15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialZaher Iskandarani a fost capturat la Timisoara

Zaher Iskandarani a fost capturat la Timisoara

Capturat de “mascati”

Zaher Iskandarani a fost dat in urmarire generala si consemn la frontiera dupa ce Tribunalul Bucuresti a emis pe numele sau, la inceputul acestei saptamani, un mandat de arestare in lipsa, pe 29 de zile, pentru infractiuni economice grave. El a fost reperat de anchetatori, ieri dimineata, in jurul orei 3.00, intr-un apartament de bloc inchiriat, situat pe strada Orsova nr. 113 (zona Calea Aradului din Timisoara). O echipa complexa, formata din luptatori special antrenati in actiuni antiteroriste, cu cagule negre si inarmati pana-n dinti, a descins in locuinta “conspirativa”, luandu-l pe Iskandarani pe nepregatite, dupa ce saptamana trecuta capturarea acestuia a esuat, in urma unei urmariri ca-n filme pe strazile orasului de pe Bega. Sirianul a fost ridicat ieri dimineata de politisti fara alte incidente, dupa care a fost urcat intr-o masina si transportat sub escorta spre Capitala. Surse din randul anchetatorilor afirma ca, in momentul in care a fost prins, Iskandarani se afla in acel apartament impreuna cu inca doua persoane – se pare, un verisor, care ar detine in prezent 5% din actiunile Fabricii de tigari de la Sacalaz (judetul Timis), si chiar fiul sau.

Alcool si tigari fara licenta

Potrivit unor surse din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Timis (DGFP), cauza in care a fost arestat Zaher a fost disjunsa dintr-un dosar mai vechi, intocmit in prima jumatate a anului in curs, cand in urma unor perchezitii in mai multe locatii din Timisoara si din judet, inclusiv la Fabrica de tigari din localitatea Sacalaz (infiintata de Iskandarani cu mare scandal in 1995), au fost descoperite tigari contrafacute destinate contrabandei. Aceleasi surse afirma ca fabricii in discutie i-ar fi fost ridicata licenta de fabricatie, insa, cu toate acestea, productia de tutun ar fi continuat. Importante cantitati de tigari au fost tranzactionate fara acte legale, atat pe piata autohtona, cat si peste granita. In cursul lunii mai a.c., Zaher Iskandarani, impreuna cu trei “locotenenti” ai sai, respectiv Eugen Iovescu, Obayda Ghannoum si Jamil Fadi, au fost arestati pentru initierea si constituirea unui grup infractional in scopul contrafacerii si contrabandei cu tigari, insa, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, la sfarsitul aceleiasi luni, suspectii au fost pusi in libertate.
Activitatea grupului se desfasura in principal la fabrica de la Sacalaz, apartinand uneia dintre firmele controlate de Zaher Iskandarani, dar si in localitatea timiseana Lenauheim, unde se procesa ilegal alcool. In urma unei perchezitii recente, efectuata la fabrica de la Sacalaz, au fost descoperite peste 120 de baxuri de tigari cu sau fara timbru, precum si 72 de casete si peste 1.400 de cutii cu pachete netimbrate, plus noua tone de tutun, role de foita de tigara si filtre de tigari nedeclarate. De asemenea, la Lanauheim, in urma unei alte descinderi a politiei, au fost descoperite instalatii de fabricare ilegala a alcoolului.

Timbre false si sigilii vamale

Zaher Iskandarani, care are dubla cetatenie – siriana si romana – a reintrat in vizorul organelor de ancheta in urma cu doi ani, dupa ce, in 1995, a fost arestat pentru contrabanda masiva cu tigari si cafea si a facut obiectul unor procese de rasunet, finalizate cu condamnari aproape invizibile. Dupa o atenta monitorizare a acestuia, procurorii au stabilit ca pe teritoriul Romaniei actiona de mai multa vreme o grupare constituita din timisorenii Eugen Iovescu, Ghannoum Obayda si Fadi Jamil, coordonata de Zaher, care era in acelasi timp si conducatorul din umbra al mai multor firme, intre care si R&M TOBACCO INTERNATIONAL TIMISOARA. Aceasta societate detine o fabrica de tigarete in localitatea Sacalaz din judetul Timis, care insa a fost autorizata sa produca doar marcile RM, Vegas si Prestige Slim. “Cu toate acestea, sub acoperirea activitatii curente de productie, la fabrica de la Sacalaz au fost produse importante cantitati de tigari contrafacute de diverse marci internationale, intre care L&M si Marlboro”, mai afirma anchetatorii. Acestia spun ca reteaua coordonata de Iskandarani era specializata in contrafacerea si contrabanda de mare anvergura cu tigarete, avand ramificatii in mai multe judete din zona de vest a tarii. Cu ocazia unor descinderi realizate in zilele de 17 si 18 mai a.c., au fost ridicate mai multe matrite ale unor marci contrafacute de tigari, timbre cu serii duble, cartoane tiparite cu marcile de tigari contrafacute, sigilii si stante vamale, facturi si alte documente comerciale, CD-uri continand modele, designuri si elemente de siguranta ale marcilor de tigarete care urmau sa fie falsificate.

Tutun contrafacut destinat pietei irakiene?

Chiar daca si-a trecut afacerile pe numele unor apropiati, Zaher a fost indeaproape supravegheat in ultimii doi ani de serviciile speciale. Potrivit unor surse siriene locale, piata romaneasca a tutunului a fost efectiv invadata in ultimii ani de tigarile contrafacute provenite de la fabrica din Sacalaz, printr-un mecanism relativ simplu. Impreuna cu un important lider al Ligii arabilor sirieni din Timisoara, Obayda se ocupa de distribuirea tigarilor L&M si Marlboro false astfel: la o comanda de cateva baxuri de tigari RM sau Vegas, singurele marci pentru care fabrica de la Sacalaz detinea licenta de fabricare (licenta suspendata intre timp), clientii aveau posibilitatea de a cumpara, la preturi derizorii, L&M si Marlboro cu timbru… fals. Adica tigari contrafacute. Mai exact, tutun de RM sau Vegas in ambalaj sub licenta Philip Morris. Prin acelasi procedeu, Zaher ar fi reusit sa se impuna chiar si pe piata din Irak. Pe filiera irakiana se pare ca lucra ca distribuitor chiar fratele amintitului lider timisorean al sirienilor, au mai dezvaluit sursele din mediul de afaceri arab din Timisoara. Un calcul simplu arata ca Zaher si acolitii lui au dat astfel adevarate lovituri financiare. Castigul era de peste un milion de euro la trei TIR-uri de tigari exportate in Orient. Pentru ca afacerea sa para in regula, “capacele” de pe baxurile cu tigari purtau inscriptia RM sau Vegas, iar in interior se aflau, de fapt, pachete de Marlboro cu tutun contrafacut. Cum intr-un TIR incap 1.200 de baxuri, adica o valoare a transportului de 480.000 de euro, minus cheltuielile (aproximativ 130.000 de euro), castigul net la o astfel de incarcatura ajungea la 350.000 de euro la un singur TIR!

“Tun” de 50 de milioane de dolari

Timp de aproape trei ani, Iskandarani a reusit sa ramana in umbra. Asta pana in martie 2003, cand numele sau aparea din nou pe primele pagini ale ziarelor romanesti, dupa o descindere in forta a unei echipe mixte de la IGP si IPJ Timis la fabrica de la Sacalaz. Mii de tigari contrafacute au fost ridicate atunci, insa autoritatile vremii au inchis suspect de repede cazul, iar in jurul afacerii s-a asternut tacerea. Informatiile “subtiri” oferite atunci de Politie aratau ca Zaher Iskandarani era suspectat ca, prin persoane interpuse, ar fi falsificat tigari marca L&M si Marlboro. Cu toate acestea, doar administratorul de atunci al fabricii, fostul contabil al lui Zaher din perioada anilor '90, Vasile Panican, a fost deferit justitiei. Ciudatenia e ca nici o persoana prinsa atunci asupra faptului (in momentul aparitiei oamenilor legii productia era in plina derulare) nu a fost retinuta, dar, mai mult decat atat, nu s-au luat nici masuri de sistare, cel putin temporara, a productiei. Surse locale au declarat ca omul de incredere al lui Zaher Iskandarani, pus sa supravegheze bunul mers al productiei, era Samir Radwan. Desi considerat ca fiind principalul suspect in afacerea tigarilor contrafacute, Radwan nu a fost retinut pentru cercetari, astfel ca, la numai cateva zile de la descinderea de atunci, acesta ar fi parasit Romania, spre o destinatie necunoscuta, cel mai probabil una dintre tarile arabe, acolo unde acordurile internationale privind extradarea nu au aplicabilitate.
De altfel, cele mai impresionante “tunuri” date de Zaher s-au derulat dupa acest tip de scenariu. Cel mai revoltator caz este afacerea “Shinning Star”, unde statul roman si-a luat adio de la peste 100 de miliarde de lei (la nivelul anilor '94-'95). Consiliat din umbra de Zaher, despre care se spune ca detinea in fapt afacerea, patronul “de paie” Abdul Razzak al Laham si-a pus semnatura pe un import masiv de tigari de contrabanda, dupa care a fost expediat rapid inapoi in Siria. Cum bunurile care ar fi urmat sa fie puse sub sechestru nu acopereau nici a zecea parte din paguba produsa prin eludarea taxelor vamale, statul a pierdut definitiv 50 de milioane de dolari (!), contravaloarea de la acea vreme a celor peste 100 de miliarde de lei.

Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă