidentali ai Ucrainei au nevoie de prea...
Ultima oră
Pe aceeași temă