11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: Spania credea în 2008 că imigranţii români se vor întoarce în...

WikiLeaks: Spania credea în 2008 că imigranţii români se vor întoarce în România din cauza şomajului

Ministrul spaniol de Finanţe considera în 2008 că imigranţii români nu reprezintă o problemă pentru Spania, care se confrunta cu o creştere a ratei şomajului, deoarece aceştia se puteau întoarce în România sau puteau merge în altă ţară UE, potrivit unei note diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, informează Mediafax.

Ministrul spaniol de Finanţe Pedro Solbes i-a mărturisit, într-o discuţie, ambasadorului american la Madrid, Eduardo Aguirre, că ţara sa se confruntă cu dificultăţi economice grave, potrivit unei note diplomatice datate 18 iulie 2008. El a precizat că pe termen mediu şi lung este “uşor” pentru Spania să facă ceea ce trebuie, dar pe termen scurt lucurile sunt mai dificile.

La remarca ambasadorului că rata ridicată a şomajului din Spania va îngreuna integrarea imigranţilor, Solbes a replicat că depinde de ţara din care provin aceştia. “Latino-americanii nu au probleme culturale. Românii (a doua comunitate de imigranţi, ca mărime din Spania) s-ar putea întoarce în România, unde economia este în creştere rapidă, sau s-ar putea orienta spre alte ţări membre UE”, a declarat ministrul spaniol, potrivit notei diplomatice. Solbes a recunoscut totuşi că nord-africanii vor rămâne cel mai probabil în ţară, care vor îngroşa rândurile şomerilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă