33.6 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialVorona – locul divinizat de patriarhi, regi si scriitori

Vorona – locul divinizat de patriarhi, regi si scriitori

» Pentru cei care doresc sa petreaca o vacanta sau doar un weekend linistit departe de tumultul marilor orase si de atractiile lor, un sejur la Vorona, in cel mai nordic judet al tarii, pare a fi locul ideal. Bogata-n traditii, Vorona isi cheama an de an turistii ca sa descopere biserici vechi si urme adanci de cultura. Casele batranesti construite in stil tipic moldovenesc, padurea bogata, traditiile care se imbina cu legendele, linistea aproape nefireasca pentru un inceput de secol atat de framantat alcatuiesc locul care aduna in fiecare an peste 10.000 de turisti. Din toata tara, dar si din strainatate.

 

De departe atractia zonei o reprezinta cele doua manastiri. Parcurgand traseul spre comuna Vorona, dupa circa zece kilometri de la Manastirea Cosula, in mijlocul padurii de stejari, fagi, ulmi si frasini se afla Manastirea Sihastria Voronei. Biserica de aici, cu hramul "Buna Vestire", este construita in anul 1858. Pelerinii care doresc sa respire aerul proaspat si linistea divina se pot caza chiar la manastire. La doar sase kilometri de schitul unde si-a facut ucenicia Prea Fericitul Patriarh Teoctist si unde a fost canonizat cuviosul Onufrie, este o alta manastire. Asezata intre codrii seculari, manastirea de la Vorona este una dintre cele mai mari din nordul Moldovei. Complexul manastiresc cuprinde trei biserici, o biblioteca cu fond de carte religios datand din secolele XVIII – XIX, dar si spatii de cazare pentru turisti. Prima manastire este de maici, a doua – de calugari. Ambele cu un rol spiritual deosebit inca neexploatat la valoarea sa, dupa cum sustin localnicii.

In preajma manastirii de maici se gaseste un monument al naturii, "Stejarul lui Cuza", la umbra caruia a poposit, spune legenda, Al. I. Cuza, primul domn al Principatelor Romane Unite. Manastirea Sihastria Voronei adaposteste moastele Cuviosului Onufrie, facatoare de minuni, si o icoana rara in bisericile romanesti: Maica Domnului cu Pruncul Iisus de mana. Mai jos de acest sfant lacas, la doar cativa metri se afla pestera unde si-a facut chilie Cuviosul Onufrie. Biserica de lemn de la Icuteni, construita cel mai tarziu la mijlocul secolului XVIII, este unul dintre cele mai vechi edificii de cult din lemn din judetul Botosani. Biserica din Vorona-Mare, in constructia careia s-au utilizat si elemente arhitecturale italiene, este un alt reper pentru turistul dornic sa descopere frumusetea naturii si sa simta glasul divinitatii. Istoria locului este marcata la Vorona de conacul de la Joldesti. Situat in Lunca Siretului, la circa 2 kilometri de intersectia drumurilor Botosani-Liteni si Joldesti-Tudora, cladirea a fost centru de interes cu ani in urma pentru regizorii romani, aici fiind facute filmari pentru productia cinematografica "Vis de ianuarie" din 1979.

"Bat clopotele la Vorona"
La Vorona portul popular local, pictura religioasa, sculptura in lemn, tesaturile traditionale, goblenurile, mastile populare, impletiturile din nuiele sunt la ele acasa. In sat traieste si creeaza mesterul popular Gheorghe Tugui. Mastile lui se gasesc astazi in multe muzee din tara. La festivalul "Cerbul de Aur" din 2002, in seara dedicata folclorului, mastile artistului botosanean au "dansat" pe scena. Numarul mare de turisti din ultimii ani sositi pe drumurile voronene a surprins. Cele cateva locuri de cazare de la manastire, pensiunile, casele puse la dispozitia turistului de cele cateva familii mai instarite din zona sunt acum insuficiente. Una dintre firmele din zona are in prezent intreaga documentatie pentru constructia celei mai mari pensiuni agroturistice din zona, care va asigura cel putin 25 de locuri de cazare. Lucrarile vor demara anul urmator. si tot atunci autoritatea locala va incepe demersurile pentru realizarea, pe o suprafata de circa doua hectare, a unui camping, dupa un model francez.

 

Este vorba despre un camping pentru rulote, unde turistul, in schimbul unei taxe, va putea fi cazat. si asta, mai ales in conditiile in care de cativa ani nu exista weekend la Vorona ca masini din toate colturile tarii sa nu stationeze in locurile incarcate de atata spiritualitate. Prin Vorona au trecut inalte fete religioase, incepand cu Patriarhul Teoctist, Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, episcopul anglican, pastorul biligrim, dar si fostul presedinte al statului Ion Iliescu, regele Mihai, Grigore Vieru, presedintele Uniunii Muzicologilor, Mihai Moldovanu, care, impresionat de locurile vizitate, a compus chiar o melodie intitulata "Bat clopotele la Vorona".

 

In fiecare an, la Zilele Mihai Eminescu nu rateaza intalnirea cu Vorona nici scriitorii care vin sa-l omagieze pe poetul national. Aproape de municipiu-resedinta de judet, la Vorona se ajunge in aproape jumatate de ora. Microbuzele sosesc din ora in ora in statia de la Podul de Piatra pentru a pleca spre destinatia unde natura se intalneste cu divinitatea.

Cele mai citite

Un nou consiliu de administrație al companiei Tarom

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române - TAROM are un nou Consiliu de Administraţie, din 15 iunie, care a fost aprobat cu majoritate de...

Iohannis îl va primi pe președintele Italiei

Președintele Klaus Iohannis îl va primi mâine pe omologul său, Sergio Mattarella, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la...

Fake-news cu Putin pe Allianz Arena

Pe mai multe rețele sociale s-a rostogolit un așa-zis clip prin care suporterii români ar fi scandat numele lui Putin, în timpul meciului România-Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă