30.1 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăSpecialWhats App, noua armă electorală din Spania

Whats App, noua armă electorală din Spania

„Sună-mă sau scrie-mi pe telefon!“ – tot mai mulţi politicieni spanioli încearcă să atragă susţinători cu ajutorul aplica­ţiei WhatsApp. Politicieni din partidele dominante spaniole au urmat exemplul „indignaţilor“ şi încearcă să se „reconecteze“ cu masele nemulţumite prin aplicaţia WhatsApp, înainte de alegeri.

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor municipale din Spania, Gutiérrez Iglesias (PP, conservator), primarul localităţii Brunete, de lângă Madrid, şi-a dus campania la „următoarea frontieră“ – aplicaţia WhatsApp. „A trecut cam o lună de când mi-am dat numărul de telefon fiecărui locuitor“ al orăşelului de aproximativ 10.000 de oameni, al cărui primar este din 2011, a declarat el, adăugând că, după Twitter, Facebook şi LinkedIn, WhatsApp – o aplicaţie pentru smartphone prin care utilizatorii pot trimite mesaje contactelor din agendă – este un fel de „ultima frontieră“.

De când a lansat campania „Sună-mă sau scrie-mi pe telefon!“, primarul îşi verifică aplicaţia telefonică la fiecare oră, răspunzând imediat celor mai multe mesaje – pe care le primeşte de la prima oră a zilei şi până după miezul nopţii.

Gutiérrez Iglesias este doar unul dintre numeroşii politicieni spanioli care au recurs la WhatsApp înaintea alegerilor considerate cruciale din acest an, în încercarea de a atrage alegători, scrie ziarul britanic The Guardian, care citează de asemenea cazurile lui Rubén Juan Serna la Murcia şi Ramón Marcos la Madrid, ambii membri ai Uniunii Progres şi Democraţie (UPyD, centru), dar şi pe cel al orăşelului Boadilla del Monte, de la periferia Madridului, ai cărui locuitori sunt invitaţi să completeze online un formular pentru a discuta pe „WhatsApp cu primarul“.

Iniţial, afirmă Iglesias, era îngrijorat că poate primi apeluri abuzive, însă cei mai mulţi locuitori îi pun întrebări „uşoare“, de exemplu despre costul închirierii unui teren de tenis în centrul de recreere al orăşelului sau să semnaleze probleme referitoare la copaci sau pavede. De asemenea, unii locuitori l-au criticat pentru faptul că este vizat de o procedură judiciară, în urma acuzaţiilor potrivit cărora ar fi încercat să mituiască un consilier din opoziţie să se alăture PP, minoritar în Executivul local. „Am primit nişte mesaje critice. Dar de asta suntem aici – să ascultăm poporul“, declară el.

Singurul inconvenient, în opinia sa, este amestecarea vieţii personale şi profesionale. „Viaţa personală îţi este redusă la zero“, a spus el, adăugând că „asta face parte din fişa postului“.

Politicienii au recurs la WhatsApp din „necesitate“, este de părere Antoni Gutiérrez-Rubí, un consultant în comunicare, în contextul în care aplicaţia a fost instalată pe aproximativ 99% din telefoanele din Spania în ultimii patru ani. „Este fără precedent. A colonizat mesageria“, a declarat el pentru ziarul britanic, care citează cu ironie cazul unui medic spaniol ce a diagnosticat primul caz de „Whats-
Appitis“ – un microtraumatism provocat de trimiterea repetată de mesaje.

Campaniile socialiştilor şi Stângii Republicane din Catalonia au beneficiat, de asemenea, de pe urma popularităţii aplicaţiei, însă în mod “pasiv“, formaţiunile invitându-şi susţinătorii să se aboneze pentru a primi informaţii pe WhatsApp. O adevărată prăpastie a apărut între spanioli şi instituţii, din cauza crizei care afectează profund ţara. 

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 175: Energoatom denunță un atac cibernetic rus fără precedent

UPDATE, ora 09:56: Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit să "lucreze împreună pentru încetarea conflictului" în Ucraina, a anunţat...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 175: Energoatom denunță un atac cibernetic rus fără precedent

UPDATE, ora 09:56: Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit să "lucreze împreună pentru încetarea conflictului" în Ucraina, a anunţat...
00:00:20

Un fulger luminează într-un mod neobișnuit cerul de deasupra Scoției

Un fulger a ajuns să lumineze într-un mod neobișnuit cerul de deasupra Scoției, dar și mai multe raze au putut fi observate din acesta. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă