13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialZiua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată în aproape toată Transilvania

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată în aproape toată Transilvania

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – 15 Martie – va fi marcată, în acest an, în foarte multe localităţi din Transilvania, de la manifestările comemorative şi artistice nelipsind liderii formaţiunilor politice maghiare din România, însă în acest an nu au fost invitate personalităţi marcante din Ungaria, relatează Mediafax.

În Arad, comunitatea maghiară se va aduna, joi, la ora 17.00, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, pentru a depune coroane la statuia Libertăţii, la manifestarea organizată de UDMR Arad urmând să participe liderii judeţeni ai Uniunii şi autorităţi locale. Programul manifestărilor dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni mai cuprinde, de la ora 18.00, un spectacol la Teatrul Clasic “Ioan Slavici”.

În Bihor, UDMR şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) organizează manifestări separate de 15 Martie.

Astfel, reprezentanţii PPMT se vor întâlni, joi, la ora 15.00, în Parcul Libertăţii din Oradea, la statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre, pentru a depune coroane, la festivitate urmând să participe şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, preşedintele PPMT pentru Regiunea Partium, Zatyko Gyula, şi un deputat ungar. Alte comemorări organizate de PPMT vor avea loc la Salonta, Săcuieni şi Biharia.

Manifestările organizate de UDMR şi bisericile tradiţionale maghiare vor începe la Oradea cu o ceremonie religioasă la Biserica Reformată din Rogerius, după care, la ora 14.00, vor avea loc depuneri de flori la monumentul revoluţionarului polonez Kazimir Rulikowky din Cimitirul Municipal. De acolo, reprezentanţii UDMR Bihor vor merge în Parcul Nicolae Bălcescu, unde vor depune coroane de flori la statuia revoluţionarului paşoptist român.

Manifestările de la Oradea vor continua cu o slujbă ecumenică la Biserica Reformată Olosig, urmată de o depunere de flori la statuia lui Szacsvay Imre, după care va avea loc o defilare cu torţe în centrul municipiului, în fruntea paradei urmând să se afle “husari”. Ulterior, la ora 20.30, la Teatrul “Szigligeti Ede” va avea loc un spectacol de folclor maghiar dedicat Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradei şi rege al Ungariei între 1077-1095.

În Bistriţa-Năsăud, UDMR va organiza, joi, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” din Bistriţa, un spectacol la care este invitat să cânte şi solistul de operă Szakács Levente de la Opera Maghiară din Cluj. De asemenea, elevii secţiei maghiare a Colegiului Naţional “Andrei Mureşanu” din Bistriţa vor prezenta un program artistic.

În Cluj, UDMR va organiza manifestări comemorative care vor include un marş, o slujbă religioasă şi o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Astfel, la ora 10.00 va începe un marş pe străzile municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, până la Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail din Piaţa Unirii. Acolo va fi oficiată o slujbă religioasă, iar după ora 13.00 va avea loc ceremonia depunerii de coroane de flori la plăcuţa poetului Petofi Sandor de pe clădirea fostului hotel Biasini, unde acesta s-a cazat în perioada Revoluţiei din 1848. La manifestarea la care sunt aşteptate sute de persoane au fost invitaţi şi prefectul judeţului Cluj, preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca.

În Covasna, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată aproape în fiecare localitate prin spectacole, ceremonii religioase şi comemorative în şcoli, biserici şi la monumentele unor eroi, însă manifestările principale au loc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe şi la Târgu Secuiesc.

La Târgu Secuiesc, manifestările vor începe la prânz, cu parada locuitorilor din comunele învecinate, care defilează în căruţe, purtând costume populare şi cântând muzică tradiţională.

La Sfântu Gheorghe, manifestarea centrală va avea loc de la ora 16.00, în centrul municipiului, unde sunt aşteptate mii de persoane, între care autorităţi locale, judeţene, reprezentanţi ai organizaţiilor civice şi politice maghiare, pentru a sărbători Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni şi a aduce un omagiu eroilor Revoluţiei din 1848. Manifestarea este deschisă în fiecare an de defilarea tradiţională a grupurilor păstrătoare de tradiţii ale husarilor şi ale cercetaşilor, întâmpinate cu aplauze de miile de persoane care se adună în centrul municipiului, împodobit cu cocarde în culorile roşu, alb, verde. În acest an, sărbătoarea de la Sfântu Gheorghe este organizată împreună de formaţiunile maghiare, cu scopul “politizării” manifestării.

În Harghita, manifestările vor începe la ora 10.00 la Miercurea Ciuc, cu un moment comemorativ la Şcoala Generală “Petőfi Sándor”. La ora 13.00, se vor depune coroane de flori la statuia generalului Gál Sándor, iar de la ora 17.00, festivităţi similare vor avea loc la statuile revoluţionarilor Petőfi Sándor şi Nicolae Bălcescu din Piaţa Cetăţii. De la ora 19.00, la Teatrul “Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc se va desfăşura un program de gală.

Potrivit primarului Raduly Robert Kalman, municipalitatea a alocat aproximativ 20.000 de lei organizării Zilei Maghiarilor de Pretutindeni în Miercurea Ciuc, adăugând că multe dintre aspectele tehnice, precum sonorizarea, sunt asigurate de instituţiile aflate în subordinea Primăriei.

La manifestări nu şi-au anunţat prezenţa personalităţi marcante din Ungaria, ţară care va fi reprezentată doar de consulul general în Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál.

Nici la manifestările care vor avea loc în Pasul Neyerges – unde la evenimentele de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au participat, anii trecuţi, preşedintele Ungariei Solyom Laszlo, reprezentanţi ai Parlamentului şi ai Executivului de la Budapesta – nu şi-au anunţat prezenţa, în acest an, personalităţi marcante. Acolo, comemorarea festivă şi depunerile de coroane vor începe la ora 14.00, în cadrul unei manifestări organizate de Consiliul Local Cozmeni şi UDMR.

De altfel, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată festiv în majoritatea localităţilor din judeţul Harghita.

În judeţul Hunedoara, comunitatea maghiară va comemora eroii Revoluţiei de la 1848-1849 pe parcursul a trei zile, la Deva, Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Simeria, Orăştie şi Brad.

Astfel, miercuri, la Galeriile de Artă din Deva va avea loc lansarea albumului fotografic “Frumosul judeţ Hunedoara”, iar joi, la Simeria, Deva, Hunedoara, Lupeni şi Petroşani vor avea loc depuneri de coroane, momente lirice şi spectacole. Duminică, la Orăştie şi Brad se vor desfăşura acţiuni dedicate revoluţionarilor de la 1848.

La festivităţile de joi vor asista preşedintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, secretarul general al Guvernului, Dézsi Attila, secretarii de stat Borbely Károly şi Lőrincz Széll, fiind invitaţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

În Mureş, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată prin manifestări organizate de UDMR, PCM, CNMT şi Tineretul Maghiar Ardelean, la Târgu Mureş.

Evenimentele organizate de UDMR includ, joi, la ora 11.00, depuneri de coroane la statuia fostului primar al municipiului Bernady Gyorgy şi o adunare, de la ora 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri, la care sunt aşteptate 1.500 de persoane. Printre participanţi ar urma să se afle şi vicepremierul Marko Bela, dar nu şi lideri politici din Ungaria.

Manifestările organizate de PCM vor începe la ora 13.00, la statuia poetului Petofi Sandor din Târgu Mureş, unde sunt aşteptate să se adune aproximativ 300 de persoane care să pornească apoi spre Piaţa Bolyai. Potrivit preşedintelui PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, nu sunt invitaţi din Ungaria.

CNMT va organiza, în cetatea din Târgu Mureş, o serie de manifestări culturale, începând de la ora 10.00, iar de la ora 17.00 – o manifestare la statuia lui Petofi, la care sunt aşteptate 200 de persoane. Vicepreşedintele CNMT, Kali Istvan, a declarat că între cei care vor susţine discursuri se numără un secretar de stat din Ungaria, Bologh Zoltan. Organizaţia Tineretul Maghiar Ardelean încheie manifestările la statuia lui Petofi de la ora 19.00, după care participanţii vor merge la Monumentul Secuilor Martiri, unde vor avea loc manifestări artistice.

În Satu Mare, manifestările organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni vor avea loc joi după-amiază, iar la acestea va participa şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Manifestările vor începe la ora 17.00 la statuia poetului naţional al Ungariei, Petofi Sandor, din parcul de lângă Spitalul Judeţean II din Satu Mare, unde vor fi depuse coroane de flori, va avea loc un recital de poezie şi muzică şi vor fi susţinute discursuri.

Apoi, la Teatrul de Nord, elevii şcolilor “Kolcsey Ferenc” şi “Ham Janos” vor susţine un program artistic şi vor avea loc o prelegere despre importanţa Revoluţiei Maghiare, susţinută de istoricul maghiar Kedves Gyula, şi premierea maghiarilor care s-au implicat în promovarea culturii şi a sportului, dar şi în construirea organizaţiei municipale Satu Mare a UDMR.

În Sălaj, circa 2.000 de persoane sunt aşteptate să participe, joi, la manifestările pe care UDMR le va organiza în Zalău şi în localităţile unde populaţia este predominant maghiară pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

La Zalău, programul va începe cu oficierea unei slujbe religioase în Biserica Reformată, după care va avea loc o Gală Festivă la Casa de Cultură a Sindicatelor. Ulterior, va fi o defilare cu torţe, pe traseul Casa de Cultură a Sindicatelor – Bulevardul Mihai Viteazul – Piaţa Iuliu Maniu – statuia baronului Wesselényi, la aceasta din urmă fiind programate alocuţiuni şi depuneri de coroane de flori.

În Sibiu, joi vor avea loc depuneri de coroane în Parcul Petofi din municipiul reşedinţă de judeţ, iar sâmbătă se va desfăşura un spectacol cultural la care vor fi prezenţi invitaţi din partea Consulatului General al Ungariei din Cluj. În cadrul acestuia, va fi proiectat şi un film despre Revoluţia Maghiară de la 1848-1849.

De altfel, în această perioadă la Sibiu are loc prima ediţie a Zilelor Filmului Maghiar, eveniment care include proiecţia a peste 30 de filme documentare, de animaţie, artistice, istorice, de ficţiune şi selecţii de scurt metraje. Totodată, în cadrul programului va fi organizat un maraton de filme în localităţile din jurul municipiului Sibiu – Agnita, Mediaş, Ocna Sibiului, Săcădate şi Boarta -, unde trăiesc comunităţi de maghiari.

În Timiş, manifestările organizate de UDMR se vor desfăşura pe parcursul a două zile. Acestea vor începe miercuri, când la Monumentul Eroilor din comuna Ghiroda vor fi depuse coroane de flori. O acţiune similară se va desfăşura, tot miercuri, la Monumentul Eroilor din zona Freidorf din Timişoara, iar de la ora 18.00 la Biserica Reformată din zona Cetate a municipiului va avea loc o dezbatere. La ora 19.00, la aceeaşi biserică va fi prezentat un volum de istorie despre Revoluţia Maghiară de la 1848, la prezentarea cărţii urmând să participe şi un reprezentant al Ministerului Culturii din Ungaria, Elekes Botond.

Joi, la Timişoara vor fi depuse coroane şi jerbe de flori la bustul lui Eftimie Murgu, la plăcuţa comemorativă Klapka Gyorgy şi la monumentul lui Petofi Sandor.

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă