33.4 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: Coreea de Nord construieşte o bază nucleară secretă în jungla din...

WikiLeaks: Coreea de Nord construieşte o bază nucleară secretă în jungla din Birmania

SUA se teme că Birmania ar putea deţine o bombă nucleară. Potrivit documentelor publicate de site-ul WikiLeaks, mai mulţi martori au informat ambasada SUA din Rangoon că nord coreenii ajută Birmania să construiască o bază nucleară secretă în junglă, relatează ziarul The Guardian.

Unul dintre martori, un oficial din Birmania, susţine că a văzut dovezi că tehnicienii nord-coreeni construiesc o bază subterană la aproximativ 500 de kilometri nord-vest de Rangoon. De asemenea, un om de afaceri expatriat a informat ambasada SUA că a văzut un vas care transporta bare din oţel armat cu un diametru mare probabil pentru o construcţie mai mare decât o fabrică. Alţi informatori, printre care şi lucrători din port, au raportat mărfuri suspecte.

Încă din 2002 au apărut zvonuri potrivit cărora Birmania încerca să construiască o bombă nucleară cu ajutorul Coreei de Nord. Cele două state au negat însă totul.

Construcţia din junglă este în stadiu incipient, dar a alarmat oficialii americani. Documentele publicate de WikiLeaks arată de ce Barack Obama şi-a stabilit ca obiectiv principal al politicii externe neproliferarea nucleară.

Într-un document din august 2004 intitulat „Presupusa implicare a Coreei de Nord în asamblarea de rachete şi în construcţia unei baze subterane în Birmania”, unul dintre oficialii americani din Birmania a raportat că a obţinut informaţii de la un inginer care lucrează la baza nucleară unde se presupune că se asamblează rachete. Baza era situată în oraşul Minbu de pe râul Irrawaddy în diviziunea Magwe, din partea vestică a regiunii centrale din Birmania.

Inginerul a spus că 300 de nord-coreeni lucrează la baza nucleară, deşi ambasada SUA a descris acest lucru ca improbabil de mare în documentrul transmis spre Washington. Inginerul a pretins că i-a văzut personal pe unii dintre ei, deşi au interzis să părăsească locaţia iar străinii nu au voie să intre în bază.

Birmania nu a făcut un secret din faptul că doreşte un reactor nuclear civil, în parte din cauza lipsei severe de energie electrică, şi a semnat un acord cu Rusia pentru a construi unul. Proiectul nu a reuşit până acum să înceapă din cauza lipsei de fonduri. Un acord secret cu Coreea de Nord ar fi o în încălcare a normelor internaţionale privind proliferarea nucleară.

Potrivit unui document din 2009, o sursă bine plasată în interiorul guvernului din Birmania a făcut o remarcă şocantă: acordul cu Rusia a fost doar un training uşor pentru Birmania, iar înţelegerea cu Coreea de Nors este cu adevărat importantă.

Aceeaşi sursă a mai spus că generalul Thura Shwe Mann, care coordonează activitatea militară din Birmania a vizitat Coreea de Nord în 2008. Ministrul de externe din Birmania, Khin Maung Win, a negat aceste informaţii.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

VIDEO. Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața

Maria Dragomiroiu are o viață de poveste. De la o copilărie trăită în sărăcie lucie, la artistul consacrat, atât de iubit de public de...

A început voatarea pentru funcția de președinte al USR. Sidler: Putem avea un alt candidat la alegerile prezidențiale; nu liderul partidului

Votul pentru alegerea noului președinte al Uniunii Salvați România (USR) a început luni, Elena Lasconi fiind dată ca favorită pentru ocuparea funcției. Primarul din...

Netanyahu, despre când s-ar putea încheia luptele din Rafah

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat seara trecută că luptele "intense" împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde armata...
Ultima oră
Pe aceeași temă