31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialWAZA condamna folosirea cainilor in cazul Gaya

WAZA condamna folosirea cainilor in cazul Gaya

Cea mai puternica organizatie mondiala pentru gradini zoologice o acuza
de incompetenta pe directoarea Anca Oprea. Directorul executiv al Asociatiei Mondiale a Gradinilor Zoologice si Acvariilor infiereaza managementul defectuos.
Scandalul starnit de moartea elefantului Gaya a ajuns in atentia organizatiilor internationale, iar una dintre cele mai puternice din lume considera ca incidentul "reprezinta un semn de incompetenta".
Afirmatia a fost facuta de Peter Dollinger, directorul executiv al WAZA (Asociatia Mondiala a Gradinilor Zoologice), in raspunsul adresat lui Octavian Petrovici, consilierul general care a solicitat demiterea directoarei Gradinii Zoologice din Baneasa, Anca Oprea. "Este pentru prima oara cand auzim ca o gradina zoo sa foloseasca caini politisti pentru a haitui un elefant. Haituirea cu caini a unui elefant, in particular a unui elefant batran, reprezinta dovada unui management defectuos si un semn de incompetenta a persoanelor implicate", subliniaza Dollinger.
Directoarea Oprea a recunoscut ca a folosit cainii politisti pentru a o forta pe Gaya sa intre in adapostul pentru iernat. Faptul a fost confirmat de purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, cpt. Marius Teodorescu, care a precizat ca, "la solicitarea verbala a doamnei directoare a Gradinii Zoologice, cinci jandarmi insotiti de caini au participat la incercarea de a introduce elefantul in habitatul de hibernare".
In pofida declaratiilor martorilor citati de "Romania libera", cei implicati in scandal neaga ca elefantul a fost muscat de caini sau ca acestia au fost lasati liberi sa o haituiasca pe Gaya.

Nu a fost facuta radiografia piciorului rupt
Persoanele care au dat declaratii scrise pentru "Romania libera" sustin ca elefantul a fost muscat, s-a speriat, apoi si-a rupt piciorul incercand sa scape de caini. Fractura nu poate fi confirmata, dar nici infirmata de medicii veterinari sau de conducerea Gradinii Zoologice. "Nu pot sa va spun daca avea piciorul rupt sau nu. Fractura deschisa nu avea oricum. Pentru a verifica alte fracturi, cei de la Zoo trebuiau sa-i faca radiografie, dar stiu ca nu exista aparatura de asemenea dimensiuni", ne-a declarat medicul Manuela Militaru, profesor la Facultatea de Medicina Veterinara, unul dintre semnatarii raportului de necropsie.

Incalcarea legislatiei
"Romania libera" a redeschis dosarul mortii elefantului Gaya, dupa ce s-a sustinut, la vremea respectiva, ca batranetea a fost cauza decesului. Mai multi angajati ne-au declarat ca, dimpotriva, cauzele care au dus la deces nu au avut legatura cu varsta animalului. Directoarea Oprea a dat ordin ca elefantul sa fie fortat sa intre in habitatul de iernat cu ajutorul cainilor. Animalul s-a speriat, s-a ranit, iar dupa mai mult de zece ore de agonie a decedat.
Ziarul nostru a mai descoperit ca Gaya a fost supusa stresului si din cauza conditiilor de viata din gradina zoo. Spatiul insuficient si lipsa companiei unui alt elefant, obligatorii prin lege, sunt doar doua din conditiile incalcate de administratie.

Cele mai citite

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Un autocar și un autocamion din Ucraina s-au ciocnit în județul Constanța. Autocarul transporta copii ucraineni în Bulgaria

Un autocar și un autocamion, ambele din Ucraina, s-au ciocnit în județul Constanța, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iunie 2024. Accidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă