13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialZborul cu parapanta sărbătorit la Şumuleu Ciuc

Zborul cu parapanta sărbătorit la Şumuleu Ciuc

 

Un adevărat festival dedicat celor care practică zborul cu parapanta are loc în acest sfârşit de săptămână la Şumuleu Ciuc, anunţă Agerpres.

 

Pe dealul de la marginea municipiului Miercurea Ciuc e lume multă. Zburători veterani sau tineri piloți, din România sau care s-au reîntors în țară din străinătate, își pregătesc cu răbdare echipamentele de zbor, asamblează deltaplanele, aranjează frumos aripile parapantelor și așteaptă cu calm să vină vântul prielnic. Acest sport este unul în care răbdarea se exersează la maximum, pentru că pot fi zile în care piloții așteaptă ore în șir, fără să se poată ridica de la sol, deoarece nu au avut norocul unui vânt din direcția potrivită.

De această dată, vântul e îngăduitor și le dă prilejul să-și retrăiască visul de a zbura, atât piloților de parapantă, cât și celor de deltapan. Se decolează organizat, timp în care piloții se sfătuiesc unul pe altul și stau cu ochii pe mâneca de vânt, cea care le indică dacă acesta e potrivit pentru decolare sau trebuie să mai aștepte.

Până când condițiile de zbor le permit să se desprindă de sol, piloții veterani, 'deltazaurii', cum s-au autointitulat, le povestesc celor tineri cum se zbura în urmă cu 36 ani, când Securitatea le urmărea fiecare pas, când trebuiau să anunțe când se ridicau în aer și când își construiau singuri, cu mari dificultăți, aparatele de zbor.

La Șumuleu Ciuc l-am întâlnit pe Radu Rusu, unul dintre primii constructori de deltaplan din țară, care în acest weekend a împlinit 80 ani și care a zburat cu parapanta până în urmă cu doi ani.

Își amintește că a construit mai multe deltaplane, dar totul era 'semilegal' și a avut mai multe accidente în care și-a rupt mâinile sau coastele, dar a continuat să se ridice în aer, pentru că dragostea de zbor e ceva de neegalat.

 

Cele mai citite

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă