15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialVot contra „remunerărilor abuzive“

Vot contra „remunerărilor abuzive“

Elveţia doreşte să pună capăt salariilor abuzive ale marilor patroni, ca şi pensionărilor sau retragerilor acestora cu sume fabuloase. Chemaţi la referendum, elveţienii au votat pentru interzicerea remuneraţiilor abuzive, regula urmând a fi înscrisă în Constituţie.

Cu o  proporţie de 67,9%, populaţia a votat prin referendum „iniţiativa Minder“ , după numele lui Thomas Minder, senator şi antreprenor care a propus ca remuneraţia conducătorilor de întreprinderi să fie supusă aprobării acţionarilor. Potrivit dispoziţiei textului, acţionarii societăţilor elveţiene cotate la Bursă vor trebui să voteze anual salariile Consiliului de Administraţie, ale comitetului consultant şi ale conducerii. Regula va fi înscrisă în Constituţie şi nerespectarea ei poate atrage amenzi sau condamnări de trei ani de  închisoare.

Între altele, iniţiativa interzice total indemnizaţiile de pensionare, ca şi primele pentru achiziţio­narea sau vânzarea de întreprinderi. Sunt vizate circa 260 de întreprinderi elveţiene cotate la Bursă. Mediile economice elveţiene şi mai multe partide politice s-au pronunţat contra iniţiativei Minder, aflată în dezbateri în ultimii cinci ani. Dar anunţarea unei indemnizaţii de 58 milioane euro acordată lui Daniel Vasella, preşedintele grupului farmaceutic Novartis, a şocat electorii. În urmă cu 15 zile, patronul cel mai bine plătit din ţară a renunţat la primă şi analiştii politici consideră că iniţiativa Minder a beneficiat de un „efect Vasella“. Thomas Minder, senator UDC (Uniunea Democratică de Centru, dreapta populistă), a declarat că nu este surprins de rezultatul referendumului, „poporul dorind să dea un semnal forte  Consiliilor de administraţie, Consiliului federal şi Parlamentului“.

Există trei principale dispoziţii. Durata mandatului membrilor CA va fi limitată la un an şi anumite forme de remunerare vor fi interezise, cum ar fi indemnizaţiile de pensionare, numite şi „parachutes dores“, sau primele pentru cumpărarea sau vânzarea întreprinderilor. Remuneraţiile CA şi ale conducerii vor fi aprobate obligatoriu de adunarea generală a acţionarilor.

Lobby-ul patronal „Economia elveţiană“ a lansat o campanie publică contra proiectului, considerând că acesta va face din Elveţia o ţară neatractivă pentru marile întreprinderi şi va determina plecarea în străinătate a talentelor.

Guvernul elveţian şi „Economia elveţiană“ sunt favorabili unei măsuri mai limitate, care ar întări ­puterea de control a acţionarilor, dar nu le- ar încredinţa puterea de decizie. Aceste măsuri au fost deja adoptate de Parlament şi ar fi intrat în vigoare dacă iniţiativa populară ar fi fost respinsă la referendumul din 3 martie. 

Cele mai citite

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă